Dosiaľ neobjavený poklad pri Jadrane: Slovinská časť Istrie vás príjemne prekvapí

0022-06-13 00:00:00 |   |    | 

Istria patrí k obľúbeným destináciám Slovákov. Tí ju preferujú nielen kvôli jej polohe, keďže je z hľadiska cestovania najbližšie, ale najmä vďaka zmesi kultúr, ktoré na nej zanechali nezameniteľnú pečať. Obvykle sa vyberáme na chorvátsku časť do okolia známej Puly, ale tento rok môžete urobiť zmenu a navštíviť slovinskú Istriu, ktorá je nemenej krásna a prekvapí vás množstvom outdorových aktivít.



 

Piran

Slovincom patrí severná časť Istrie. Jej pobrežie je zväčša skalnaté, ale nájdete tam aj viacero pekných udržiavaných pláží. Hlavným mestom tejto oblasti je Piran. Medzi dominantné atrakcie patrí historické centrum, v ktorom sú krásne budovy v talianskom štýle. Veľmi cennou pamiatkou je Benátsky dom, ktorý reprezentuje gotickú benátsku architektúru. V meste sa nachádza stále funkčný františkánsky kláštor aj s kostolom. Uvidíte v ňom najväčšiu zbierku hudobnej literatúry v krajine. Niektoré diela pochádzajú z 15. storočia. V súčasnosti je časť priestorov prístupná pre verejnosť a pozrieť si tam môžete aj nástenné maľby od benátskych umelcov. Počas leta tam organizujú festivaly vážnej hudby. Nevynechajte ani možnosť prejsť sa po starých mestských hradbách, ktoré pochádzajú zo 7. storočia a ponúkajú krásny výhľad na celé pobrežie.

 

Národný park Sečovlje Salina

Táto časť Istrie sa môže pochváliť najväčšími močariskami na pobreží. Tie už po obdobie sedemsto rokov využívajú na získavanie morskej soli. Až dodnes ju spracúvajú pôvodnou tradičnou metódou, aby v nej uchovali cenné látky, zabezpečili peknú bielu farbu a vysokú kvalitu. V minulosti tam kvôli tomu vznikla menšia dedinka so sto domami, v ktorej žili zamestnanci Sečovlje Salina aj s rodinami. Keďže sa tam soľ neťaží už v takej veľkej miere, mnoho z nich je opustených a zruinovaných. Vďaka ojedinelej klíme tam žije viacero vzácnych zvierat a darí sa tam najmä vtákom. Časť soľných polí je prístupná pre verejnosť a môžete ich navštevovať celoročne.

 

Portorož

Hlavnou atrakciou mesta je hotel Palace, ktorý funguje od roku 1910. V tých časoch patril medzi klenoty Rakúsko-Uhorska a navštevovali ho najmä zástupcovia šľachty. Od začiatku ponúkal aj rôzne liečebné metódy, takže počas svetových vojen sa tam chodili liečiť generáli a kapitáni zo zranení, ktoré utrpeli na fronte. Od roku 1990 bol na 18 rokov zatvorený a po veľkej renovácii ho otvorili opäť a stal sa najprestížnejším hotelom v Slovinsku. V meste Portož sa nachádza aj open air výstava sôch. V centre môžete navštíviť kostol z 15. storočia a pri putovaní regiónom môžete využiť tunel Valeta, ktorý slúži pre chodcov a cyklistov. Ten spája Portorož so Strunjanom, aby tak urýchlil prepravu turistov medzi týmito krásnymi mestami.

 

Cyklotrasa, ktorá spája Chorvátsko s Talianskom

Región slovinskej Istrie je vynikajúci aj na spoznávanie tohto kraja na bicykli. Pokiaľ patríte k skúsenejším športovcom, môžete na dvoch kolesách zdolať náročnejší kopcovitý terén. Ak chcete zažiť špeciálnu cyklodovolenku, vyberte sa na cyklochodník Prenzana, ktorý vedie z Chorvátska až do Talianska. V Slovinsku prechádza práve cez Istriu. Začína sa v Poreči, končí v Terste a má vyše 120 kilometrov. Tento chodník otvorili pred 110 rokmi a združuje viacero zaujímavých miest a atrakcií. Prechádza cez 11 mostov, 6 viaduktov a 8 tunelov. Vo veľkej miere vedie popri pobreží a ponúka krásne vyhliadky. Vhodný je aj pre rekreačných cyklistov, ale pokiaľ máte radšej náročný terén, môžete odbočiť na odporúčané ťažšie trasy a potom sa vrátiť späť na hlavný chodník.

 

Izola

V tomto meste nájdete mnoho zaujímavých pamiatok a medzi dovolenkármi je obľúbené hlavne na organizovanie krátkych výletov. V centre sa nachádza palác Besenghi Degli Ughi, ktorý patrí medzi najcennejšie gotické pamiatky v krajine. Na pobreží sa rozprestiera archeologický historický park, v ktorom uvidíte pozostatky vily a stavieb z obdobia Rímskej ríše. K najstarším zachovaným a stále obývaným budovám patrí palác Manzioli, ktorý vlastnil bohatý kupec. V súčasnosti tam sídli umelecká výstava. Najmä medzi rodinami s deťmi je veľmi populárny Dom mora, ktorý ukazuje podmorský svet prostredníctvom atraktívnej interaktívnej výstavy.

 

Koper

Toto sympatické mestečko turisti milujú vďaka jeho prívetivej južanskej atmosfére. Koper má veľmi kvalitné regionálne múzeum, v ktorom sa dozviete aj informácie o Istrii. V centre majú krásnu fontánu, ktorá je zmenšenou replikou benátskeho mosta Rialto. Palác Pretorska má bohaté zdobenie a patrí medzi najkrajšie budovy mesta. Po rozsiahlej rekonštrukcii tam presunuli sídlo starostu a patričné úrady a nachádza sa tam aj svadobná sieň.

 

Najkrajšie pláže slovinskej Istrie

Pláž Mestna – nájdete ju pri meste Koper a je na nej vidieť vplyv blízkeho Talianska. Väčšia časť má pieskový charakter s miernym vstupom do mora. Ideálna je pre rodiny s deťmi, vlny tam nie sú veľké a má dobrý prístup do mesta.

Mesečev Zaliv – táto odľahlá a divoká pláž je skrytým tromfom domácich obyvateľov. Tí tam chodia v hlavnej sezóne, keď si chcú oddýchnuť od preplnených pláží v blízkosti rezortov. Dostupná je pomocou lode, ale dostanete sa tam aj po jednom z vychádzkových chodníkov.

Pláž Portorož – je to najznámejšia a najnavštevovanejšia pláž v Slovinsku. Nachádzajú sa tam hotelové rezorty, v jej blízkosti je množstvo podnikov. Panuje tam živá atmosféra a vyhľadávajú ju aj mladí ľudia, ktorí sa tam chodia zabávať na party.

Pláž Piran – pláž v tomto meste je kamenistá, ale veľmi radi ju využívajú hlavne plavci. Na viacerých miestach vybudovali rebríky so vstupmi do mora, aby turistom uľahčili kúpanie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa