Opátstvo San Galgano: Romantické ruiny s mečom v skale

2018-01-17 12:22:35 |   |    | 

Toskánsko má ešte stále veľa tromfov v rukáve, ktorými dokáže milo prekvapiť aj skúsených cestovateľov. Jedným z nich je opátstvo San Galgano, ktoré sa nachádza v provincii Siena. V súčasnosti sa z nádhernej budovy podarilo uchovať len zrúcaninu, ktorú si zamilované páry často vyberajú ako miest, kde si navždy sľúbia vernosť.



 

Prvý gotický kostol v Toskánsku

San Galgano dostalo svoje pomenovanie podľa svätca, ktorý žil v tejto oblasti v 12. storočí. Po jeho smrti tam vystavali menšiu kaplnku, ktorá sa stala pútnickým miestom. Keďže už malé priestory nezvládali nápor vtedajších turistov, museli vybudovať väčší kostol. San Galgano bol vôbec prvým toskánskym chrámom, postaveným v gotickom štýle. Základy tohto opátstva vznikli v priebehu 13. storočia a počas ďalších rokov pribudli novšie časti. Jeho prvými obyvateľmi boli mnísi, ktorí boli v okolí veľmi obľúbení. Často pomáhali chudobným rodákom, s ktorými sa rozdelili aj o to málo, čo si sami vypestovali.

 

Skala s posvätným mečom

Opátstvo je úzko späté s legendou o svätom Galganovi Guidottim. Ten v minulosti žil zhýralým životom. Veľa pil, striedal ženy a ako rytier zabil mnoho ľudí. Jedného dňa sa však rozhodol so všetkým skoncovať a dať sa na pustovnícky život. To veľmi zlomilo jeho mamu, ktorá ho uprosila aspoň na krátku rozlúčku so snúbenicou. Ani jeho láska ho neprimäla na zmenu rozhodnutia, tak sa Galgano vybral so svojim koňom na púť, na ktorej si chcel nájsť tiché miesto, kde by strávil zvyšok života. Prvá verzia tohto príbehu hovorí o tom, ako sa vybral smerom k blízkemu vrchu. Na jeho končiari zasekol do skaly meč, ktorý mal symbolizovať kríž a každý deň sa k nemu modlil. Odvtedy sa ho nepodarilo nikomu vytiahnuť a často ho prirovnávajú k legendárnemu Artušovmu meču.

Podľa druhého príbehu Galgana po ceste zhodil kôň. Keď sa bývalý rytier pomaly zdvíhal zo zeme, začul neznámy hlas. Zrazu uvidel na kopci Ježiša, Máriu a všetkých apoštolov. Tí ho vyzvali, aby nastolil vo svete zmenu a prinavrátil ľudí k pokore a radosti zo života. Galgano sa rozohnil, že to nie je v jeho silách a povedal, že je to natoľko možné, ako keby mal meč vpichnúť do skaly. Vzápätí sa rozohnal a na jeho prekvapenie prešiel meč skalou ako nôž mäkkým maslom. Od tohto momentu sa už svätý Galgano odtiaľ nepohol a žil tam pustovníckym životom v spoločnosti divokých zvierat. Po smrti preniesli jeho pozostatky dole do kaplnky Montesiepi, ktorú vybudovali z úcty k tomuto svätcovi. Spolu s ním tam uložili vysekanú časť skaly so zabodnutým mečom. Návštevníci si ich môžu na tomto mieste pozrieť aj v súčasnosti.

 

Kaplnka s rozdelenými pozostatkami

Do tejto kaplnky nakoniec uložili tiež pozostatky svätého Galgana. No keďže po jeho smrti nastal ďalší zázrak, rozhodli sa urobiť jeden dôležitý krok. Na hlave tohto bývalého pustovníka a rytiera totiž naďalej rástli husté blond vlasy. Mnísi to pokladali za božie znamenie, oddelili teda hlavu od zvyšku tela. Považovali ju totiž za svätú a ostatné časti podľa nich patrili diablovi. V jednom kúte kaplnky potom pochovali hlavu a na opačnom konci sa nachádzali jeho ostatné pozostatky. Tie sú uložené po dlhé storočia na tom istom mieste rovnako ako posvätný meč.

 

Posledný obyvateľ, ktorý nahneval veľkomožného

Mnísi cisterciánskeho rádu žili v opátstve až do 16. storočia. Potom však začal chrám upadať a keď jeden z tunajších šľachticov nariadil jeho uzavretie, väčšina z nich sa presťahovala do blízkej Sieny. Od tohto momentu bol kláštor San Galgano nechaný napospas zlodejom a výtržníkom, ktorí rozobrali väčšinu priestorov vrátane strechy. Čo sa dalo, použili pri stavbe vlastných príbytkov alebo to rozpredali na čiernom trhu. Napriek tomu zostalo v ruinách žiť ešte pár mníchov, ktorí udržiavali pôvodnú tradíciu. Po dlhých rokoch sa prišiel do opátstva pozrieť jeden z veľkomožných pánov, ktorý na svoje veľké prekvapenie našiel v opustenej budove jedného modliaceho sa mnícha. To ho rozhnevalo až natoľko, že ho hneď v tom momente z kláštora vyhnal a odvtedy dôsledne sledoval, či sa už do týchto priestorov nikto nevráti. Neskôr jeden z talianskych biskupov umožnil aspoň v pôvodnej kaplnke organizovať sväté omše a veriaci z vidieka sa začali stretávať na tomto mieste.

 

Letné koncerty so špeciálnou atmosférou

V súčasnosti je opátstvo San Galgano prístupné pre verejnosť ako turistická pamiatka. Časť priestorov je opustená a dovolenkárov láka osobitou atmosférou, ktorú vytvárajú vysoké gotické steny s odhalenou strechou. Niektoré budovy sú v zachovalom stave a tam sa nachádza výstava venovaná histórii celého areálu. Mnoho ľudí smeruje hlavne do malej kaplnky Montesiepi, kde si môžu pozrieť legendárny meč. Celý areál kláštora je celoročne prístupný. Počas letnej sezóny ho využívajú na organizovanie koncertov pod holým nebom, odhalené bývalé miestnosti opátstva sú obľúbené aj pri organizovaní rôznych podujatí a používajú sa najmä pre romantické svadby.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, AKO

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa