Európa má svoje prvé podmorské múzeum. Nájdete ho pri Lanzarote

2017-01-27 00:01:02 |   |    | 

Od 10. januára môžu turisti na Lanzarote navštíviť novú atrakciu v podobe prvého európskeho podmorského múzea. Jeho kompletná výstavba od vytvorenia sôch až po ich inštaláciu na podmorskú hladinu trvala tri roky. Autorom tohto projektu je Jason de Cairesa Taylor, ktorý už predtým vytvoril dve podobné múzeá a nainštaloval aj sériu sôch pri londýnskej Temže. Cena jednej prehliadky je od 50 do 90 eur, konečná suma závisí od miesta, kde vás vyzdvihnú na začiatku plavby.



Súčasť potápačskej školy

Nové podmorské múzeum vzniklo ako súčasť potápačskej školy. Tá má na Lanzarote dlhú tradíciu, keď sa môže pochváliť štrnásťročnou kariérou. Najprv začínali s ponukou potápania v okolí, ku ktorému neskôr pridali aj možnosť plavby do krajších zákutí, ktoré sú viac vzdialené od pevniny. Keď potom prišla ponuka rozšíriť ich služby aj o netradičné múzeum, ani na chvíľku neváhali. Pre spoluprácu oslovili známeho dizajnéra podmorských múzeí Jason deCairesa Taylora. Jeho ideou bolo vytvoriť prepojenie svetov a vytvorenie portálu do magického podmorského areálu.

Trojročné úsilie

Práca na podmorskom múzeu trvala až tri roky. Od februára minulého roka inštalovali do podzemia v spolupráci s Centrom pre umenie, kultúru a turizmus v Lanzarote postupne 300 rôznych sôch. Každá z nich má inú tému a prináša zároveň pohľad na aktuálne spoločenské problémy. Vďaka tomu si môžete pozrieť sochy pod označením Rubikon, keď 35 ľudských podobizní akoby prechádzalo morským dnom a hľadelo vždy rovnakým smerom. Smutnú atmosféru navodí potopený čln s utečencami, ktorým chcel DeCairesa Taylor poznamenať na krízu súčasnej doby a nutnosť riešiť tento problém s čo najmenšími stratami. Nechýbajú ani sochy robiace si vlastné selfie, zvláštne podmorské živočíchy, ktoré pripomínajú človeka, ale aj vodné rastliny zároveň. Jednou z najzaujímavejších častí je socha, ktorá stráži obrovské zrkadlo. Práve to má byť imaginárnym vstupom do iného sveta, keď pomocou zaujímavých odrazov pripravuje jedinečný umelecký zážitok.

Všetko s ohľadom na prírodu

Jednotlivé sochy boli inštalované do hĺbky 15 metrov. Najprv si ich autor rozložil na voľnej ploche na súši, aby potom mohol presne rozložiť jednotlivé inštalácie aj pod more. DeCairesa Taylor je zároveň veľkým fanúšikom ekologického prístupu k životu. Kvôli tomu sa rozhodol použiť šetrný materiál, ktorý by nezaťažoval už beztak zničený podmorský svet. Jednotlivé sochy sú preto vyrobené zo špeciálneho námorníckeho cementu. Jeho životnosť je 300 rokov a potom by sa mal postupne prirodzene rozpadať. Pokiaľ by, pravdaže, nasledujúce generácie včas nezasiahli a nepodrobili by celú jeho zbierku rekonštrukcii.

Prvá etapa prác

I keď si môžete už teraz pod morom pozrieť pomerne rozsiahlu výstavu, jej autor sľubuje, že to stále nie je koniec. Celé múzeum by malo mať dokopy 12 inštalácií, ktoré budú postupne vytvorené v nasledujúcich rokoch. Zatiaľ sa nehovorí o presnom dátume ukončenia posledných sôch. Isté je iba to, že prípravu múzea rozdelili do troch etáp a momentálne máme za sebou len prvú z nich. Plocha Atlantického oceána je veľkorysá a kvôli tomu ju chcú využiť na maximum.

Dá sa aj šnorchlovať

Toto múzeum si môžete pozrieť dvoma spôsobmi. Tí, ktorí majú menej odvahy, si vyskúšajú iba šnorchlovanie. Prevádzkovatelia potápačskej školy však upozorňujú, že viditeľnosť sôch je v tomto prípade horšia a nebudú mať z toho až taký zážitok. Pre odvážnejších je v ponuke aj klasické potápanie s kyslíkom, keď sa môžete po morskom dne prejsť a pozrieť si tak sochy priamo, aby ste sa lepšie vcítili do ich autentickosti. Vždy bude pri vás prítomný sprievodca, ktorý vám nielen pomôže v prípade problémov, ale zároveň dohliadne na to, aby ste nainštalované diela nejako nepoškodili. Výstava je čiastočne viditeľná aj cez presklené dno člna.

Jedna prehliadka denne

Prví návštevníci si mohli pozrieť podmorské múzeum už počas minulého roka. Nemali však prístup k celej výstave a väčšinou šlo iba o návštevu niektorej z konkrétnych inštalácií. Celá plocha bola oficiálne otvorená 10. januára, keď sa im podarilo práce dohodnúť o viac ako mesiac skôr pred plánovaným otvorením. Na prehliadku by ste sa mali objednať radšej cez internet, pretože denne ponúkajú iba jednú tour. Cena vrátané prepravy loďou k múzeu, sprievodcu a zapožičania skafandra je 51 alebo 90 eur. Všetko závisí od miesta, kde vás majú vyzdvihnúť. Prehliadka začína vždy ráno o 9:30.

Taylorove múzeá

Jason deCairesa Taylor je vo svete známy už aj jeho podobnými predošlými dielami v podobe podmorských múzeí. Tie sa však doteraz nachádzali iba v zámorí. Prvé z nich je pri brehoch Grenady a jeho najslávnejšie a najrozsiahlejšie dielo nájdete v Mexiku v oblasti Cancún. Práve európske múzeum mu má konkurovať a postupne nabrať oveľa väčšie rozmery.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: underwatersculpture.com/ Jason DeCaires Taylor
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa