7 najpodceňovanejších miest v Taliansku

2018-04-12 00:00:00 |   |    | 

Pri plánovaní dovolenky v Taliansku sa cestovatelia spoliehajú väčšinou na overenú klasiku. Začínajú v Ríme, pochutnajú si na špecialitách Toskánska, nevynechajú Alpy, zájdu do Benátok a potom už idú priamou čiarou na juh niekam na peknú pláž. Všade tam stretávajú davy turistov a sú nešťastní z toho, že si to tam až tak neužili. Stačí sa pritom zamerať na tie lokality, ktoré iní dovolenkári podceňujú a môžete si užiť krásny výlet na originálnych miestach.



 

Bergamo

Do destinácie Miláno-Bergamo sú z Bratislavy jedny z najlacnejších leteniek. Ešte predtým ako nasadnete do autobusu a necháte sa zaviezť do priemyseného centra severného Talianska, zastavte sa aspoň na jedno poobedie v Bergame, pri ktorom sídli samotné letisko. Ide o staré mestečko s typickou talianskou atmosférou. Má dobre zachované mestské hradby, po ktorých sa môžete ešte aj dnes poprechádzať. Na Piazza del Duomo sa nachádza katedrála s nádherným zdobením. V meste môžete navštíviť aj umeleckú galériu, v ktorej uvidíte vzácne diela uznávaných talianskych umelcov. Podvečer sa posaďte na terasu niektorej z reštaurácií a nasávajte energiu, ktorá bude prúdiť okolo vás. Spolu s pohárom vína a fantastickým jedlom to bude jeden z najlepších momentov dovolenky v Taliansku.

 

Matera

Oblasť okolo tohto starobylého mesta je známa vápencovými skalami. Z tohto materiálu kedysi v Taliansku vyrábali prvé provizórne obydlia. Obyvatelia Matery sa však rozhodli urobiť to inak a bývanie si urobili priamo v týchto skaliskách, do ktorých vytesali jednoduché jaskyne. Tieto domy začali stavať už pred 9000 rokmi a boli teda jedny z prvých obydlí v Taliansku. Niektoré z nich sú funkčné až dodnes. Samotná Matera tam vznikla v 3. storočí pred našim letopočtom. Odtiaľ pochádza aj hlavná časť v podobe úzkych terasovito riešených uličiek.

Praveká dedina, kde to stále žije: Na juhu Talianska sa zastavil čas

 

Parma

Na polceste medzi Milánom a Bolognou sa nachádza nádherná Parma. Z oboch týchto miest je priama letecká linka do Bratislavy, takže vašu dovolenku si môžete naplánovať tak, že sa postupne presuniete z jednej lokality do druhej a medzitým si urobíte zastávku v Parme. Na hlavnom námestí Piazza del Duomo sa nachádza katedrála s nádhernými zachovanými freskami a hneď vedľa nej je dobové baptistérium. Veľmi pekné stropové maľby od Michelangela Anselmiho uvidíte v kostole Santa Maria della Steccata. V meste sú tiež dve historické divadlá.

 

Altamura

Samotná Altamura je typickým malým mestom na talianskom vidieku. V jej okolí sa nachádza niekoľko jaskýň, ktoré kedysi slúžili ako obydlia pre pôvodných obyvateľov. Z cestovateľského hľadiska je známy najmä blízky národný park, v ktorom našli skameneninu kostry človeka z obdobia paleolitu. Veľmi obľúbený je tiež altamurský chlieb, ktorý sa ešte stále spracúva podľa pôvodného spôsobu. Na jeho výrobu sa používajú prírodné kvasnice a cesto sa potom necháva kysnúť pod bavlnenou textíliou.

 

Treviso

Každý sa hrnie na návštevu Benátok, ale rovnako príjemnú atmosféru len s menším počtom turistov majú v 40 kilometrov vzdialenom Trevise. Kvôli menším kanálom, ktoré pretínajú jeho ulice, ho tiež nazývajú malými Benátkami. Počas 2. svetovej vojny bolo mesto bombardované, napriek tomu sa akoby zázrakom podarilo uchovať historické opevnenie a niektoré vzácne budovy. V Trevise sa nachádza rybí trh, ktorý nadväzuje na pôvodné tradície. V týchto miestach uvidíte sošku malej morskej panny, ktorá má chrániť úlovky tunajších rybárov.

 

Abruzzo

Niečo podobné ako v Toskánsku nájdete v menej známom regióne Abruzzo. Aj v tejto časti Talianska sa nachádza množstvo viníc s kvalitnými odrodami. V malých mestečkách sa môžete zastaviť na ochutnávkach priamo v niektorej z domácich viníc. Celý región zdobí nádherná príroda, ktorá sa vyznačuje členitým hornatým terénom. Z viacerých miest máte vynikajúci výhľad na celé pobrežie. Veľmi obľúbené sú najmä malé dedinky s domácimi rodinnými reštauráciami a úžasnou architektúrou. Tešiť sa môžete aj na viacero vrchov, na ktoré môžete podniknúť dlhšie túry s úžasným výhľadom na veľkú časť Abruzza.

 

Janov

Ako správni cestovatelia by ste nemali vynechať návštevu Janova, kde sa narodil jeden z najslávnejších moreplavcov a objaviteľov Krištof Kolumbus. Zrejme už ako malý chlapec sníval pri pohľade na lode v tunajšom prístave o tom, ako sa raz vydá niekde do tajomných diaľav a pozrie si veľkú časť sveta. Do podobného dumania sa môžete počas prechádzky v tejto časti pustiť aj vy. Promenáda patrí k najkrajším v Taliansku a ponúka nádherný výhľad na more. V tejto časti nájdete tiež obrovský podmorský svet s pestrým zastúpením morských živočíchov. Vysoko cenené je historické centrum s architektonickými skvostami. Janov je tiež skvelým východzím bodom pre objavovanie nádherných mestečiek Camogli či Portofino.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa