Great Britain - najznámejšia loď Británie vtiahne do minulosti aj vás

2016-07-13 12:00:00 |   |    | 

Impozantná oceľová loď Great Britain je pýchou anglického námorníctva a jednou z najväčších atrakcií mesta Bristol. Jej prehliadka zaujme nielen milovníkov histórie aj techniky, užijú si ju naozaj všetci. Je totiž šikovne pripravená tak, akoby to tam stále žilo. Nazrite do minulosti aj vy.



 

Byť v Bristole a nevidieť loď Great Britain, to je naozaj nemysliteľné. Táto prvá oceľová cestovná loď je umiestnená v suchom doku na Spike Island v centre mesta.

História Bristolu je neodmysliteľne spätá s námorníctvom a lodenicami. I keď rieka Avon sa vlieva až po 10 kilometroch do Bristolského zálivu, tzv. Floating Habour (plávajúci prístav) v meste je prílivový kanál, ktorým môžu námorné lode priplávať až do centra. Práve v bristolskom prístave v roku 1497 ukončil svoju historickú plavbu do Severnej Ameriky John Cabot (Giovanni Caboto).

Bristol je popretkávaný vodnými kanálmi, po ktorých sa môžete plaviť do rôznych častí mesta. Samozrejme najväčším ťahákom prístavu je najslávnejšia britská loď – Brunel´s ss Great Britain. Aj keby ste nič v Bristole nevideli, túto impozantnú loď si musíte pozrieť.

Prehliadka lode a priľahlých častí stojí síce 14 libier, ale táto suma skutočne nie je vyhodená. Lístok dokonca platí celý rok. Impozantnú loď SS Great Britain navrhol známy inžinier  Isambar Kingdom Brunel, ktorý navrhol aj známy Clifton bridge. Bola to prvá oceľová cestovná loď a jej prvá plavba smerovala v roku 1843 do Austrálie. 

 

Na lodi to stále „žije“

Prehliadka lode je premyslená do detailov. Najprv zostúpite až dolu k lodi. Tá je síce ukotvená v suchom doku, ale okolo nej je vytvorená sklenená plocha, ktorá vytvára ilúziu, že loď kotví vo vode. My sme vošli až pod túto umelú hladinu a zblízka sme si obzreli trup a obrovskú lodnú skrutku. Práve tá bola odvážnym novátorským prvkom konštruktéra Brunela. Ňou nahradil dovtedy tradičné vodné kolesá a do lode namontovali vtedy najväčší lodný parný motor so silou 1000 hp. Dlho sa však v tomto priestore zdržať nemôžete, pretože je tam nesmierne dusno.

Vedľa lode je múzeum s rôznymi artefaktmi a dokumentmi viažúcimi sa k lodi. Priamo z múzea sa po mostíku dostanete na hornú palubu lode a tam už začína to ozajstné potešenie z prehliadky. Z paluby sme sa kochali výhľadom na mesto, a odvážnejší si môžu vyskúšať lezenie po lodných lanových sieťach.

Priamo z paluby sa cez drevené búdky dostanete do vnútra lode. Prehliadka pôsobí nesmierne realisticky. V kabínach sú umelé postavy cestujúcich. Postele sú rozhádzané, akoby z nich práve niekto vstal. V kuchyni sú makety pripravovaných jedál a aby ilúzia bola dokonalá, všetko je podfarbené zvukovou kulisou. Takže v kuchyni to praská, škvarí sa, štrngoce s hrncami. V luxusnej jedálni počujete štrngot príborov, zvuky rozhovorov aj ladenie hudobných nástrojov lodného hudobného telesa.

 

Cestovné triedy

V svojej dobe, bola Great Britain najluxusnejšou loďou na svete. Keď ju 23. júla 1843 pokrstil v bristolskom prístave princ Albert šampanským, bola to udalosť, ktorá obletela celý svet. Mala tri cestovné triedy a luxus prvej triedy si užili mnohé známe celebrity tých čias. Nadšená z lode bola aj kráľovná Viktória, ktorá Great Britain navštívila v roku 1845.

Loď oboplávala svet tridsaťdvakrát ale v roku 1886 jej cestovateľskú éru ukončila búrka pri Hornovom myse. Ťažko poškodenú loď zakotvili pri Falklandských ostrovoch, kde ju využívali ako plávajúce skladisko až do roku 1933. Nakoniec chátrajúcu loď dopravili do domácich lodeníc v Bristole, v júli 1970. Po náročnej rekonštrukcii je Great Britain opäť ozdobou Bristolu, i keď už jej plavebná sláva je dávno preč.

(mik)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk / Miro Vacula
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa