Kúsok Slovenska na ďalekom Islande: Ozdobou mesta Reyðarfjörður je kostol z Podpoľania

2019-01-24 00:00:01 |   |    | 

Island sa môže pochváliť rozmanitým prírodným bohatstvom, drevo je však vzácne a na stavbu budov sa nepoužíva. O to väčšou vzácnosťou je na tomto kamenistom ostrove kostol v Reyðarfjörðure, ktorý sem pre potešenie domácich aj turistov cestoval až z ďalekého Slovenska.



 

Reyðarfjörður je najdlhším a najširším fjordom na východe Islandu a v priebehu dejín tu svoju stopu zanechali viaceré národy. O rozvoj osídlenia sa v tomto krásnom, ale nehostinnom kraji pričinili najmä Nóri, ktorí tu vybudovali veľrybárske stanice a z pobrežia vyrážali na lov. Počas druhej svetovej vojny zas mali v Reyðarfjörðure svoju základňu spojenecké vojská, čo dodnes dokazujú staré kasárne a malé úkryty na zbrane. V 21. storočí svoj odkaz na Reyðarfjörðure zanechali aj Slováci.

Mesto Reyðarfjörður na úpätí rovnomenného fjordu je najväčším na východnom pobreží Islandu. Obklopujú ho hory a vrchy, z ktorých najvyšší meria 972 metrov. V oblasti väčšinou prevláda daždivé a hmlisté počasie, za jasných letných dní sa tu ale obyvatelia a návštevníci tešia najvyššej teplote na Islande.

Od začiatku 20. storočia bol Reyðarfjörður rušným obchodným prístavom, po vojne však ruch v tisícovom mestečku výrazne utíchol, aby zas ožil začiatkom 21. storočia vďaka vybudovaniu hlinikárne. Na jej výstavbe sa v určitej dobe podieľalo až 2800 robotníkov z mnohých krajín, ale najmä Poľska.

Azda aj ich prítomnosti môžeme prisudzovať, že na Islande, kde sa až 79 percent obyvateľov hlási k evanjelickej cirkvi, vysvätili 17. júna 2017 katolícky kostol. Slávnosť viedol kapucín Dávid Bartimej Tencer, ktorý pochádza z Novej Bane, no pôsobí ako biskup v Reykjavíku a je teda najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi na Islande.

Práve on vynaložil obrovské úsilie, aby mala asi 4-percentná katolícka menšina na ostrove svoj vlastný svätostánok. Drevený kostolík bol darom katolíckej cirkvi na Slovensku. Má tvar františkánskeho kríža sv. Damiána a je vysoký 12 metrov. Ako vysvetlil biskup Tencer pre TASR, drevo na kostolík museli na Slovensku najprv rok sušiť a napokon ho na Slovensku aj postavili. „Museli by sme sem doviezť surové drevo a aj odborníkov, lebo Islanďania s tým nevedia robiť. Takýto dom alebo kostol nenájdete na Islande ani jeden.

Drevený kostolík teda postavili v Hriňovej a použili naň drevo z Podpoľania. Následne ho rozobrali a previezli na Island, kde ho opäť postavili vedľa domu v Reydarfjördure, kde sa katolíci stretávali predtým. V súčasnosti už ale toto miesto neláka len veriacich. Nádherný drevený kostolík sa stal originálnou atrakciou celého Islandu a je dôkazom nádhernej spolupráce dvoch národov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Jaroslav Bublinec
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa