Stredoveká romantika: TOP 7 najkrajších hradov vo Walese

2018-01-27 00:00:01 |   |    | 

Hrady a zámky sú pýchou a výstavnou skriňou každej krajiny. Veľmi ľahko podľa nich určíte, ako sa darilo bývalým generáciám a koľko peňazí mohli investovať do ich výstavby. A na tom, ako sa k týmto vzácnym pamiatkam stavajú súčasníci, zistíte, v akom stave je ich vzťah ku kultúre a tiež ich aktuálny štátny finančný rozpočet. Wales v tomto smere má byť na čo pyšný.



 

Hrad Conwy

Edward I. postavil za svojej éry niekoľko významných hradov. Z Conwy chcel urobiť výstavný kúsok, ktorý mal zastrašiť všetkých nepriateľov. Jeho masívne obvodové steny boli takmer neprekonateľné. Postavené boli iba z pevných skál, ktoré dokonale chránili pôvodných obyvateľov. Pevnosť z 13. storočia dnes návštevníkom ukazuje to najlepšie, čo vzniklo počas stredoveku. Uchované hradby ponúkajú fantastický výhľad na Snowdoniu a celé mesto. Hradu dominuje malé vnútorné nádvorie, kde si môžete pozrieť precízne spracované múry. V súčasnosti sa podarilo zachovať len pár interiérových priestorov, ktoré ponúkajú malú výstavu.

 

Hrad Caernarfon

Záľubu tohto panovníka v stavaní nových hradov môžeme vidieť aj pri ďalšom waleskom skvoste. Hrad Caernarfon tiež patrí do jeho úctyhodnej zbierky stavieb, pri ktorých si dal záležať na ich výnimočnosti. Napriek tomu, že ich postavil tak veľa, každý hrad je niečím iný a originálny. Carnarfon nad svojimi konkurentmi vyniká vďaka jeho netradičnému riešeniu veží. Tie majú nepravidelný mnohouholníkový tvar, ktorý vojakom umožňoval lepší rozhľad na blížiacich sa nepriateľov. Keďže sídli na kritickom mieste priamo pri rieke, museli o to viac dbať na jeho obranné prvky. Jednotlivé časti sú postavené z rôznych druhov kameňa, ktoré mali vždy trošku iný odtieň. Tento hrad mal pre Edwarda I. špecifický význam, pretože práve tam sa narodil jeho syn Edward II., ktorý sa neskôr stal anglickým kráľom.

 

Hrad Beaumaris

Najodvážnejší a zároveň posledný projekt Edwarda I. predstavuje Beaumaris, ktorý postavili na ostrove Anglesey. Tento hrad mal byť poklonou symetrii a dokonalosti. Pokúsili sa pri ňom zužitkovať všetky predošlé skúsenosti, no plány nedopadli podľa pôvodných predpokladov. Kráľ zomrel uprostred výstavby a keďže krajina nemala dostatok peňazí, museli práce zastaviť. Od tohto momentu sa na Beaumarise vôbec nepracovalo, no i tak si dokázal uchovať čaro úžasnej stavby. Z jeho veží máte navyše nádherný výhľad na hory a more, vďaka čomu získava na atraktívnosti.

 

Hrad Caerphilly

Tento hrad často využívajú filmové štáby, ktoré tam točia rôzne hrané dokumenty a dobové seriály. Caerphilly vznikol v 13. storočí, jeho prvým majiteľom bol gróf Gilbert de Clare. Ten sa rozhodol využiť nádherný pozemok s jazerom a malým ostrovom a postavil tam najrozsiahlejší hradný komplex vo Walese. Interiér hradu sa podarilo uchovať vo vynikajúcom stave i vďaka rozsiahlej rekonštrukcii počas viktoriánskeho obdobia. Vtedy hrad vlastnil majiteľ baní, ktorý do neho investoval nemálo peňazí a premenil ho na jeden z najväčších skvostov tohto kraja.

 

Hrad Cardiff

Najzachovalejší hrad vo Walese má bohatú dvetisícročnú históriu. Prvá malá pevnosť tam stála už za čias Rimanov v 3. storočí. Na jeho pozostatkoch postavili v 11. storočí stredoveký kamenný hrad, ktorý postupne prešiel ďalšími úpravami. Veľmi šťastné obdobie zažil v 19. storočí, keď bol jeho majiteľom Wiliam Burges. Tento šikovný architekt dodal stavbe štýl a priniesol hradu veľkú prestíž. Po jeho smrti pokračoval v dokončení otcových veľkolepých plánov jeho syn, ktorý zrealizoval posledné úpravy. Hrad bol štvrťstoročie domovom tunajšej hudobnej školy a v súčasnosti je sprístupnený verejnosti.

 

Carreg Cennen

Prvý hrad na kopci s nádhernou vyhliadkou vybudoval princ z Deheubarthu v 13. storočí. Podľa historických dohadov však bola táto oblasť obývaná ešte podstatne skôr. Z bývalých pompéznych priestorov šľachtického sídla už dnes zostala len zrúcanina, v ktorej však nájdete aj malú útulnú kaviareň. Najzaujímavejším bodom prehliadky je návšteva jaskyne, ktorá je súčasťou Carreg Cennen. Prechádzka ňou má svoje čaro i kvôli tomu, že ju prejdete iba pomocou osvetlenia z faklí, ktoré budete držať v ruke. Vďaka tomu sa na chvíľku vcítite do kože bývalých obyvateľov.

 

Hrad Criccieth

Criccieth bol kvôli jedinečnej polohe vždy v centre záujmu šľachticov. Pôvodne na tomto mieste stál iba strážny domček. Ten však časom premenili na hrad, ktorý s každým majiteľom menil svoju podobu. V 15. storočí dokonca po zásahu rebelov vyhorel a pri jeho obnove museli začať od úplných základov. V súčasnosti je medzi turistami veľmi obľúbený najmä kvôli výhľadu na more.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa