Najlepšie interaktívne múzeum: V Berlíne sa z vás stanú špióni

2019-01-25 12:00:00 |   |    | 

Pokiaľ ste už unavení z ponúk múzeí a počas dovoleniek sa im radšej vyhýbate, dajte tomu ešte jednu šancu. Nemecké múzeum špiónov je tým najlepším, čo môžete z týchto atrakcií navštíviť. Počas interaktívnej prehliadky sa prevtelíte do úlohy tajných agentov a vyskúšate si, že ich práca je v skutočnosti ešte ťažšia, ako vyzerá.



 

Inšpirácia mostom Glienicker

Novinár Franz-Michael Günther nosil v hlave už dlhší čas nápad o múzeu špiónov. Postupne mu narastala zbierka predmetov a zaujímavostí, ktoré sa týkali tejto tematiky. Nakoniec v roku 2014 rozbehol práce ohľadom hľadania vhodného miesta a organizácie novej atrakcie. O dvanásť mesiacov neskôr otvoril brány prvej verzie tejto atrakcie. Najprv ho nazval Berlínskym múzeom špiónov, neskôr ho premenoval na Nemecké múzeum špiónov. Inšpiráciu máme hľadať ešte v časoch studenej vojny. Günthera fascinoval príbeh nemeckého mosta Glienicker, ktorý prezývali mostom špiónov. V tomto období si totiž práve na ňom USA a Sovietsky zväz trikrát vymenili špiónov, ktorých sa podarilo chytiť druhej strane. Keď počul o týchto príbehoch prvýkrát, začal si zisťovať podrobné informácie, ktoré mu časom otvorili cestu do tohto tajomného sveta.

 

Symbolické miesto na „území nikoho“

Autor múzea dbal od začiatku na každý detail, ktorý by mohol priniesť nejakú ďalšiu symboliku. Obzvlášť dôležitý bol pre neho výber vhodného miesta. Keďže sa ho rozhodol založiť v Berlíne, mal ideálnu možnosť na prepojenie s minulosťou. Najprv chcel nájsť sídlo niekde priamo na mieste bývalého Berlínskeho múru. Nakoniec objavil budovu, v ktorej kedysi fungovala logistická firma. Tá sa nachádza na Lipskom námestí, ktoré bolo v minulosti hranicou medzi východnou a západnou časťou Berlína. Bolo to územie nikoho, ktoré malo špecifické postavenie. Ďalšou výhodou je, že je dobre dostupné pre turistov, lebo sa nachádza priamo v centre a je v blízkosti iných hlavných atrakcií.

 

Od biblie po súčasnosť

Možno bude pre vás prekvapením, že zmienky o prvých špiónoch nájdete už v biblii. Po pozornom prečítaní jej stránok odhalíte viacerých ľudí, ktorí sa živili týmto tajomným spôsobom. V prvej časti vás preto prehliadka zavedie práve do týchto čias. Dozviete sa viac o všetkých dôležitých špiónoch od dávnej minulosti až po súčasného hrdinu Edwarda Snowdena. Ich príbehy a prácu vám priblížia pomocou interaktívnych obrazoviek, na ktorých sa preklikáte cez jednotlivé éry tejto histórie. Pozrieť si môžete rôzne texty, obrázky, videá a výstrižky z novín. V niektorých častiach sú vystavené dobové predmety, ktoré využívali tajní agenti. Pár z nich aj dnes potrápi myseľ bežných smrteľníkov, ktorí v nich len ťažko odhaľujú skutočné využitie týchto vecí.

 

Sekcia venovaná Bondovi

Aká by to bola výstava o špiónoch, keby na nej chýbal najdôležitejší člen tajných služieb. James Bond je síce iba vymyslenou postavou, no napriek tomu jeho príbehy sledujú ľudia so zatajeným dychom. Franz-Michael Günther sa preto rozhodol venovať jednu sekciu aj služobníkovi anglickej kráľovnej. V nej sa dozviete informácie nielen o jednotlivých dieloch, ale aj o predstaviteľoch tejto legendárnej postavy.

 

Prelomte tajomný kód

Najzaujímavejšia časť prehliadky prichádza pri interaktívnych zábavkách. Prvé z nich sa týkajú dekódovania. Jedna z hier vás zoznámi so strojom, ktorý sa podobá legendárnej Enigme. Pre ostatných návštevníkov tam môžete zanechať rôzne zakódované správy, ktoré sa uchovávajú v pamäti tohto stroja. Oveľa viac sa potrápite pri zariadení, na ktorom skúšate prelomenie hesiel. Musíte zapojiť logické myslenie a inštinkt, aby ste sa dostali cez jednotlivé prekážky. Moderné technológie prinášajú pre špiónov ťažšie výzvy, pri ktorých sa musia popasovať aj s labyrintom virtuálneho sveta. V ďalšej úlohe si preto vyskúšate, či by ste dokázali hacknúť nejakú stránku, cez ktorú zároveň zanecháte pre ostatných tajné odkazy.

 

Laserové bludisko

Top atrakciou Nemeckého múzea špiónov je ulička s laserovým labyrintom. Na koniec miestnosti budete musieť prejsť bez toho, aby ste po kontakte s lúčom spustili alarm. Takéto scény často vidíte v akčných filmoch, ale až v realite pochopíte, ako je to náročné. Pri návrate do virtuálneho sveta sa pohráte so sociálnymi sieťami. Na základe pár informácii budete mať zložiť profil osobnosti daného človeka. V múzeu nechýba ani veľká špiónska mapa Berlína. Aj tá je interaktívna a postupne si môžete pozrieť jednotlivé ulice a miesta, ktoré sa nejako spájajú s tajnými agentmi.

 

Špiónske podujatia

Časť priestorov je vyhradená aj na dočasné výstavy a zaujímavé podujatia. Počas nich sa organizátori neboja otvoriť aj kontroverzné témy. Pri jednej z nich rozoberali pôsobenie ruských agentov v minulosti a v súčasnosti, pričom na propagačnom materiáli sa skvela podobizeň Vladimíra Putina. Návštevníci môžu riešiť aj jednu z najväčších záhad, ktorá sa týka smrti bankára z najstaršej európskej banky. Počas septembrovej akcie sa zas návštevníci dozvedeli viac o využívaní rádiovej komunikácie nemeckej tajnej služby. Nechýba ani výstava, ktorá mapuje komunikáciu v ére studenej vojny. Každý mesiac pravidelne organizujú niekoľko podujatí, takže svoju návštevu môžete prispôsobiť aj tejto dodatočnej ponuke.

 

Otváracie hodiny: 10:00 až 20:00 hod. – celoročne, aj počas sviatkov

Prehliadky so sprievodcom: začínajú sa približne každú hodinu, ale múzeum si môžete prejsť aj sami

Vstupné: Dospelí – 12 eur, študenti a žiaci – 6 až 8 eur, rodinné vstupné – 35 eur, prehliadka so sprievodcom – príplatok 8 eur

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa