Darujte si zážitky: Dovolenka v portugalskom Algarve poteší každého cestovateľa

2018-12-17 00:00:01 |   |    | 

Zatiaľ čo západné pobrežie Portugalska vyhľadávajú ľudia kvôli zaujímavým pamiatkam, na juhu to vyhrávajú pekné pláže a dovolenkové rezorty. Algarve patrí medzi najpopulárnejšie oblasti tejto krajiny. Do Faro sa dostanete priamou leteckou linkou z Viedne a potom sa už môžete pustiť do spoznávania tohto regiónu.



 

Najkrajšie pláže v Algarve

Bordeira – ku pláži vedie dlhý drevený chodník, ktorý vám najprv ponúkne skvelý pohľad na celú scenériu. Bordeira sa nachádza mimo veľkých letovísk, takže ponúka viac súkromia. Je tri kilometre dlhá, piesková a veľmi obľúbená najmä medzi rodinami.

Odeceixe – táto pláž sa nachádza medzi regiónmi Algarve a Alentejo. Je taktiež piesočná, z jednej strany ju obmýva oceán a z druhej rieka. Oceánsku časť vyhľadávajú surferi, ktorí tam majú skvelé podmienky pre tento šport. Oblasť pri rieke je vynikajúca na plávanie a taktiež na pokojné prechádzky pri pobreží.

Tonel – táto oblasť Portugalska je pomerne veterná. Pláž Tonel má výhodu v tom, že ju obklopujú vysoké útesy, ktoré tam vytvárajú pokojnejšie prostredie. Obľúbená je medzi potápačmi, keďže sa tam nachádzajú pekné koraly.

 

Faro

Najväčším mestom v Algarve je Faro, ktoré zároveň patrí k najstarším na juhu krajiny. Šikovne skĺbuje modernú a starú architektúru a ponúka tak rozmanitý pohľad na dejiny. Z turistického hľadiska je najkrajšie historické centrum, z ktorého sa potom dostanete do prístavu. Oddýchnuť si môžete na niektorej z pláží, ktoré sa nachádzajú na jeho predmestí. Faro zažilo v polovici 18. storočia veľké zemetrasenie, ktoré zničilo väčšinu budov. Kvôli tomu museli celé centrum obnovovať a jeho ulice nebudia dojem, že by boli až tak staré.

 

Tavira

Zaujímavé miesta nájdete aj mimo pobrežia. Mesto Tavira sa nachádza pri rieke Gilao. Turisti ho milujú kvôli rybárskej tradícii, ktorá sa tam uchováva už desiatky rokov. Nájdete tam skvelé reštaurácie a najlepšie špeciality z morských živočíchov. Po dobrom jedle vám padne vhod prechádzka mestom, počas ktorej objavíte ďalšiu perlu Taviry. Tou sú krásne farebné domčeky s rozmanitou architektúrou. Chvíľami budete mať pocit, že sa nachádzate niekde v Karibiku.

 

Ponta da Piedade

Keď vás do Algarve prilákali fotografie krásnych útesov, potom ste nepochybne videli Ponta da Piedade. Časť skál erodovala, preto sa tam vytvorili zaujímavé útvary v podobe kamenných mostov alebo osamelých menších útesov. Najväčšou zaujímavosťou sú prímorské jaskyne, kde sa môžete okúpať alebo sa nachádzajú priamo na pláži, takže si tam môžete urobiť romantickú prechádzku vo dvojici. Ku Ponta da Piedade sa najlepšie dostanete prostredníctvom lodných tour, ktoré odchádzajú z malého prístavu v Lagos. Popri časti pobrežia vedie turistický chodník, z ktorého budete mať na útesy tiež dobrý výhľad.

 

Sagres

V Algarve nájdete aj jeden z dôležitých bodov Európy. Na jednom z útesov pri Sagres sa nachádza najjuhozápadnejšie miesto kontinentálnej časti. Spoznáte ho vďaka malému bielo-červenému majáku, ktorý takto stráži brehy Portugalska. V minulosti ľudia verili, že sa práve na tomto mieste nachádza koniec sveta. Neskôr bol v Sagres dôležitý prístav. Táto časť pobrežia je dosť veterná. To však vyhovuje surferom, ktorí tam majú najlepšie podmienky v celej Európe. Samotné mesto je preto veľmi obľúbené medzi mladými ľuďmi a neustále žije rušným životom.

 

Serra de Monchique

Keď sa pokocháte krásnym pobrežím, môžete zájsť ďalej do vnútrozemia. Najvyšším bodom Algarve je pohorie Serra de Monchique, ktoré vám ponúka niekoľko možností na dovolenkové aktivity. V tejto oblasti sa dobre darí dubu korkovému, z ktorého vyrábajú rôzne výrobky. Tunajšie lesy skrývajú viacero príjemných prekvapení v podobe zrúcanín starých budov, ktoré sa tam kedysi nachádzali. Z vrcholu máte skvelý výhľad až na pobrežie a tešiť sa môžete aj na terasovité kopce, ktoré sa využívali na pestovanie rôznych plodín.

 

Loulé

Mestečko Loulé je obľúbené vďaka krásnej portugalskej architektúre. Biele domčeky s farebnými detailmi vás ihneď navnadia tou správnou dovolenkovou náladou. Ďalšou atrakciou je tunajší hrad, ktorý má zachovalú pôvodnú kuchyňu a prezentuje dejiny dobovej gastronómie. V Loulé nájdete aj pozostatky pôvodných islamských kúpeľov. Veľkou atrakciou sú miestne trhy. Jedna časť sa špecializuje na čerstvé lokálne potraviny. Tá druhá hýri farbami a pripomína turecký bazár. Nájdete tam všetko od obuvi, cez šperky až po večerné róby. Tieto trhy sú takým malým osobitým svetom v Algarve, ktorý turisti milujú a vyhľadávajú práve kvôli originálnej atmosfére.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa