5 prírodných divov bývalého Východného bloku, ktoré musíte vidieť

2019-01-31 00:00:01 |   |    | 

Prímorské destinácie, exotika, ale aj zaujímavé miesta na rodnom Slovensku – to láka našincov pri cestovaní najviac. Krajiny strednej a východnej Európy stále ťahajú za trochu kratší koniec. Snáď aj preto, že sa o mnohých z jej krás ani veľmi nevie. My sme vybrali päť z nich, ktoré priam volajú po vašej návšteve.



 

Vodopád Bigar, Rumunsko

Nádherné vodopády si asi väčšina ľudí spája v tejto časti Európy skôr s chorvátskymi Plitvicami, tým najmalebnejším sa ale môže pýšiť Rumunsko. V národnom parku Cheile Nerei-Beusnita na juhozápade krajiny sa nachádza vodopád, ktorý patrí k desiatke najkrajších na svete. Bigar totiž pripomína rozprávku – v mnohých pramienkoch steká po osem metrov vysokom útese, ktorý je po celý rok zarastený machom. Aj preto sa tomuto miestu hovorí tiež „zázrak kaňonu Minis“.

 

Čarovný les, Poľsko

Neďaleko poľského mesta Gryfino sa nachádza les, aký skutočne nenájdete nikde inde na svete. Asi štyristo borovíc v ňom je totiž v spodnej časti zo severnej strany ohnutých v zvláštnom tvare. Ešte zaujímavejší je ale dôvod tohto zakrivenia – ďakovať zaň totiž treba výrobcom nábytku, lodných trupov a pluhov, ktorí si takto okolo roku 1930 chceli uľahčiť prácu. Akú techniku pritom použili, však stále známe nie je. Druhá svetová vojna im plány na úspešné podnikanie zhatila a les zostal v tejto podobe dodnes. A tak dáva stále podnet rozletu našej fantázie.

 

Kaňon rieky Uvac, Srbsko

Na meandre bývajú bohaté najmä rieky v Južnej Amerike, výnimočnú podobu má však aj Uvac neďaleko srbského mesta Sjenica. Jeho pôsobivé "zákruty" však nie sú jediným, čo z tejto oblasti robí skutočnú perlu. Kaňon rieky s asi 250 metrov vysokými stenami je totiž domovom viacerých ohrozených druhov vtákov, vrátane supa bielohlavého, ktorého tu zastupuje asi 300 jedincov. Okrem nich tu ale môžete vidieť aj orla skalného, murárika červenokrídleho, rybárika či sovu.

 

Tunel lásky, Ukrajina

Benátky majú Most vzdychov a bozk na gondole pod ním, na Ukrajine zase zaľúbenci nevynechajú Tunel lásky pri mestečku Klevan na západe krajiny. Počas vojny mala železnica v tejto časti mimoriadny strategický význam, preto popri koľajniciach v dĺžke troch kilometrov nahusto vysadili mnoho stromov a kríkov, ktoré ich mali zakryť pred neželanými pohľadmi nepriateľa. Dnes vytvárajú dokonalý úkryt zamilovaným dvojiciam. Tie veria, že ak si spoločne niečo zaželajú, po prejdení tunela sa im to splní.

 

Sedem rilských jazier, Bulharsko

K najnavštevovanejším miestam Bulharska patrí pohorie Rila a predovšetkým skupina siedmich jazier ľadovcového pôvodu. Tie bývajú od októbra často až do júna zamrznuté, v lete sú však ideálnym miestom na turistiku za pôsobivými výhľadmi. Najnižšie položeným je Dolné jazero (2095 m n.m.), najvyššie je Slza (2535 m n.m.) Najplytšie Rybie jazero má hĺbku 2,5 metra, kým Oko je s 37,5 metrami najhlbším jazerom celého Balkánskeho polostrova. Najväčšie z jazier sa volá Dvojičky (9,1 ha), to najmenšie je spomínaná Slza (0,7 ha).

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa