Kyjev má novú atrakciu: Stanica metra dostala originálnu podobu

2019-02-06 00:00:01 |   |    | 

Moskovské metro je po celom svete preslávené svojimi nádherne ozdobenými stanicami. To kyjevské bolo dlhodobo v jeho tieni, vďaka umelcom z celého sveta sa však nedávno situácia zmenila. Jednu z kyjevských staníc zmenili na nádhernú modernú galériu.



 

Kyjevské metro tvoria tri trasy (červená, modrá a zelená) s celkovou dĺžkou vyše 65 kilometrov, na ktorých je vybudovaných 50 staníc. Najvyťaženejšie sú Lisova, Vokzaľňa, Petrivka, Lybedska, Poznjaky a Lukjanivska. Najkrajšou je zasa Zoloti vorota. Prvenstvom sa pýši aj Arsenalna, ktorá je so 105,5 metrami pod povrchom zeme najhlbšou stanicou na svete.

Aktuálne sa však ešte väčšej pozornosti teší zastávka v mestskej štvrti Osokorky asi 8 kilometrov od centra. Donedávna chladný škaredý priestor bez akýchkoľvek ozdôb vzalo do parády osem umelcov z celého sveta, ktorí ho zmenili na nepoznanie. Projekt s názvom „More Than Us“ („Viac než my“) predstavuje ich vlastný pohľad na život na Ukrajine.

Za projektom stojí mladý ukrajinský umelec Geo Leros, ktorý pôsobí ako poradca Ministra informačnej politiky Jurija Stetsa. Už predtým so svojim tímom vytvoril sériu veľkorozmerných nástenných malieb na budovách ulíc s cieľom „pozdvihnúť ducha jednoty, otvárať horizonty a určitým spôsobom kultivovať zmysel pre zodpovednosť voči krajine,“ ako sa vyjadril Stets.

S rovnakým cieľom vznikli aj maľby v metre, ktoré sú podľa Lerosa všetky venované národnej jednote Ukrajiny. Domáci umelec Oleksandr Britsets si ako tému zvolil dievča, tkajúce koberec v tvare jeho krajiny.

Kostaričan Mata Ruda zobrazil mladú krymskú Tatárku v tradičnom odeve a Kraser zo Španielska stvárnil ohrozené zvieratá Ukrajiny a symboly krajiny vrátane letiska v Donecku.

Švajčiarsky umelec Jasm One zvečnil ukrajinského herca Bohdana Stupku pred panorámou Donecka a belgický maliar Spear si zas vybral učiteľa Vladimira Donosa, ktorého v roku 2014 v boji ťažko zranili. Americký umelec BkFoxx vytvoril mozaiku s portrétom dievčaťa v tradičnom ukrajinskom oblečení.

Osmička, ktorú doplnil Matthew Dawn a Spear z Belgicka a Apolo Torres z Brazílie, na svojich dielach pracovala jedenásť týždňov. Maľovať totiž mohli len v noci počas pár hodín, keď linky metra nepremávali. Obvykle od jednej do piatej ráno.

Projekt stál daňových poplatníkov asi 3,65 milióna hrivien (115.700 eur) a úrady veria, že sú to dobre investované peniaze. „Tento projekt má pre nás veľký význam. Dnes prichádzajú kvôli pouličnému umeniu ľudia do New Yorku alebo Londýna. Chceli by sme, aby bol takýmto turistickým mestom aj Kyjev,“ povedal pri slávnostnom odhalení malieb štátny sekretár Ministerstva informačnej politiky Artem Bidenko.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa