Wales - ospevovaný kraj krásnej prírody a magickej histórie

2019-02-22 12:00:00 |   |    | 

Keby ste sa cestovateľov opýtali na najkrajšiu časť Anglicka, viacerí by označili Wales. Jeho pobrežie s osamelými domčekmi a dobre známymi útesmi, krásna príroda a množstvo cenných pamiatok ho vyniesli medzi najnavštevovanejšie miesta tohto ostrova. Nech si naplánujete cestu ktorýmkoľvek smerom, vždy nájdete niečo výnimočné.



 

Snowdonia

Drsnosť škótskej prírody a romantika anglického vidieka. Ak ste niekedy premýšľali, ako by vyzeralo spojenie týchto dvoch turisticky obľúbených cieľov, stačí sa vybrať do Walesu a uvidíte to na vlastné oči. Snowdoniu milujú všetci, ktorí sa radi prechádzajú pokojnými dedinkami a skúmajú odľahlé lokality navštívených krajín. V chránenom parku máte možnosť zdolať niekoľko turistických trás s rôznou obtiažnosťou a z ich kopcov budete mať krásny výhľad na celý región. Dokopy sa tam nachádza 14 končiarov, ktoré sú prepojené nádhernými dolinami. Snowdoniu milovali aj bývalí anglickí panovníci, ktorí si tam postavili svoje letné sídla. V súčasnosti pre verejnosť sprístupnili niekoľko hradov a historických budov.

 

Pobrežná železnica Fairbourne

Atmosféra Walesu vás často prinúti zacestovať myšlienkami do starých čias, keď najmä jeho vidiecke lokality mali ešte väčšie čaro ako v súčasnosti. Aspoň na chvíľu vám pomôže tieto fantázie zažiť na vlastnej koži cesta parným vlakom z mestečka Fairbourne. Trať po prvýkrát otvorili v roku 1895 a po väčšinu úseku prechádza krásnou trasou popri pobreží. Pôvodne slúžila na prepravu domácich obyvateľov do práce a za lekármi. Neskôr sa z nej stala obľúbená atrakcia, ktorá ročne prevezie tisíce turistov. Napriek tomu po smrti posledného majiteľa hrozilo, že ju budú musieť navždy zavrieť. Nakoniec sa našla skupina dobrovoľníkov, ktorí ju celoročne prevádzkujú len s nárokom na symbolický honorár.

 

Adrenalínové jaskyne Llechwedd Slate

V minulosti sa v Llechwedd Slate nachádzali bane a lom na ťažbu bridlice a uhlia. V tých časoch sa tam nachádzala najstrmejšia železničná trať v Anglicku. Malé vlaky vtedy vynášali robotníkov priamo na vrch lomu a odtiaľ ťažili kamene buď na povrchu, alebo sfárali do podzemia. V súčasnosti sú jaskyne a areál rozdelené do niekoľkých častí. Hlavnou atrakciou je banícka tour, na ktorú vás vyvezú veľkým nákladným autom. Potom sa dostanete do podzemia rovnakou podzemnou dráhou ako robotníci. Postupne sa dozviete viac informácií o ich živote, práci a niektoré veci si môžete vyskúšať na praktických ukážkach. Druhá prehliadková trasa vás zavedie do najhlbšie prístupných častí a priamo v areáli môžete prenocovať v modernom baníckom kempingu. Najnovšou atrakciou je podzemná lanová dráha, ktorú môžete zlaňovať po strope najväčších miestností alebo spolu s deťmi prejdete po sieťovej dráhe, ktorá pripomína obrovskú trampolínu.

 

Divoké kone v národnom parku Brecon Beacons

Po Snowdonii je druhým najnavštevovanejším parkom vo Walese Brecon Beacons. Aj v tomto prípade sa využíva hlavne na vysokohorskú turistiku. Väčšina končiarov má nad 1000 metrov a niektoré trasy sú vhodné len pre skúsených lezcov. V národnom parku nájdete niekoľko krásnych vodopádov. Najznámejší z nich sa volá Henrhyd. Zatiaľ čo časť dovolenkárov tam prichádza kvôli aktívnej dovolenke, tých druhých láka kontakt s divočinou. V Brecon Beacons totiž až dodnes žijú malé divoké kone, ktoré môžete stretnúť kdekoľvek v pohorí. Tie sú síce plaché, ale na turistov sú zvyknuté a pokiaľ sa nepriblížite priamo k nim, získate nielen krásne fotografie, ale najmä fantastické spomienky.

 

Hay-on-Wye

V roku 1962 otvoril Richard Booth prvé kníhkupectvo v meste. Čoskoro sa k nemu pridali ďalší fanúšikovia literatúry a Hay-on-Wye tak získalo prezývku „mesto kníh“. V súčasnosti sa tam nachádzajú dve väčšie kníhkupectvá, ktoré pokračujú v tejto tradícii. Každoročne počas jari sa tam koná známy Hay festival, ktorého sa pravidelne zúčastňuje okolo 80 000 fanúšikov literatúry a umenia. Po prvýkrát ho tam organizovali v roku 1988 a odvtedy získal tak skvelé renomé, že tam pravidelne chodia so svojimi priaznivcami diskutovať najlepší spisovatelia a odborníci z oblasti literatúry.

 

Katedrála svätého Dávida, Pembrokeshire

Z historického hľadiska je najcennejším mestom Pembrokeshire, v ktorom sa nachádza hneď niekoľko zaujímavostí. Vyhľadávaná je najmä katedrála zasvätená Dávidovi, ktorý je patrónom Walesu. Na pôde súčasného kostola sa kedysi nachádzal skromnejší kostol, v ktorom bol pochovaný aj tento svätec. Svätostánok nadobudol túto podobu v priebehu stredoveku a vidieť na ňom typickú anglickú sakrálnu architektúru. Súčasťou komplexu je múzeum, v ktorom sa nachádzajú cenné artefakty, ktoré v minulosti patrili waleským biskupom. V meste môžete navštíviť aj pozostatky hradu, v ktorom sa narodil kráľ Henrich VII. a na jeho okraji krásne pobrežie s majestátnymi útesmi, po ktorých vedie známy turistický chodník.

 

Hrad Conwy

Kráľ Edward I. minul počas svojho života obrovskú časť daní na zveľaďovanie svojich hradov. Medzi jeho obľúbencov patril aj Conwy, ktorý je v súčasnosti najzachovalejšou stredovekou stavbou tohto druhu v Anglicku. Pozostáva z ôsmych veží, ktoré plnili obrannú funkciu. Kedysi bol najdôležitejšou obrannou pevnosťou v krajine, dnes láka turistov na zaujímavú prehliadku, ktorá im vysvetlí dôležité fakty z domácich dejín. Pre verejnosť sprístupnili niekoľko súkromných komnát, kuchyňu a hlavnú sálu, v ktorej sa usporadúvali večierky a vítali tam návštevy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa