Nórsko, to je hlavne príroda: Týchto 7 miest vás absolútne dostane

2019-05-12 00:00:01 |   |    | 

Ani historicky cenné mestá či zaujímavé dejiny nedokážu prilákať do Nórska toľko turistov ako jeho krásna príroda. Rozmanitý terén s bohatým zastúpením rôznych atrakcií je tromfom tejto krajiny. Vie zaujať svojou divokosťou, ale aj nežnou stránkou, preto je ako stvorená pre každého, kto miluje aktívne dovolenky alebo výlety.



 

Preikestolen

Medzi najnavštevovanejšie miesta v Nórsku jednoznačne patrí Preikestolen, ktorý sa vyznačuje nádherným výhľadom zo skaly, vytvárajajúcej prírodnú vysunutú terasu. Napriek tomu, že dostať sa na toto miesto si vyznačuje značné úsilie, turistov to neodrádza a často ku vyhliadke vystupujú vo veľkých skupinách. Najväčší nápor tam zažívajú najmä počas leta, keď je príroda v okolí rozkvitnutá a krajšia. Ku Preikestolenu sa dostanete cez mesto Stavanger. Najprv tam musíte ísť pomocou lodnej dopravy, potom vás čaká jazda autobusom a na záver ešte musíte prejsť dvojhodinovú túru náročnejším terénom. Odmenou za toto úsilie vám bude jeden z najkrajších výhľadov na tento úžasný nedotknutý región.

 

Lofoty

Ostrovy Lofoty sú medzi turistami vyhľadávané kvôli ich nádhernej prírode, ktorá je skvele skombinovaná s tunajšou architektúrou. Tá ju nepotláča do úzadia, ale dáva jej ešte viac vyniknúť. Krásne opustené lokality sú vynikajúce na organizovanie turistických vychádzok rôznych obtiažností. Lofoty často vyhľadávajú aj počas letného obdobia, keď tam môžete zažiť zaujímavý úkaz v podobe polnočného slnka. V čase od mája do augusta slnko nezachádza ani počas noci, takže sa tam vytvára jedinečná atmosféra typická pre túto časť sveta.

 

Sognefjorden

Nórsko je známe aj ako krajina fjordov. Po celej krajine ich nájdete množstvo a každý turista si nájde toho svojho favorita. Spomedzi nich vyniká Sognefjorden, ktorý je najväčším a práve tam organizujú aj najviac výletov. Veľmi obľúbené sú vyhliadkové plavby, ale najviac sa s atmosférou tejto oblasti spojíte počas túr v okolí. Využite majestátne útesy, ktoré v niektorých miestach dosahujú výšku 1300 m n.m. a ponúkajú tak nádhernú vyhliadku na časť tohto úchvatného regiónu. Pokiaľ sa vám páčia typické farebné domčeky na jeho pobreží, využite možnosť ubytovania v súkromí a prebuďte sa ráno s výhľadom na Sognefjord.

 

Bergen

Vďaka akciovým letenkám patrí Bergen medzi obľúbené výletné miesta Slovákov. Táto oblasť ponúka hlavne nádhernú divokú prírodu v okolí celého mesta. Obklopuje ho sedem kopcov, na ktorých nájdete množstvo turistických chodníkov. Medzi cestovateľmi je obľúbená aj lanovka, ktorá ich vyvezie na vyhliadku. Z nej uvidíte celé mesto, s okolitými končiarmi a členité pobrežie. Aj v tomto prípade ponúkajú plavby na lodiach, ktoré vás prevedú až do odľahlejších neobývaných častí a prezentujú vám na nich čaro tohto regiónu.

 

Fjord Geiranger

Jeden z ďalších nádherných fjordov ponúka turistom jednu špecialitu. Počas plavieb si totiž môžete pozrieť aj vysoké vodopády, ktoré stekajú po útesoch priamo do údolí. Vďaka tomu získava Geiranger dramatický vzhľad a stáva sa najatraktívnejšou možnosťou pre plavby v Nórsku. Končiare okolitého pohoria Dalsnibba sú veľmi obľúbené nielen medzi horolezcami, ale aj medzi menej zdatnými turistami. Tí sa na jednu z vyhliadok dostanú autom. Práve z tohto miesta uvidíte nádheru tohto fjordu. V údolí sa nachádzajú aj ľahšie trekingové trasy, ktoré vás prevedú úžasnou prírodou regiónu.

 

Maják Lindesnes

Bielo-červený morský maják Lindesnes predstavuje najjužnejší bod Nórska. Nachádza sa v oblasti, ktorá je známa vďaka viacerým opusteným ostrovom, vytvoreným z veľkých skál. V tomto regióne nájdete viacero podobných stavieb, ktoré kedysi slúžili na navádzanie lodí, ale potom zostali opustené. V súčasnosti ich už prerobili na luxusné prímorské bývanie, ktoré je prístupné aj pre turistov. Niektoré menšie ostrovy využívajú hlavne na víkendové pobyty a dostanete sa tam iba pomocou lodnej prepravy, čo ich izoluje od okolitého sveta a dovolenkárom ponúka väčšie súkromie a možnosti na oddych.

 

Národný park Hardangervidda

K najkrajším národným parkom v Európe jednoznačne patrí aj nórsky Hardangervidda. Ten je známy kvôli pohoriam s výbornými podmienkami na turistiku, viacerým jazerám a nádherným cestám, ktoré ponúkajú tie najkrajšie vyhliadky z celej krajiny. Otestovať by ste mali aj miestnu horskú železnicu, ktorá vás prevedie rôznymi úsekmi rozmanitej prírody. Pre Hardangerviddu sú charakteristické vodopády, ktoré dodávajú tunajšej prírode originálny charakter a patria k najnavštevovanejším miestam.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Norway

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa