10 tipov na aktívnu dovolenku: Spoznajte najkrajšie turistické trasy Anglicka

2018-10-06 00:00:01 |   |    | 

Výhodou Anglicka je, že stačí zájsť len kúsok za predmestia každého väčšieho mesta a už sa nachádzate v obklopení krásnej prírody. Táto krajina vám ponúka množstvo krásnych prechádzkových trás v historických uličkách, ale aj na vidieku. Pribaľte si do batožiny dobré topánky a pustite sa do jej spoznávania takýmto spôsobom.



 

Windermere, Cumbria

Národný park Lake District patrí k najkrajším prírodným oblastiam v Anglicku. Mesto Windermere je jeho súčasťou a vedie odtiaľ vychádzková trasa na krásnu vyhliadku, ktorá vám ukáže celý región. Ku Orrest Head sa dostanete po približne dvoch hodinách pešej chôdze. Trasa je označená pomocou turistických značiek a má menej ako päť kilometrov. Jej terén je len mierny a zvládnete ho aj bez dobrej kondície. Nachádza sa na nej len malé prevýšenie, ktoré vás dovedie práve do bodu sľúbeného perfektného výhľadu.

 

Blackpool, Lancashire

Zlatá míľa je najobľúbenejšou promenádou v Blackpoole. Jej začiatok je na vlakovej stanici. Jednoducho prejdite k moru a držte sa promenády. Postupne pôjdete popri celom meste a môžete sa nadýchať čerstvého morského vzduchu. Počas prechádzky si pozrite vojnový pamätník a zájdite aj na blízke mólo. Dokopy vám to zaberie približne hodinu.

 

Okolie Buxtonu, Peak District

Peak District je ďalšou zaujímavou prírodnou oblasťou v Anglicku. Najlepšie sa tam dostanete zo stanice v meste Buxton. Vychádzka je veľmi obľúbená kvôli tomu, že z časti zahŕňa krásnu prírodu, ale nevynecháte ani dôležité kultúrne pamiatky. Najprv totiž prejdete popri historických budovách v centre a pozriete si tiež ich obľúbenú operu. Potom sa už postupne po značkách dostanete von z Buxtonu a prejdete do Peak District, ktorý je známy kopcovitým terénom, vidieckou atmosférou a malými domčekmi s kamennými plotmi. Celá trasa meria 12 kilometrov.

 

Chester, Cheshire

Niektoré prechádzky môžete spojiť so skúmaním anglickej histórie. Mesto Chester je známe vďaka pozostatkom Veľkého rímskeho múra, ktorý niektorí nazývajú Hadriánov val. Na predmestí sa dokonca nachádzajú aj ruiny pevnosti z tohto obdobia. Napojte sa teda na viditeľné pozostatky tejto historickej pamiatky a postupujte popri nej ďalších asi päť kilometrov. Počas prechádzky uvidíte slávnu vežu s hodinami, ktorú postavili ako pamiatku na jubileum vládnutia kráľovnej Viktórie a kostol z 11. storočia.

 

Hull, Východný Yorkshire

Viaceré anglické mestá sú tak malé, že si tam vôbec nemusíte kupovať lístok na dopravu. Dobrým príkladom je Hull, ktorý má pekné historické centrum, jednotlivé zaujímavosti sú rozložené blízko seba a počas jedného dňa dokážete vďaka tomu navštíviť viac miest. Stačí premôcť lenivosť a radšej sa prejsť po pekných uličkách, ako sa všade presúvať autobusom. Hlavný okruh mestom trvá približne hodinu rýchlejšej chôdze.

 

Knaresborough, Severný Yorkshire

Využiť môžete aj blízkosť niektorých menších miest. Napríklad Knaresborough spája s Harrogate autobusová doprava. Cesta medzi nimi trvá 15 minút, ale tú môžete ľahko vymeniť aj za príjemnú prechádzku. Väčšina trasy povedie cez rozsiahle lúky so starými anglickými domčekmi. Časť úseku pôjdete popri rieke a za menej ako dve hodiny budete mať mnoho zážitkov a uvidíte viac pekných vecí, ako keby ste išli dopravným prostriedkom.

 

Mam Tor, Derbyshire

Cez tento región prechádza známa Pennine Way, ktorá je dlhá vyše 400 kilometrov. Môžete sa na ňu napojiť v ktoromkoľvek bode a prejsť po označených chodníkoch, ktoré vám predstavia krásu anglickej prírody. Pennine Way je historicky prvou oficiálnou turistickou trasou v krajine. Zo stanice Edale vedie päťkilometrový úsek divokou oblasťou, kde si v úplnom tichu môžete vychutnávať krásu okolo vás.

 

Ribblehead, Cumbria

Táto prechádzka povedie vo veľkej miere popri železničnej trati. Potrebujete sa totiž dostať k známemu mostu Robblehead, ktorý sa často nachádza aj na pohľadniciach z tejto oblasti. Trasa má celkovo 6 kilometrov a jej terén je stredne náročný.

 

Saltburn-by-the-Sea, Severný Yorkshire

Len o dva kilometre dlhší je okruh v meste Saltburn-by-the-Sea, ktorý sa začína na promenáde pri mori. Ešte pred jeho začiatkom využite pozemnú lanovku, ktorá vás vyvezie na krásnu vyhliadku. Po návrate späť na pláž môžete pokračovať popri móle po vyznačenej trase a užívať si trebárs romantický západ slnka.

 

Arnside, Cumbria

Hlavná turistická trasa v tomto regióne začína od vlakovej stanice v Arnside. Dlhá je 10 kilometrov, ale keďže pôjdete len po rovinatom teréne, nebude to veľmi vyčerpávajúce a zvládnete to bez väčších problémov. Väčšina vychádzkového chodníka vedie popri mori. Zatiaľ čo z jednej strany budete mať výhľad na búriace sa vlny, z druhej sa vám naskytne pohľad na okolité kopce.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa