Najdlhšie drevené schody sveta merajú ako 150 poschodí, nájdete ich v Nórsku

2018-04-30 00:00:00 |   |    | 

Vraví sa, že najlepšie veci v živote sú zadarmo, ale zároveň je podľa jednej austrálskej povesti všetko dobré vykúpené bolesťou. Hoci si tieto dve tvrdenia čiastočne odporujú, je jedno miesto, kde platia obe bez výnimky. V Nórsku majú totiž najdlhšie drevené schody na svete, ktorých prekonanie vás bude stáť veľmi veľa síl. Za odmenu sa vám však naskytne výhľad, aký by vám aj vtáky na oblohe mohli závidieť.



 

Región Stavanger – Ryfylke netreba turistom veľmi predstavovať. Po celom svete ho preslávila najmä fotogenická skala Kjerag a 604-metrový skalný útes Preikestolen, odkiaľ sa naskytá dychberúci výhľad na jeden z najkrajších nórskych fjordov - Lysefjord. Práve ten je aj domovom ďalšej nezabudnuteľnej atrakcie, ktorú však mnohí turisti ani nepoznajú - 4444 drevených schodov.

Na počiatku všetkého bola veľmi prozaicky potreba elektrickej energie. Písal sa rok 1914, keď oblasť Flørli kúpil spolu s okolitými horami a jazerom Flørvatnet vo výške 740 metrov nad hladinou mora obchodník zo Stavangeru Einar Meling. O dva roky neskôr založil spoločnosť, ktorá tam mala vyrábať elektrinu a podarilo sa mu aj získať obrovskú zákazku, keď sa nemecká firma rozhodla vybudovať vo Flørli oceliarne. Do sľubne vyvíjajúcej sa spolupráce však zasiahla vojna. Nemci spočiatku chceli vo Flørli vyrábať zbrane, čoskoro sa však trh s oceľou úplne zrútil.

Budovanie elektrárne však pokračovalo, hoci rozhodne nebolo jednoduché. Všetko potrebné k stavbe priehrady na jazere a vodného potrubia, spájajúceho ju s morom, museli robotníci vynosiť 740 metrov nahor vlastnými rukami, čo dalo podnet k vzniku mnohých legiend. Doteraz sa napríklad rozprávajú tie o bratoch Helmikstølovcoch, z ktorých každý vraj dokázal vyniesť nahor až 135 kilogramov.

Životné podmienky pritom boli vo Flørli viac než mizerné. Vyše stovka robotníkov nemala v podstate žiaden kontakt s okolitým svetom. Telefónne spojenie neexistovalo a na mieste nebol nikto so zdravotníckym vzdelaním. Prosby robotníkov zostali nevypočuté a v prípade choroby či úrazu im jednoducho nemal kto pomôcť. Muži pritom na stavbe neraz bývali aj s celými rodinami. Živorili v malých domkoch na brehu fjordu, kde sa niekedy tlačilo aj 47 ľudí v 12 malých izbách.

Nestavali pritom len priehradu. Ako prvé bolo potrebné spevniť breh a vybudovať malú elektráreň, ktorá by poskytovala energiu pre stavebné práce. Od nej potom nahor až k jazeru viedlo potrubie na vodu, ktoré malo byť upevnené ku skale betónom. Kvôli tejto stavebnej fáze položili robotníci koľajnice, po ktorých sa ťahali vozíky nahor. A práve popri nich postavili aj najdlhšie drevené schody sveta.

Dnes patrí Flørli 4444 k  najoriginálnejším neobjaveným atrakciám Nórska. V dedinke už síce celoročne žijú len štyria ľudia, no v lete sa mení na čarovné a rušné miesto a 4444 schodov vedie k nádherným výhľadom na Lysefjord. Domáci však upozorňujú, aby ste schody zdolávali len smerom nahor a nadol sa vybrali jednou z iných možných ciest. Zostup po strmých schodoch je totiž riskantný a navyše by mohol komplikovať cestu turistom, ktorí idú opačným smerom.

Ak sa rozhodnete pre tento neobvyklý zážitok aj vy, treba zvážiť aj svoju fyzickú kondíciu. Schody sú veľmi strmé a ich počet 4444 zodpovedá vyše 150 poschodiam v našich panelákoch! Nie sú vhodné pre tých, čo majú problémy so srdcom a rozhodne sa neodporúčajú ľuďom so strachom z výšok. Pre tých ostatných je tu po každých 500 schodoch číselné označenie ich postupu a na niekoľkých miestach sa nachádzajú lavičky a piknikové schody, kde si môžete oddýchnuť a pokochať sa nádherným výhľadom na fjord pod vami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Flørli 4444
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa