Skryté poklady Grécka: 7 lokalít, ktoré čakajú na svoje objavenie

2018-07-04 00:00:01 |   |    | 

Možno ste už navštívili väčšinu gréckych ostrovov a v ničom nezaostávate ani pri odhaľovaní krás na pevnine, ale napriek tomu mohli vašej pozornosti ujsť niektoré dobre skryté poklady. Práve tie vám dajú ďalšiu zámienku na to, aby ste si do tejto krajiny zašli aj tento rok aspoň na krátku niekoľkodňovú dovolenku.



 

Ostrov Skyros

Pripravte sa na to, že na Skyrose nájdete originálne Grécko bez ovplyvnenia masovým turizmom. To so sebou prináša aj také veci, že sa tam nemôžete ubytovať v žiadnom rezorte a k dispozícii sú vám len menšie domáce penzióny. Biele domčeky sú kaskádovo postavené na vysokom kopci a už z diaľky vás zdravia a pozývajú na návštevu. Na tomto ostrove pestujú dlhú tradíciu rezbárstva, keďže sa tam toto remeslo dedí z generácie na generáciu. Skyros má len jedno väčšie mesto, kde sa nachádza katedrála a menšie historické centrum. V jeho okolí je mnoho pastvín, kde môžete vidieť aj typické malé poníky, ktoré sú jedným zo symbolov tohto ostrova.

 

Aténska riviéra

Turisti sa občas vyhýbajú Aténam kvôli tomu, že by v Grécku radšej strávili dovolenku niekde na pláži. Do hlavného mesta chodia iba na krátke jednodňové výlety a potom sa už rýchlo vrátia späť k moru. Kvôli tomu prichádzajú o jednu zo zaujímavých možností. Na juh od Atén sa totiž nachádza Aténska riviéra, na ktorej sú taktiež krásne pláže. Vďaka tomu môžete počas niektorých dní zostať v centre, pokojne si pozriete všetky pamiatky a potom si už oddýchnete niekde pri vode. Dokonca z centra mesta chodí na riviéru pravidelná autobusová linka, takže k dispozícii máte výborné spojenie.

 

Ostrov Patmos

Na ostrove majú výbornú pôdu vulkanického pôvodu, ktorá pripravila skvelé podmienky pre pestovanie rôznych druhov kvetov a drevín. Vďaka tomu Patmos milujú všetci, ktorí hľadajú krásne prírodné oblasti a pestré zoskupenie zástupcov flóry. Ostrov vyhľadávajú aj veriaci ľudia. Práve na tomto mieste mal v minulosti svätý Ján napísať jeho knihu o zjavení. Sprievodcovia vás dodnes zavedú na miesta, ktoré sa spájajú so životom svätca a môžete si tam pozrieť, kde tvoril svoje diela, oddychoval, ale aj kde našiel svoj druhý domov.

 

Messene

Grécko je známe vďaka starovekej antickej kultúre, z ktorej sa nám podarilo uchovať mnoho vzácnych stavieb. Významné kultúrne centrum nájdete v Messene, kde si môžete pozrieť stavby, ktoré pochádzajú zo 4. storočia pred Kristom. Niektoré z nich, ako napríklad amfiteáter alebo časti niektorých budov, sú veľmi dobre zachované. Okrem nich si môžete pozrieť pozostatky stĺpov a ozdôb či vykopávky, ktoré vám predvedú skvelú ukážku týchto dejín.

 

Menalon Trail

Domáci sa snažia na pevnine zamerať na aktívnych turistov, ktorí vyhľadávajú pamiatky alebo športové aktivity. Menalon Trail pre nich ponúka skvelú alternatívu pre vysokohorskú turistiku. Tunajšie končiare nie sú natoľko opozerané a počas tejto túry sa dostanete do bližšieho kontaktu s miestnou kultúrou. Trasa začína v prístavnom meste Kalamata. Tam si môžete vybrať, či sa vyberiete na troj-, štvor- alebo päťdňový výlet. Menalon Trail je vymyslená tak, že si môžete počas nej kedykoľvek oddýchnuť alebo ju prerušíte v bodoch, ktoré sú v blízkosti civilizácie. Počas 75 kilometrov dlhého úseku prejdete cez kaňony, lesy, popri rieke, navštívite staré opátstvo, pôvodné kamenné dedinky a krásnu prírodu. Na cestu si môžete objednať služby profesionálneho sprievodcu.

 

Ostrov Milos

Na Milose pôvodne žili najmä rybári, ktorí svojimi úlovkami zásobovali aj okolité ostrovy. Silnú tradíciu rybolovu tam cítite až dodnes. Dovolenkári si ho obľúbili kvôli nádhernému kontrastu medzi bielymi útesmi a morom. Podľa domácich by mohol Milos pokojne konkurovať Santorini, len ho doteraz turisti až tak neobjavili. Jedným z hlavných tromfov sú tunajšie pláže. Na ostrove sa ich nachádza dokopy až 70 a mnohé z nich sú vzdialené od ruchu frekventovaných miest, takže ponúkajú väčší pokoj a harmóniu.

 

Ostrov Kastelorizo

Jeden z najmenších obývaných ostrovov v Grécku vás prvýkrát prekvapí pri príchode. Už z diaľky uvidíte rôznymi farbami hrajúce malé domčeky, ktoré Kastelorizo dodávajú originálnu podobu. Práve v blízkosti tohto ostrova sa nachádza nádherná Modrá jaskyňa. Tá vznikla priamo pri mori a svoje pomenovanie dostala podľa intenzívneho sfarbenia, ktoré vzniká pomocou hry svetiel a priezračne čistej vody. Z Kastelorizo tam pravidelne organizujú výlety na lodi.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa