Menej známe, no o to krajšie: Týchto 7 miest v Španielsku raz musíte navštíviť

2018-08-01 00:00:00 |   |    | 

Španieli sú zúfalí z návalu turistov do preferovaných oblastí ako Madrid, Barcelona, Valencia a dovolenkové ostrovy. Preto sa snažia rozdeliť turizmus aj do zvyšku krajiny, aby to nebolo pre nich natoľko zaťažujúce. Zaujímavým tipom je presunúť pozornosť dovolenkárov na nádherné miesta, ktoré sú z hľadiska cestovania často podceňované.



 

Cadiz

Jedno z najstarších miest v Európe stojí stále v úzadí oproti slávnejším španielskym konkurentom. Cadiz pritom prináša ako bonus krásny prístav, z ktorého organizujú vyhliadkové plavby popri pobreží. Na prvý pohľad vás prekvapí zmesou európskej a arabskej architektúry. Veľmi peknou pamiatkou je Cadizská katedrála, v ktorej sa nachádzajú cenné sochy a bohatá výzdoba. Pri vyhliadke na centrum je zároveň jeho hlavnou dominantou, ktorá hneď upúta vašu pozornosť. Tešiť sa môžete na srdečnú andalúzsku atmosféru a vynikajúce jedlo, ktoré je mierne odlišné od zvyšku krajiny.

 

Ronda

Na dovolenke v Malage by ste sa mali vybrať aj do provincie Ronda. Tým najlepším miestom výletu je kaňon El Tajo, cez ktorý prechádza rieka Guadalevín. Ponad túto oblasť vedú tri mosty, ktoré stavali Rimania spolu s Arabmi. Celkovo v okolí Malagy nájdete viacero zaujímavých symbióz medzi týmito dvoma kultúrami. Aby ste uvideli známe pohľady, ktoré poznáte aj z pohľadníc z Rondy, musíte zájsť na niektorý z výčnelkov na útesoch, kde sa nachádzajú ulice mesta.

 

Formentera

Žiadna Malorka alebo Menorca, skúste si naplánovať dovolenku na Formentere. Nachádza sa len pol hodinu plavby od Ibizy a ponúka minimálne porovnateľné služby ako jej slávnejší kolegovia. Tešiť sa môžete najmä na nádherné pláže, ktoré nie sú natoľko preplnené turistami. Ostrov nie je veľmi veľký, môžete ho pohodlne preskúmať aj sami pomocou bicyklov alebo miestnej dopravy. V minulosti sa tam nachádzal dôležitý prístav, ktorý dnes využívajú jachtári. Tí sa na Formentere  zastavujú počas plavenia sa medzi jednotlivými ostrovmi a práve tam si často naplánujú dlhší oddych v niektorom z hotelov.

 

Salamanca

Toto mesto je známe iba vysokoškolským študentom. Nachádza sa tam totiž dôležitá španielska univerzita, ktorej história siaha do 13. storočia. Časť jej cenných budov je prístupná verejnosti. Salamanca je postavené na kopcovitom teréne, čo jej dodáva originálny charakter. Ústredným bodom je štvorcové námestie Plaza Mayor, na ktorom sa nachádzajú podniky, v ktorých sa stretávajú mladí ľudia. Vždy to tam žije dobrou zábavou a nájdete tam skvelú atmosféru. Salamanca má krásne historické centrum, ktorému dominuje kostol z 12. storočia a Casa de las Conchas. Fasáda tejto budovy je pokrytá napodobeninami mušlí. V širšom centre sa nachádza pôvodný kamenný most a múzeum automobilov.

 

Leon

Mesto s dlhou históriou vždy vyrastalo v tieni slávnych rivalov. Skrývalo v sebe veľký potenciál a pokojne by mohlo byť aj domovom kráľov, ale nakoniec sa tomu tak nestalo. V minulosti tam stáli slávne rímske kúpele, ktoré však časom zanikli. Tradíciu kúpeľníctva nahradili duchovné stavby. V jeho centre totiž vyniká katedrála, ktorú ako prvú uvidíte už pri príchode do mesta. Má bohaté zdobenie a veľmi známa je najmä vďaka farebným vitrážam. Nielen v Barcelone, ale aj v Leone nájdete stavbu, ktorej návrh pochádza od slávneho Antoniho Gaudího. Casa Botines patrila pôvodne jednému z priateľov tohto architekta a jej návrhy pripravil práve na jeho objednávku.

 

Mérida

Zakladateľom tohto krásneho mesta bol cisár Augustus. Méridu milujú najmä cestovatelia, ktorým sa páčia odkazy na architektúru z obdobia Rímskej ríše. Najzachovalejšie je pôvodné amfiteátrové divadlo, ktoré sa zatiaľ podarilo uchovať v dobrom stave. Počas roka tam niekedy organizujú špeciálne podujatia a divadelné predstavenia. V meste sa nachádza ešte starší amfiteáter z obdobia pred Kristom, z ktorého však zostali len ruiny. Chrám Diana, ktorý uvidíte priamo v centre, je neustálou spomienkou na najslávnejšie obdobie mesta. Navštíviť môžete aj pozostatky akvaduktu a hipodrómu či niekoľko zaujímavých múzeí, ktoré odkazujú najmä na túto éru.

 

Gijón

V zozname podceňovaných zaujímavostí nesmie chýbať ani zástupca Astúrie. Gijón je neprávom prehliadaný napriek tomu, že ide o krásne prístavné mesto, ktoré vám nahradí dovolenku na ostrovoch. Mimo centra nájdete bývalé budovy univerzity, ktoré sú od deväťdesiatych rokov opustené a dnes tam sídlia výstavné priestory s kaviarňou. Nemôžete zabudnúť ani na promenádu s obľúbenými reštauráciami. Vyhraďte si čas na veľký podmorský svet a nezabudnite ani na pozostatky stavieb z obdobia Rímskej ríše.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa