Začína tulipánová sezóna, je čas navštíviť Holandsko

2018-03-14 12:00:00 |   |    | 

Holandsko je známe ako krajina tulipánov, ktorých cibuľky si môžete v Amsterdame kúpiť po celý rok doslova na každom kroku. V čase hlavnej sezóny pokryjú okolie hlavného mesta obrovské kvetinové koberce a ich návšteva je tým najlepším spôsobom, ako privítať jar.



 

Kedy

Určiť ten správny čas na návštevu kvetinových polí nie je jednoduché, všetko samozrejme závisí predovšetkým od počasia. Jarnú sezónu „otvárajú“ krókusy, ktoré obvykle kvitnú už od polovice marca, po nich nasledujú narcisy a hyacinty. Slávne holandské tulipány zvyknú zakvitnúť v polovici apríla a ich sezóna trvá ešte prvý májový týždeň. Niekedy však môžu byť už ku koncu mesiaca kvety vyzbierané alebo pošliapané, preto netreba čakať na poslednú chvíľu.

 

Kde

Väčšina tulipánových polí sa nachádza v Noordoostpolderi v provincii Flevoland, ich krásu však môžete obdivovať prakticky kdekoľvek medzi Amsterdamom a Haagom. Slávna záhrada Keukenhof (o ktorej sme detailnejšie písali v tomto článku) sa nachádza v mestečku Lisse, ktoré je vzdialené 45 kilometrov od Amsterdamu. Najväčšiu burzu kvetov FloraHolland zas nájdete v Aalsmeere (tiež asi 30 minút autom od hlavného mesta).

 

Ako

Najvýhodnejším spôsobom, ako navštíviť Amsterdam, je letecká linka EasyJet z neďalekej Viedne. Let trvá asi hodinu a pol a za obojsmernú letenku zaplatíte okolo 100 eur. Lieta sa každý deň okrem soboty vo veľmi výhodnom čase - smerom tam okolo 16-tej, smerom späť okolo 13:30 hod. Výhodou je, že nádherné kvetinové polia sa vám vo svojej kráse odhalia počas príletu aj z vtáčej perspektívy.

Na letisko sa pohodlne dostanete napríklad autobusom Slovak Lines, ktorý odchádza každú hodinu z Autobusovej stanice Mlynské Nivy. Spiatočný lístok vás bude stáť 9 eur, pri skorom nákupe zaplatíte za jeden smer len 1 euro. Autobus stojí priamo pred letiskovou halou a hodinkovú cestu vám spríjemní denná tlač alebo film z ponuky na dotykovej obrazovke.

V samotnom Holandsku vám už potom stačí nasadnúť na vlak alebo si požičať bicykel, a kvetinový svet vám bude ležať pri nohách. Náš tip: Odvezte sa z Amsterdamu do mestečka Hillegom. Po pol hodinke vo vlaku a krátkej prechádzke zo stanice doslova vnoríte do kvetinových záhonov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa