Sardínia je viac než len krásne pláže: 10 miest, ktoré nás zaujali najviac

2019-06-05 00:00:01 |   |    | 

Sardínia je nádherný ostrov, ktorého pláže patria v lete k tým najvyhľadávanejším. Za návštevu však stojí počas celého roka, najmä keď naň z Bratislavy lietajú nízkonákladové aerolinky. Týchto 10 miest by ste rozhodne nemali vynechať.



 

Ostrov Sardínia leží medzi talianskou Sicíliou a francúzskou Korzikou. Autom to máme trochu ďaleko, našťastie sem však lietajú nízkonákladové aerolinky a s predstihom dokážete v termíne mimo hlavnej sezóny spiatočnú letenku zakúpiť už za cenu okolo 70 eur. Na letisku v Alghere nie je problém prenajať si auto, ktorým preskúmate všetky krásy ostrova jednoducho a pohodlne.

My sme si vybrali spoločnosť Auto Europe, pretože na trhu funguje už vyše 60 rokov a svoje služby ponúka v 180 krajinách. O ich kvalite sme sa presvedčili už v minulosti a ako vracajúci sa zákazník sme získali vyššiu triedu za cenu nižšej. Vďaka tomu sme krásy Sardínie spoznávali na novučičkom Nissane Qashqai, ktorý nás bezpečne odviezol aj na tie najodľahlejšie miesta ostrova s hrboľatou prístupovou cestou.

Týchto 10 nás okrem nádherných pláží zaujalo najviac:

 

Cagliari a juh ostrova

Cagliari je povinnou zastávkou každého návštevníka Sardínie. Hlavné mesto je priateľské, farebné a s bohatou ponukou pre každého. Jeho úzke uličky ponúkajú vytúžený tieň a množstvo obchodíkov a reštaurácií. Mestu dominujú zvyšky opevnenia a dve veže zo začiatku 14. storočia, historických pamiatok ale Cagliari ponúka neúrekom. Za všetky spomeňme rímsky amfiteáter z 2. storočia, ranokresťanskú baziliku San Saturnino z 5. storočia a viacero vzácnych gotických a barokových kostolov. Popularite sa tešia aj celé štvrte – Quartiere Villanova (pôvodne mestská časť pastierov a farmárov), Stampace (domovy šľachty a obchodníkov), Castello s najvýznamnejšími stredovekými pamiatkami či Marina rybárov a námorníkov. Len pár kilometrov od Cagliari sa nachádzajú ruiny starovekého mesta Nora, ktoré postupne obývali Feníčania, Kartáginci aj Rimania. A ak z Cagliari zamierite smerom na východ, za pár minút môžete oddychovať na jednej z nádherných pláží, ktoré metropolu obklopujú.

 

Nuraghe Su Nuraxi

Pre Sardíniu sú typické tzv. nuraghi, kamenné kužeľovité stavby, ktorých vek sa odhaduje na približne 3500 rokov. Zrejme slúžili ako strážne veže a na ostrove ich bolo až okolo 7000. Z väčšiny zostali už len ruiny, v takmer dokonalej pôvodnej podobe sa ale zachovala Su Nuraxi di Barumini hodinku cesty od Cagliari. A to sa vznik trojposchodovej budovy datuje do obdobia okolo roku 1500 pred Kristom a vonkajšie veže sú len o málo mladšie! Skvelou správou je, že sa dá vojsť dovnútra a preskúmať stavbu z kameňov bez kúska malty úplne zblízka. Nevynechajte ani návštevu Casa Zapata, kde máte jedinečnú príležitosť pozrieť sa na typickú sardínsku stavbu aj zhora – turistický chodník vedie okolo nuraghi, nájdenom pod budovou múzea.

 

Alghero

Alghero je nám známe predovšetkým ako cieľová destinácia letov z Bratislavy, rozhodne však stojí za dlhšie zdržanie. Mesto známe ak ako Barcelonetta, teda Malá Barcelona, za svoju podobu vďačí katalánskym prisťahovalcom, ktorí sa tu usadili po roku 1354 a nahradili pôvodné obyvateľstvo. Ich jazyk zaznieva Algherom dodnes - dvojjazyčné sú keramické tabuľky s označením ulíc a aj omše v kostole San Francesca dodnes slúžia v katalánčine. Práve táto stavba je spolu s priľahlým románsko-gotickým kláštorom skvelým miestom na krátky oddych od ruchu mesta, ktoré sa v lete hemží turistami. Tí zapĺňajú úzke uličky centra, obklopeného stredovekým opevnením s vežami, a obdivujú starobylé paláce a kostoly s vysokými zvonicami. Za štvrť hodinku sa autom dostanete z Alghera aj k ďalším dvom zaujímavým lokalitám – archeologickému komplexu Nuranghe di Palmavera a k Necropoli di Anghelu Ruju s 38 hrobkami z neolitickej doby.

 

Bosa

Malebné mestečko Bosa leží na východnom pobreží ostrova pri delte rieky Bosa a s Algherom ho spája nádherná 45-kilometrová pobrežná cesta. Ako prví zrejme toto miesto osídlili Feníčania, pečať jeho podobe ale vtlačil najmä rod Malaspinovcov, ktorí mestu vládli od začiatku 12. do 14. storočia. Dodnes sa od starého kamenného mosta a farebných budov na pobreží všetkými smermi rozbiehajú stredoveké uličky, vedúce až k hradu na kopci z roku 1112. Jeho múry ukrývajú aj vzácnu kaplnku z 13. storočia s neobvyklým cyklom fresiek. Po prechádzke a obdivovaní pamiatok si môžete oddýchnuť na jednej z nádherných piesočných pláží (Bosa Marina, S’abba druque, Cumpoltittu) len pár kilometrov od mesta.

 

Valle dei Nuraghi

Údolie Nuraghi (Valle dei Nuraghi) je názov, ktorým sa v súčasnosti označuje oblasť asi 40 kilometrov od Sassari, kde je na vrchoch a poliach okolo dedín Torralba, Mores, Borutta Bonorva roztrúsených až 30 kamenných veží a 10 hrobiek. Tie najvzdialenejšie delí asi 25 kilometrov. Najvýznamnejšou lokalitou je Nuraghe Santu Antine so 17,5-metrovou vežou a Necropoli di Sant’Andrea Priu s hrobkami vytesanými do skaly asi 3500 rokov pred Kristom. Neobíďte ani nádhernú románsku Basilicu di San Pietro di Sorres, opustené stredoveké mestečko Rebeccu a Dolmen Sa Coveccada, najväčšiu megalitickú stavbu v Stredomorí. Hoci nie je priamou súčasťou údolia, počas vášho výletu do Valle dei Nuranghi môžete navštíviť aj Nuraghe Losa, ktorý patrí k trom najkrajším. Dve menšie a jedna centrálna veľká veža vytvárajú zaujímavý komplex, ktorý môžete podrobne preskúmať počas prechádzky po kamenných cestičkách vo vnútri hrubých múrov. Hoci stavba pochádza z bronzovej doby, zachovala sa vo výbornom stave.

 

Polostrov Sinis a lokalita Tharros

V centrálnej časti západného pobrežia Sardínie leží unikátny polostrov Sinis, ktorý je spolu s nádhernou lagúnou Mistras, útesmi a plážami chránenou oblasťou. Na jeho južnom cípe leží staroveké osídlenie Tharros, ktoré založili v 8. storočí pred Kristom neďaleko pravekej dediny Feníčania. Postupne prešlo rukami Kartágincov, Rimanov, Vandalov a Byzantíncov, aby napokon okolo roku 1050 všetci oblasť opustili. Dnes je však očarujúcim miestom, kde sa nad morom týčia stĺpy rímskych kúpeľov. Môžete blúdiť starovekými uličky s domami a obchodmi a obdivovať zvyšky chrámov, akvaduktu či amfiteátru. Súčasťou archeologickej lokality sú dokonca aj ruiny pohrebiska Feníčanov. V neďalekej dedine Tharros môžete navštíviť ranokresťanský kostol sv. Jána (San Giovanni) a ak sa chcete o tunajšom osídleniení dozvedieť ešte viac, zastavte sa v mestečku Cabras, kde sídli skvelé Museo Civico Giovanni Marongiu s kamennými náhrobkami, pohrebnými nádobami a ďalšími archeologickými nálezmi.

 

Arzachena

Pobrežie Costa Smeralda býva označované za európsky Karibik a jeho nádherné pláže sa tešia obrovskej návštevnosti turistov. Málokto z nich pritom vie, že len pár kilometrov odtiaľ môžu navštíviť unikátnu archeologickú lokalitu s množstvom nálezov z doby kamennej a medenej. Popri niekoľkých nuraghi a pohrebiskách patrí k tým najvýznamnejším najmä Tomba dei Giganti di Coddu Vecchiu, teda Hrob obrov. Zvláštna polkruhová stavba s priemerom asi 12 metrov a centrálnou 4-metrovou stélou pochádza z 18. storočia pred Kristom.  Mimoriadne pôsobivé sú aj Nuraghe la Prisgiona a Li Lolghi.

 

Posvätná studňa a Santa Cristina Nuraghe

Život nuragov, ktorí obývali Sardíniu od 18. storočia pred Kristom, bol pevne spätý s náboženstvom. Dokazujú to aj tzv. posvätné studne, špecifický typ chrámu, kde sa uctievala voda. Pôvodne sa podobal na nuraghi, postupne sa ale zaužíval tvar okrúhlej kamennej studne, do ktorej sa dalo až k vode vstúpiť po schodoch. Najlepšie zachovanú stavbu nájdeme severne od Oristana, kde je posvätná studňa Pozzo Santa Cristina súčasťou komplexu s obrannou vežou a kamennými  domami, z ktorých jeden má stále zachovanú pôvodnú strechu. Zaujímavé sú aj drobné miestnosti pre pútnikov, ktorí sem v máji a októbri prichádzajú dodnes.

 

Capo Testa

Jednou z najkrajších lokalít na Sardínii je Capo Testa. Malebný ostrov, ktorý so Sardíniou spája umelo vytvorená úzka šija, je typický svojimi žulovými kameňmi, ktoré odtiaľto v staroveku prevážali až do Ríma. Symbolom ostrova je aj maják, ktorý slúži lodiam plaviacim sa v oblasti úžiny Bonifacio. Pohľad na ňu aj na neďaleký ostrov Korzika je skvelým zážitkom. Len pár kilometrov je vzdialené mestečko Santa Teresa Gallura, turistom dobre známe vďaka plážam s bielym pieskom a rušným nočným životom. Jeho dominantou je obranná veža Longosardo zo 16. storočia.

 

Grotta di Nettuno

Neďaleko Alghera sa nachádza aj najslávnejšia prírodná atrakcia Sardínie - Neptúnova jaskyňa (Grotto di Nettuno). Návštevníkov fascinuje nielen krásou stalagmitov a stalaktitov, ktoré sa odrážajú na vodnej hladine, ale aj veľkosťou. S celkovou dĺžkou asi 4 kilometre je najväčšou podvodnou jaskyňou v Stredozemnom mori. Len časť priestorov je však sprístupnená turistom, ktorí sa sem môžu dostať dvomi spôsobmi – výletnou loďou z prístavu v Alghere, alebo autom. V tomto prípade to bude ale fyzicky náročnejšie – po odparkovaní vás bude ešte od jaskyne deliť 656 tzv. kozích schodov (Escala del Cabirol). Odmenou za námahu vám však bude nádherná prechádzka s úžasnými výhľadmi.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa