O týchto skvostoch vie len málokto: Najkrajšie málo známe miesta v Európe

2017-10-06 00:00:01 |   |    | 

V ostatných rokoch nám lacné letenky umožňujú spoznávať Európu z každého uhla. Keď sme už spoznali všetky priame letecké destinácie, osmelili sme sa i na používanie domácej verejnej dopravy alebo požičiavanie áut, čo nám umožnilo spoznať i odľahlejšie miesta. Vďaka tomu sme nadobudli dojem, že starý kontinent poznáme ako vlastnú dlaň. No pravda je taká, že sa tu stále nachádzajú rôzne menej známe miesta, ktoré vás i po toľkých cestách dokážu príjemne prekvapiť.



 

Burano, Taliansko

Väčšina cestovateľov pri návšteve severu Talianska mieri do Benátok alebo Padovy. Kvôli tomu im zostáva skrytý najväčší skvost v podobe mesta Burano, ktoré sa nachádza v Benátskej lagúne. Pozostáva zo štyroch ostrovov, ktoré sú vzájomne prepojené mostmi.

Podobne ako v Benátkach sa tam môžete previesť na gondolách pomedzi jednotlivé domy a pokochať sa krásami tunajšej architektúry, ktorá je známa pestrými fasádami. Veľkou výhodou je, že tam nemieri až toľko turistov, takže môžete genius loci vychutnať v pokojnejšej atmosfére.

 

Vodopády Kravica, Bosna a Hercegovina

Najznámejším pútnickým mestom Bosny a Hercegoviny je Medžugorie. Menej ako 20 kilometrov od neho sa nachádza jeden z najkrajších prírodných úkazov v podobe vodopádov na rieke Trebižat, ktoré domáci prezývajú malými Niagármi. V najvyššom bode dosahujú dĺžku 28 metrov. Veľmi obľúbené sú najmä počas horúcich letných dní, keďže vtedy sa tam môžete pokojne kúpať a v ich okolí nájdete tiež dobré miesta pre piknik.

 

Dinant, Belgicko

Belgicko je známe viacerými malými mestečkami, ktoré predstavujú šarmantný protiklad rušnému Bruselu. Dinant sa nachádza na rieke Meuse a práve táto lokalita s vysokým skalným pohorím v úzadí vytvára tú najkrajšiu panorámu. V okolí mesta nájdete množstvo turistických trás. V prípade, že vás viac zaujíma kultúra, vyberte sa do múzea saxofónov. V tomto meste sa totiž narodil jeho vynálezca Adolphe Sax, ktorý bol vášnivým hudobníkom.

 

Isle of Skye, Škótsko

Škótsko je rajom pre všetkých cestovateľov, ktorí milujú staré mýty a nádhernú prírodu. Keď si však myslíte, že vás už nedokáže ničím prekvapiť, mýlite sa. Stačí zájsť na blízky ostrov Isle of Skye, ktorý je klenotom tejto krajiny. Divoká príroda, malé dedinky a mestečká a všade ticho, ako keby ste práve vstúpili do raja. Najkrajšou časťou sú kamenné jazierka, ktoré sa volajú Bazény víl. Tie sú prepojené i vodopádmi.

 

Kylemore Abbey, Írsko

Turizmus v Írsku patrí k hlavným zdrojom príjmov domácich obyvateľov. Nájdete tam len málo miest, ktoré by ušli pozornosti skúsených cestovateľov. Bývalé opátstvo Kylemore Abbey sa nachádza dobre ukryté v národnom parku Connemara. Kedysi tam bývali biskupi, ktorým sa každé ráno naskytol jeden z najkrajších pohľadov na svete s veľkým jazerom priamo pod oknami a s majestátnymi horami v pozadí. V tomto areáli nájdete i záhradu, ktorá sa delí na úžitkovú časť, kde ešte stále pestujú rôzne druhy zeleniny a na ozdobnú s rôznymi druhmi kvetov. Na druhej strane areálu zase nájdete historickú budovu kamenného kostola.

 

Faial, Portugalsko

Ostrov Faial je súčasťou Azorských ostrovov. Žije tam iba 15 000 obyvateľov, vďaka čomu prináša turistom intímnejší kontakt s okolím a tiež s tradičnou kultúrou. Faial je známy nádhernou nedotknutou prírodou. Ponúka vám množstvo vysokých útesov s výhľadom na šíry oceán. Môžete sa tešiť aj na nádherné piesočné pláže, ktoré nie sú natoľko preplnené turistami. Pokiaľ máte radi aktívnu dovolenku, tento ostrov je pre vás ako stvorený. I vo vnútrozemí má niekoľko menších vrchov, ktoré môžete postupne zdolať na vašej ceste touto krajinou. Faial je známy tiež mnohými duchovne orientovanými festivalmi.

 

Lofoty, Nórsko

Súbor malých ostrovčekov vám ukáže tú najkrajšiu podobu Nórska. Ľudia tam žijú v malých dedinkách, kde udržiavajú priateľskú atmosféru. Živia sa rybárstvom, no nepohrdnú ani návštevou zvedavých cestovateľov. Sú veľmi spoločenskí a i oni budú jedným z hlavných dôvodov, prečo sa na toto miesto budete chcieť vrátiť. Pokiaľ si chcete vyskúšať niektorú z turistických trás, mali by ste mať dobrú kondičku. Neľahký terén a drsná príroda vás však za vašu námahu odmenia úžasnými výhľadmi na okolie. Bonusom na záver je polárna žiara, ktorú môžete v tom správnom období obdivovať v plnej kráse.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.2/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa