Najkrajšie švédske ostrovy: Divoká príroda aj vidiecka romantika

2018-09-14 12:00:00 |   |    | 

Vašu dovolenku nemusíte plánovať len na exotických ostrovoch s krásnymi plážami. Keď zájdete na sever Európy, objavíte tam niekoľko podobných oblastí, ktoré lákajú na vidiecku a pokojnú atmosféru. Švédsko hrá v tomto smere prím a ich ostrovné lokality začínajú okrem domácich objavovať aj turisti.



 

Gotland

Na tomto ostrove nájdete najviac víkendových sídiel švédskych obyvateľov. Zamiloval si ho aj známy režisér Ingmar Bergman, ktorý tam mal menšiu chatku. Výhodou Gotlandu je to, že máte k dispozícii niekoľko pieskových pláží, ktoré sú ideálne počas slnečných dní. Ak by však aj bolo počasie zlé, stačí zájsť do najväčšieho mestečka Visby, ktoré má nádherné historické centrum so zachovanými hradbami. V meste si môžete pozrieť aj menšiu katedrálu a ostrovné múzeum. Kvôli úzkym uličkám s kamennou dlažbou a cenným zachovaným budovám je Visby zaradené do zoznamu UNESCO chránených pamiatok.

 

Öland

Lovcov záhad láka na Öland staroveké pohrebisko, ktoré slúžilo na pochovávanie prvých obyvateľov. Veľmi zaujímavou atrakciou je tiež ruina hradu Borgholmes, kde v súčasnosti ponúkajú množstvo atrakcií pre rodiny s deťmi. Nádherný je aj samotný príchod na ostrov, keďže ho s pevninou spája šesť kilometrov dlhý most. Na Ölande nájdete tiež veľkú planinu s vyššími útesmi a pozostatkami vápencových skál. Turisti ju radi využívajú na pokojné vidiecke prechádzky.

 

Marstrandsön

Hlavným prístavom tohto ostrova je mesto Marstrand, ktoré obľubuje aj švédska kráľovská rodina. Práve v tejto časti vynikajúco vidieť pevnosť zo 17. storočia, ktorá slúžila na obranné účely. Celá oblasť však ponúka aj množstvo možností na aktívnu dovolenku. Nájdete tam viacero cyklistických trás, môžete sa vybrať na ľahké túry popri pobreží... Darí sa tam rybárom a obľubujú ho aj plavci, keďže voda nie je taká divoká a hlboká. Taktiež je najlepším miestom na pozorovanie tuleňov vo voľnej prírode. Okrem toho ale máte k dispozícii aj množstvo obchodov a kaviarní, ktoré vám vyplnia voľný čas. Plný komfort sa prelína s úžasnou prírodou a preto patrí k top dovolenkovým destináciám v Švédsku.

 

Visingsö

Pokiaľ sa vám páčia skôr malé odľahlé lokality, kde sa ubytujete v súkromí a užijete si nerušený ostrovný pokoj, vyberte sa do Visingsö. Tento ostrov sa nachádza uprostred jazera a v minulosti tam žil švédsky kráľ. V 19. storočí vysadili na prevažne rovinatú plochu stovky stromov, ktoré mu dodali originálny kolorit. Na ostrove sa nachádza historická budova kostola, pozostatky pôvodného kráľovského hradu a pokiaľ máte záujem, môžete si prenajať voz s koňmi a spoznať túto krásnu lokalitu takýmto romantickým spôsobom.

 

Gotska Sandön

Najväčšiu cestovateľskú romantiku ale zažijete na ostrove Gotska Sandön. Ten je totiž úplne neobývaný a keď vás tam privezie loď, vystúpite priamo na pieskovú pláž. Chránenú prírodnú rezerváciu obľubujú ľudia na prechádzky po krásnom okolí. Pre odvážlivcov, ktorí by si chceli oddýchnuť od ruchu veľkomesta, je k dispozícii niekoľko malých chatiek. Tie sa iba prenajímajú a neslúžia na dlhodobé bývanie. Limitované sú aj počty turistov, aby nerušili vzácne morské živočíchy a tulene. Takýmto spôsobom chcú ostrovu uchovať jeho jedinečnosť.

 

Orust

Hoci ide o jeden z väčších ostrovov, turisti ho veľmi obľubujú. Nachádza sa tam totiž veľa pobrežných oblastí s typickými farebnými domčekmi, ktoré dodávajú Švédsku jeho špecifický charakter. Práve tie často prenajímajú turistom, ktorí sa zameriavajú najmä na vodné športy. V okolí sa výborne darí kajakárom a nájdete tam tiež dobré miesta na windsurfing a rafting. Veľkú časť pobrežia tvoria žulové kamene, ktoré veľmi pekne vyzerajú najmä počas vyhliadkových plavieb. Turisti by si tu ale mali dávať pozor na rýchle zmeny počasia, ktoré sú spôsobené polohou Orustu.

 

Trysunda

Podľa Švédov je Trysunda ich najkrajším ostrovom. I keď nie je rozlohou veľký, nájdete tam všetko – piesočné aj kamenné pláže, vysoké i nižšie útesy a les. S prenajatým autom ho dokážete prejsť počas jedného dňa. Ideálny je tiež pre cyklistov a veľmi dobre je známy medzi rybármi. Ubytovanie ponúkajú najmä v súkromí a pre mladých majú k dispozícii aj jeden hostel. Obľúbenou atrakciou je prechádza popri útesoch, počas ktorej sa vám naskytne skvelý pohľad na červené domčeky priamo na brehoch ostrova. Na Trysunde máte k dispozícii aj špeciálnu lokalitu, ktorá sa využíva na organizovanie grilovania a posedení v prírode.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa