Unikát známy z Tour de France: Kaplnka tam, kde ju nikto nečaká

2018-09-21 00:00:01 |   |    | 

Francúzske mesto Le Puy En Velay sa nachádza 134 kilometrov od Lyonu. Turisti ho vyhľadávajú kvôli jeho charakteristickým vysokým sopečným komínom, na ktorých vybudovali netradičné stavby. Najviac pozornosti púta svätostánok St. Michel d`Aiguilhe, ktorého výstavba si vyžadovala mnoho úsilia a odvahy.



 

Lezci, ktorí milovali adrenalín

Vysoké úzke skaly, ktoré dotvárajú tento región, vzbudzovali už aj v minulosti veľkú úctu. Pre ľudí boli len ťažko dostupné a kvôli tomu na nich nemohli nič stavať. Našlo sa však pár fyzicky zdatných odvážlivcov, ktorí najväčší sopečný komín nad mestom pravidelne zdolávali, aby na jeho vrchole vzdávali úctu Bohu a organizovali krátke omše. V roku 961 sa predstavitelia francúzskej cirkvi rozhodli, že na tomto netradičnom mieste vybudujú kaplnku. Tunajšia katedrála dostala od biskupa do daru potrebné povolenie, no oveľa viac úsilia si vyžadovali stavebné práce. Najprv museli priamo do skaly vytesať schody, aby sa na jej vrchol vôbec dostali. Tam potom vytvorili plány pre kaplnku, ktorú zasvätili svätému Michalovi. Všetok materiál na jej vybudovanie museli ručne vyniesť až na samotný končiar. Jej vznik je preto spojený aj s krutým osudom niektorých stavebníkov, ktorí tam prišli o život.

 

Spomienka na prvého francúzskeho pútnika

Za vybudovaním tejto kaplnky môžeme hľadať najmä snahy biskupa Godescalca, ktorý mal na starosti celý región Le Puy En Velay. Ten sa najviac preslávil na prelome rokov 950 a 951, keď sa stal prvým francúzskym a nehispánskym pútnikom, ktorý prešiel trasu zo svojho domova až do Santiaga de Compostela. Aj svojich veriacich chcel motivovať aspoň na kratšie trasy, ktorými by vzdali poctu svojim svätcom. Kaplnka St. Michel mala preto slúžiť aj týmto účelom. Dodnes sa spája práve so slávnym duchovným predstaviteľom, ktorý bol dlhé roky veľkým vzorom svojim rodákom. V súčasnosti vedie od Le Puy En Velay jedna z najťažších alternatív známej Svätojakubskej cesty, ktorá vo veľkej miere kopíruje pôvodnú púť biskupa Godescalca. Napriek tomu, že prechádza náročným terénom a prejdete počas nej vyše 700 kilometrov, za odmenu vám ponúkne nádhernú cestu cez krásne oblasti francúzskej prírody.

 

283 schodov ako pocta Panne Márie

Kaplnka sa v súčasnosti nachádza v malom susednom mestečku Aiguilhe. Keď sa rozhodnete navštíviť toto miesto s mimoriadnou vyhliadkou, budete musieť ešte stále zdolať pôvodné kamenné schody, ktoré tam vytesali v 10. storočí. Keďže terén bol náročný a ich zdolanie si vyžadovalo väčšiu fyzickú záťaž, od začiatku ich zasvätili aj vyššiemu pútnickému účelu. Toto schodisko preto venovali Panne Márii a pokiaľ zdoláte všetkých 283 schodov, mali by ste potichu odriekať modlitby, ktoré adresujete práve tejto svätici. Na konci sa dostanete do krásnej kaplnky s čiastočne uchovanými pôvodnými freskami.

 

Socha, ktorá obsadila susedný kopec

Ďalšia pocta Panne Márii prišla v 19. storočí. Domáci obyvatelia sa rozhodli využiť aj priestor na susednom kopci, ktorý ponúka skvelý výhľad na túto kaplnku. Z vlastnej iniciatívy vytvorili zbierku, do ktorej putovali všetky peniaze, ktoré vyzbierali počas bohoslužieb a menších slávností v meste. Z týchto prostriedkov potom postavili dominantnú sochu božej matky, ktorá drží v náručí malé dieťa a na hlave má zlatú korunu. Autorom tohto návrhu bol Jean Bonnassieux, ktorý stavbu dokončil v roku 1860. Na jej slávnostné otvorenie urobili ďalšiu duchovnú púť, na ktorú prišlo až 120 000 ľudí. Niektorí veriaci preto dnes spájajú návštevu oboch pamiatok a vytvárajú tak vlastnú obetu bohu.

 

Legenda o panne a troch skokoch

K vrchu, kde sa v súčasnosti nachádza kaplnka, sa viaže zaujímavá legenda. Jednu tunajšiu pannu údajne súdili kvôli jej nevhodnému správaniu. Ak chcela dokázať svoju nevinu, mali ju zhodiť zo strmej skaly, aby o jej osude rozhodol boží súd. Ona akoby zázrakom prežila a dokázala tak svoju čistotu. Lenže domácim obyvateľom to nestačilo a vyžiadali si, aby na potvrdenie jej slov urobili ešte jeden pokus. Panna aj tentoraz prežila a keďže bola povzbudená, svojim protivníkom odkázala, že pokojne skočí do tretice aj sama. Tento pokus jej bol už osudným a tretí pád zo skaly neprežila.

 

V septembri sa mesto odieva do renesančného šatu

Od roku 1986 sa každý tretí septembrový víkend koná v meste festival Roi de l`Oiseau. Počas štyroch dní sa domáci a turisti odievajú do renesančných šiat, ktoré si môžu vypožičať v tunajšej požičovni. Toto podujatie sa nesie v duchu rôznych hraných scénok a modelových situácií, ktoré nám majú priblížiť život v týchto časoch. Okrem toho sa môžete zúčastniť zaujímavých workshopov, ktoré sa venujú historickým remeslám.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa