Najkrajšie miesto pod povrchom Zeme: Spoznajte magický svet Salina Turda

2017-10-24 00:00:01 |   |    | 

Iba na skok od rumunského mesta Kluž (Cluj Napoca), kam sa dostanete nízkonákladovým Wizzairom za pár eur, sa nachádza dych vyrážajúci podzemný svet, Salina Turda. Reč je o bývalej soľnej bani, z ktorej je dnes krásne historické múzeum a zábavný park v jednom. Päťmiliónová investícia do rekonštrukcie sa určite vyplatila a podzemný komplex je dnes obrovským lákadlom pre mnohých turistov.



 

História soľnej bane siaha ďaleko do 13. storočia, kedy bola soľ cennejšia ako zlato a napĺňala pokladnice uhorských kráľov. V roku 1932 sa baňa oficiálne prestala využívať na svoje pôvodné účely. Počas 2. svetovej vojny slúžila Salina Turda ako kryt a útočisko a skladoval sa tu napríklad aj syr.

Hlavnú časť rumunskej atrakcie tvoria z dve veľké miestnosti. V hale pomenovanej po Rudolfovi Habsburskom si môžete zahrať stolný tenis, bowling, minigolf, povoziť sa na ruskom kolese či zakúpiť suveníry a nachádza sa tam dokonca aj malý amfiteáter s vyhrievanými sedadlami pre 180 ľudí.

Pozdĺž 80-metrovej steny sa ťahá schodisko cez 13 poschodí a z druhej strany je presklený výťah pre tých, ktorí si na schody netrúfajú. Na strope sa vyformovali slané stalaktity, ktoré každoročne narastú o 2 centimetre a po dosiahnutí troch metrov sa prirodzene zlomia.

V druhej časti zvanej Terézia sa nachádza podzemné slané jazierko, kde si môžete vyskúšať člnkovanie. Interiér dotvára zaujímavo vymyslené osvetlenie a tiež kreatívne drevené konštrukcie.

K návštevníkom Salina Turdy sa okrem bežných turistov radia aj ľudia trpiaci ťažkosťami s dýchaním a pľúcnymi chorobami, ktorí sem cestujú za haloterapiou, čo je vdychovanie slaného vzduchu.

Soľná baňa je otvorená denne od 9:00 do 16:00 a dospelý lístok stojí v prepočte necelých 7 eur, pričom deti a študenti zaplatia o polovicu menej. Odporúčame si vziať niečo na seba, keďže v hale je približne 10-12°C a na návštevu si určite vyhraďte aspoň dve hodinky, aby ste si okrem dobrodružstiev odniesli aj blahodarné účinky slaného ovzdušia.

 

Autor:  Beáta Hajduová

Foto: Bohuš Roško

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Bohuš Roško

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa