Najstarší zábavný park na svete - viac než len horské dráhy

2019-02-05 12:00:00 |   |    | 

Moderné zábavné parky vás oberú o slová najnovšími atrakciami, ktoré vás vezmú na adrenalínovú cestu do fantázie, ale ani jeden z nich vám neponúkne to, čo starší konkurenti. Neopakovateľnú atmosféru prvých pôvodných kolotočov a zábavných atrakcií však už nájdete len na pár miestach v Európe. Dánsky Dyrehavsbakken je najstarším stále funkčným zábavným parkom na svete a verte tomu, že vás aj po toľkých rokoch má stále čím prekvapiť.



 

Založený už v 16. storočí

 

V súvislosti s Kodaňou vám ako prvý zábavný park napadne Tivoli, ktorý taktiež patrí k najstarším atrakciám tohto druhu na svete. No v skutočnosti toto mesto skrýva ešte jednu väčšiu perlu. Len desať kilometrov od centra sa nachádza zábavný park Dyrehavsbakken, ktorý volajú skrátene Bakken. Ten bol založený už v roku 1583, odkedy robil radosť tunajšej šľachte, ale aj bežným obyvateľom. Jeho návšteva patrila pre celé rodiny medzi významné udalosti, ktorými chceli robiť radosť svojim potomkom. Prvé dobové atrakcie boli jednoduché a dopĺňali ich viacerými umeleckými a artistickými vystúpeniami. Postupne prešiel park niekoľkými renováciami, ktoré sa prispôsobovali modernejším trendom. V súčasnosti si uchoval pôvodný retro charakter a sústredia sa skôr na klasické kolotoče vhodné aj pre malé deti.

 

Park so stovkami jeleňov

Táto krásna lokalita bola pôvodne vyhľadávaná kvôli vzácnym prameňom, ktoré tam vyvierali a niektorí ľudia im pripisovali liečivé účinky. Jeden z nich sa podarilo uchovať až dodnes. Dáni tam často chodievali na prechádzky a kochali sa krásnymi výhľadmi na prírodu v okolí. Viacerí domáci obyvatelia neboli najprv nadšení z rozhodnutia postaviť tam zábavný park, ktorý by ich oberal o tak pekné a pokojné miesto. No jeho predstavitelia sa od začiatku zaviazali, že budú rešpektovať prírodu a väčšiu časť uchovajú v pôvodnom stave. To dodržiavajú až dodnes, keďže túto oblasť tvorí zväčša les so 400 ročnými stromami, kde vo voľnej prírode žije niekoľko stoviek jeleňov. Ľudia toto miesto využívajú na pikniky, ale aj jazdu na koni a označujú ho ako najpokojnejšiu oblasť Kodane.

 

Takmer 90-ročná prestávka kvôli kráľovskej poľovačke

Napriek veľkej obľube parku ho v roku 1669 na príkaz kráľa uzatvorili pre verejnosť a umožnili tam prístup len pre členov kráľovského dvora a vybraných šľachticov. Frederick III. sa tam rozhodol založiť poľovnícky revír, ktorý využíval aj jeho nástupca. Až o 87 rokov neskôr sa kráľ Frederick V. podujal na krok, ktorý opäť potešil jeho poddaných. Loveckú oblasť uzavrel, otvoril ju pre verejnosť a opäť tam povolil založenie zábavného parku.

 

32 typov atrakcií

V súčasnosti sa v parku nachádza 32 rôznych typov kolotočov a zábavných hier. Nechýbajú retro horské dráhy, detské kolotoče, autíčka, trampolíny a dráhy spojené s vodnými prekvapeniami. Majú tam tiež klasické hry ako triafanie do terčov pomocou loptičiek, vystreľovanie ružičiek puškou, simulátory, zábavky skúšajúce vašu šikovnosť, postreh a vedomosti. Popri tom nájdete aj niekoľko moderných atrakcií ako napríklad 5D kino. Vstupné do samotného parku je bezplatné, môžete sa tam kedykoľvek prejsť a zájsť na občerstvenie. Platíte len za využívanie jednotlivých atrakcií. Buď si kúpite žetóny, ktoré odovzdáte pred vstupom ku konkrétnemu kolotoču, alebo si zaobstaráte zvýhodnený denný lístok, ktorý stojí 269 nórskych korún.

 

Špecializujú sa na horské dráhy

Napriek niekoľkým moderným atrakciám sa v Dyrehavsbakkene snažia uchovať pôvodný charakter zábavného parku. Preto sú pre nich prioritou rôzne druhy horských dráh. Viaceré z nich majú mierny charakter, aby ich mohli využívať aj rodiny s malými deťmi. Nenájdete tam divoké jazdy, ktoré by si vyžadovali veľkú dávku odvahy. V Škandinávii nenájdete žiaden iný park, ktorý by mal toľko horských dráh ako Bakken. Ostatnú atrakciu tohto typu otvorili v roku 2012. V malých autíčkach pre dvoch ľudí sa návštevníci spúšťajú po dráhe, ktorá má kopírovať beh divokej myšky. Tento zábavný park nie je otvorený celoročne, ale len počas jarných a letných mesiacov. V závislosti od počasia ho sprístupňujú od apríla a posledné jazdy si môžete vychutnať v septembri. No ani potom neprichádza Dyrehavsbakken o zvedavých návštevníkov. Park je naďalej otvorený a prístupný pre verejnosť. Vtedy ho vyhľadávajú najmä milovníci miest duchov, pretože všetky tieto atrakcie nadobudnú počas jesene a zimy temný charakter. V tomto období ho často vyhľadávajú aj na umelecké fotenie.

 

Občerstvenie v londýnskom autobuse

Súčasťou parku sú aj viaceré občerstvenia. Nenájdete tam síce nóbl reštaurácie, ale môžete sa tešiť na typické stánky s hot dogmi, popcornom, jablkami v karameli, ale aj zdravým fast foodom. K dispozícii máte tiež menšie bistrá a kaviarne. Viaceré z nich sú postavené v retro štýle. Najobľúbenejším podnikom pre dospelých je starý londýnsky dvojposchodový autobus. Ten premenili na štýlový pub, v ktorom si môžu dať otcovia pivo, pokiaľ sa ich deti zabávajú.

 

Slávny kabaret založený v 19. storočí

V začiatkoch zábavného parku Dyrehavsbakken sa sústredili najmä na vystúpenia umelcov. V areáli sa nachádzalo niekoľko stanov, v ktorých vystupovali speváci, artisti, humoristi alebo kúzelníci. Neskôr na konci 19. storočia vytvorili jeden veľký kabaret, ktorý funguje až dodnes. V Dánsku má veľmi dobré meno a patrí medzi vyhľadávané kultúrne atrakcie. Vstupné doň si musíte platiť zvlášť a nie je súčasťou neobmedzeného denného lístka. Večerné predstavenia vám navyše ukážu park opäť v inej podobe, keďže sa už vtedy rozžiari vďaka tisícom malých svetielok a má úplne inú atmosféru.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dyrehavsbakken
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa