To najlepšie z Litvy: Európska Sahara, sídlo čarodejníc a Hora krížov

2017-09-21 12:00:00 |   |    | 

Väčšina turistov mieri v Litve len do hlavného mesta. V krajine sa pritom nachádza množstvo nádherných miest, ktoré rozhodne stoja za návštevu. K tým najzaujímavejším nepochybne patrí Kurská kosa a Hora krížov, ktoré sme navštívili aj my.



 

Neobvyklá atmosféra pieskových dún vyrastajúcich priamo z mora, kde sa cítite ako na Sahare, avšak uprostred mora. Vitajte na Kurskej kose, uzučkom, no 98 kilometrom dlhom piesočnatom výbežku, o ktorý sa Litovci delia s Rusmi. Dostanete na sem jednoducho, trajektom z mestečka Klaipéda, pričom plavba trvá len pár minút.

Pieskové duny, na ktoré sa môžete pokojne vyštverať a pozorovať zaujímavo bielo–červenkasto–hnedo až do čierna sfarbený piesok, sa dvíhajú do výšok 4 až 12 metrov a tie veľké dokonca merajú až 70 metrov. V pieskových lesoch sa v tieni borovíc, brestov, dubov, líp, či jelší cítite príjemne, či už preferujete pešiu turistiku alebo radšej obdivujete krásy krajiny zo sedadla bicykla.

Pomenovanie Kurská kosa sa môže zdať drsné a veruže aj v lete tu býva „príjemných“ 17 – 20 stupňov. No ak ste otužilí a nevadí vm takáto teplota, na nedozerných plážach Baltského mora si užijete osviežujúce kúpanie v štýle „šup do vody a rýchlo von“. Väčšina litovskej časti Kosy je od roku 1991 národným parkom a Svetové dedičstvo UNESCO ju v roku 2000 pridalo na svoj zoznam. Ak sa toto miesto rozhodnete navštíviť, majte teda na pamäti aj tento fakt, pretože ak vaše správanie vybočí z medzí zákona, riskujete pokutu.

Okrem toho je Kurská kosa zaujímavá najbohatšími náleziskami jantáru na svete. Odporúčam ubytovať sa v jednej z rybárskych osád a poriadne nasiaknúť severskou atmosférou. Prechádzky medzi latkovými červenými, modrými či žtlými domčekmi vám pripomenú známe príbehy švédskej autorky Astrid Lindgrenovej. Nida, Preila, Pervalka a Juodkranté, známe pod spoločným názvom Neringa učarovali aj nemeckému spisovateľovi Thomasovi Mannovi, ktorý prebýval v malebnom drevenom domčeku s trstinovou strechou v najväčšom z mestečiek v Nide. Možno aj on bol milovníkom morských plodov a pochutnával si na vynikajúcich rybách, údených na borovicových šiškách, ktoré určite vyskúšajte. Ak túžite vidieť mestečko ako na dlani či pokochať sa pohľadom na prevaľujúce sa morské vlny,  vylezte na vyhliadkovú vežu so slnečnými hodinami na okraji Nidy.

„Čarodejnú atmosféru“ zase zažijete na vrchu Raganu Kalnas, ktorý sa nachádza za mestečkom Juodkranté a znamená „Hora čarodejníc“. Litva bola dlho pohanským miestom a je aj krajinou, ktorá v Európe ako posledná prijala kresťanstvo. Možno preto bolo Raganu Kalnas miestom, kde sa počas svätojánskej noci konali rituálne stretnutia čarodejnícm ktoré svojou silou dokázali premeniť dušu na kameň.

Legendu umocňujú tajomné sochy či totemy škriatkov, stríg a iných bytostí, ktoré sa v tunajšom lese nachádzajú. Poponáhľajte sa určite na toto miesto, kým pravidelné víchrice neodvejú piesky tohto unikátneho miesta, pretože niektoré prognózy pre nasledujúce storočia predpovedajú aj takýto scenár.

Kontrastujúcim miestom k spomínanému pohanskému by mohla byť „Hora krížov“ (Križiµ kalnas) neďaleko mesta Šiauliai. Umelý pahorok, ktorý, kým vyrástol do pozoruhodných rozmerov, sa musel popasovať s odporom vládnuceho režimu Sovietskeho zväzu, ktorého súčasťou bola kedysi aj Litva. Neochvejná viera obyvateľov, ktorí niekedy aj cez noc opäť kríže postavili na nohy, musela odolať aj ničeniu buldozérov, čo sa začalo diať ešte v 60. rokoch 20 storočia.

Miesto, ktoré je symbolom odporu voči ruskej okupácií, ale aj kresťanským miestom vďaky a prosieb, sa udržalo napriek okolnostiam už od roku 1831, kedy tu boli pochované obete poľského novembrového povstania.

Na mieste sa v súčasnosti nachádza takmer 60 000 tisíc krížov, no presný počet je skutočne ťažké odhadnúť, nakoľko do tohto čísla nie sú zahrnuté najmenšie kríže. Miesto je ozajstnou horou, lebo pomedzi kríže vedú aj schody. Miesto v roku 1993 navštívil aj pápež Ján Pavol II., ktorý miestu daroval drevenú sochu Krista, súčasnú dominantu tohto miesta. Slúžil tu svätú omšu, ktorej sa zúčastnili tisícky ľudí.

Neďaleko hory sa nachádza aj kostol, ktorý je konštruovaný zámerne tak, aby ste z jeho obrovských okien pozerali priamo na haldu krížov a veriacim sa tým ešte viac umocní pocit z tohto neobyčajného pútnického miesta. Kríže sú drevené, kovové, plastové aj kamenné. Ak aj vy cítite potrebu za niečo poďakovať a mať tu takisto svoj kríž, môžete si ho kúpiť v neďalekých stánkoch. Tak ako váš kríž, ak ho tu z nejakého dôvodu položíte a má svoj príbeh, tak aj ostatné kríže by mohli porozprávať tú svoju story a dokonca v rôznych jazykoch.

 

Autor: Lucy Uhorskai

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa