Prora – nacistická pýcha, ktorá skončila fiaskom

2018-08-21 00:00:01 |   |    | 

Rujana patrila v minulosti medzi obľúbené dovolenkové miesta Nemcov. Napriek veternému počasiu si pri mori užívali oddych a relaxačné účinky tohto pokojného ostrova. Práve kvôli tejto atmosfére a nádhernej prírode padla do oka aj Hitlerovi. Ten prišiel s nápadom vytvoriť tam najväčší dovolenkový komplex na svete.



 

Jeho plány zastavila vojna

Hitler chcel urobiť z Prory pýchu jeho režimu. Svojim verným chcel ponúknuť každé leto miesto na oddych, kde by zároveň ďalej šíril ideu svojej propagandy. Pre svoje plány si vybral dlhú piesočnú pláž medzi mestami Binz a Sassnitz. Exkluzívny hotel nechal postaviť priamo pri pláži, aby mali hostia každý deň výhľad na more a mohli sa tam kedykoľvek okúpať. Celý komplex rozdelil do ôsmich identických blokov. Budovy majú päť poschodí a prízemie a dokopy sa popri pobreží tiahnu v dĺžke 4,5 kilometra. Proru začali stavať v roku 1936, potom ich plány prerušilo rozpútanie 2. svetovej vojny. Práve kvôli tomu skončil Hitlerov veľký plán fiaskom. Peniaze potreboval investovať do vojska, preto zostali budovy rozostavané a ani jedna z jeho častí sa v tejto ére dokončenia nedočkala.

 

Domov utečencov aj vojenská škola

Celý komplex mal poskytovať ubytovanie pre hostí v 10 000 izbách. Jednotlivé bloky pozostávali z malých identických letných bytov. Ešte počas posledných mesiacov vojny tam bývali utečenci z východného Pruska. Po jej konci sa na tieto priestory najprv pozerali s odporom. Rujančanom, ale aj ostatným Nemcom pripomínali bývalý režim, na ktorý chceli čo najskôr zabudnúť. Nakoniec tam vytvorili obrovské sídlo ľudovej armády NDR. Tá si rozdelila jednotlivé bloky pre vojakov rôznych úrovní a zaradení, ktorí mali medzi sebou takto vytvoriť lepšie vzťahy.

 

Opustené a strašidelné miesto

Najväčší problém s Prorou nastal potom, keď odtiaľ odišla armáda. Priestory boli dlhé roky opustené a naháňali strach. Opäť prišlo ignorovanie zo strany obyvateľov, ktorí nechceli nadväzovať na Hitlerove plány. Miesto navštevovali len zvedavci a vyhľadávači kuriozít, ktorí sa prechádzali prázdnymi blokmi. Mesto duchov bolo negatívnou reklamou krásnej Rujany a vytváralo škaredé kulisy aj peknej pláži v jeho blízkosti.

 

Hostel, luxusný hotel a exkluzívne byty

Až výmena generácií a kúsok nadhľadu nad bývalými dejinami Nemecka pomohli tento komplex opäť oživiť. Prvým krokom bolo vytvorenie moderného hostela, ktorý ponúka ubytovanie pre 424 hostí. Časť krajiny vtedy protestovala, pretože sa im nepáčilo, že sa nakoniec nacistom akoby ustúpilo a Proru využili na pôvodné účely. Prevažne mladým cestovateľom to však neprekážalo a boli šťastní, že môžu bývať na tak kurióznom mieste. Neskôr pri hosteli otvorili aj štýlový diskotékový klub, ktorý sa ľahko zmenil na najvychytenejšie miesto v tomto kraji. O pár kilometrov ďalej začali bývalý nacistický komplex meniť na luxusné bývanie. Nachádza sa tam exkluzívny hotel a apartmány, ktoré patria k najdrahšiemu ubytovaniu na ostrove.

 

Múzeum venované nacizmu a NDR

Časť priestorov medzi hostelom a hotelom sa nakoniec rozhodli zmeniť na múzeum a výskumné centrum. Permanentné výstavy sa venujú Rujane v období nacizmu a ukazujú, ako prežívala 2. svetovú vojnu a ako na ňu vplýval práve vznik Prory. Jedna z prehliadok je špecializovaná na dejiny vojska, ktoré tam sídlilo v čase existencie NDR. Východným Nemeckom a jeho dejinami sa zaoberá tretia časť prehliadky. Okrem toho tam pravidelne organizujú dočasné výstavy, ktoré sa hlbšie venujú niektorej z tém týkajúcich sa tejto éry. Táto časť ďalej pozostáva z dokumentačného a výskumného centra. Po areáli sa pohybujete na malom vláčiku a ešte stále si môžete pozrieť aj časť opustených budov. Múzeum je otvorené len počas pracovných dní a vstupné na každú výstavu sú 4 eurá.

 

Čo ešte môžete vidieť na Rujane?

Mólo v Selline – najznámejším miestom na ostrove je mólo v prímorskom mestečku Selline. Jeho súčasťou je reštaurácia, ktorá ponúka krásny výhľad na more a pobrežie. Kvôli ťažkým poveternostným podmienkam ho museli niekoľkokrát rekonštruovať, ale stále patrí medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie v Nemecku.

Historický vlak Roland – po ostrove sa môžete pohybovať klasickým vlakom alebo historickou železničkou Roland. Tá premáva aj do miest Selline a Binz, ktoré sú obľúbenými dovolenkovými destináciami. Parná lokomotíva ťahá historické vozne z rôznych ér. Vlak premáva celoročne v dvojhodinových intervaloch. Lístok na najkratšiu trasu stojí 2,20 eura, celodenný neobmedzený vás vyjde na 23 eur.

Pláž v Binzi – pokiaľ sa prídete na Rujanu kúpať, v tom prípade by ste mali zájsť do Binzu. Tam sa priamo pri jeho malom centre nachádza promenáda s pieskovou plážou. Časť z nej je určená pre nudistov. Nájdete tam aj typické nemecké plážové koše, ktoré vás chránia pred jemným vetrom na pobreží.

Lovecký zámok, Granitz – zámoček postavili v 19. storočí a od začiatku slúžil na reprezentatívne účely. Panstvo v ňom vystavovalo svoje cenné úlovky a usporadúvalo večierky. Postavený bol na najvyššom bode tejto časti ostrova, takže vďaka vysokej vežičke ponúka jeden z najkrajších výhľadov na okolie.

Bicyklom po ostrove – ostrov Rujana nie je rozlohou veľký a má dobrú sieť cyklistických trás. Medzi jednotlivými mestečkami sa môžete presúvať bicyklom po klasických cestách, ale aj po cyklistických chodníkoch. Takto si užijete okolitú prírodu a spoznáte väčšinu tohto krásneho kraja.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa