Nemecké ostrovy Hallingen si more 30x do roka berie späť

2018-04-10 00:00:01 |   |    | 

Najznámejším nemeckým ostrovom je Sylt, ktorý svojimi dlhými piesočnými plážami láka k Severnému moru množstvo dovolenkárov z domova i zo zahraničia. Ten je síce jednoznačne najnavštevovanejším a najväčším zo Severofrízskych ostrovov, oveľa väčšiu raritu však nájdeme kúsok od neho.



 

Frízske ostrovy sa tiahnu paralelne s pobrežím severného Holandska, Nemecka a juhozápadného Dánska. Nízke ostrovy sú piesočnaté a ílovité, a tak morské prúdy a búrky neraz z pevniny ukroja, alebo, naopak, vznikne niekde inde nový nános piesočného sedimentu. Súostrovie sa delí na Západofrízske, Východofrízske a Severofrízske ostrovy.

Za tie posledné sa väčšinou považujú nemecké ostrovy, ktoré boli historicky osídlené germánskym národom Frízov. Ich súčasťou sú je aj desať ostrovov Halligen, ktoré sú chvíľu pevninou a chvíľu zasa morom. Ich názov pochádza z keltského „hal“, čo znamená „soľ", lebo až tridsaťkrát za rok zasiahnu oblasť búrky s ohromnými vlnami a drobné ostrovčeky zaplaví slaná voda.

Napriek tomu, že ostrovy Helligen niekoľkokrát do roka v podstate zmiznú z povrchu zemského, majú svojich stálych obyvateľov. Ich nádherné domy stoja na meter vysokých umelo vytvorených návršiach (tzv. warftoch) a niektoré chránia aj hrádze.

Na najväčšom ostrove Langeneß (956 ha) je 16 warftov, kde žije asi 110 ľudí, na najmenšom Süderoogu (60 ha) je len 1 warft s dvomi obyvateľmi. Dokopy má svoj domov na ostrovoch Helligen takmer 200 ľudí, ktorých živí najmä turizmus, ochrana pobrežia a chov dobytka.

Rovnako silný ako búrky a záplavy je na ostrovoch aj odliv, ktorý odkryje aj niekoľko kilometrov pobrežia a rozsiahle plochy bažín. Vtedy sem prichádzajú státisíce vtákov a tuleňov, až 200 živočíšnych druhov by ste dokonca inde na svete ani nenašli. Počas odlivu sú ostrovčeky dostupné aj z pevniny, prílev ich však od civilizácie opäť odreže.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa