Rím je čarokrásny, ale zájdite aj na výlety mimo Večného mesta

2019-09-28 00:00:01 |   |    | 

Spojenie Ríma s Vatikánom ponúka turistom naplánovanie programu bohatého na špičkové atrakcie. No keď vás talianska metropola privolá späť častejšie, mali by ste sa vybrať aj na výlety do jeho okolia. Z hlavného mesta Talianska sa dostanete na zaujímavú cestu časom, ktorá vám predstaví vysoko cenené historické pamiatky.



 

Tivoli

Dĺžka tour: 8 hodín

Cena: 82 eur vrátane vstupov

Neďaleko Ríma sa nachádza malé historické mestečko Tivoli, ktoré bolo v minulosti obľúbeným dovolenkovým rajom pre šľachticov. Tí si tam postavili niekoľko letných sídiel, z ktorých sa podarilo uchovať nielen samotné vily, ale najmä krásne záhrady plné pestrých kvetín. Počas tejto tour sa prejdete po uličkách plných znamenitej talianskej architektúry a navštívite dva najznámejšie stavby v tejto oblasti. Prvou z nich je Hadriánova vila, patriaca známemu panovníkovi, ktorý počas svojho života nechal postaviť z historického hľadiska mimoriadne cenený Hadriánov val. Pozostatky tohto sídla aj s divadlom patria k najzachovalejším stavbám rímskej architektúry. Villa d`Este je novšia, má bohaté zdobenie a jej pýchou sú rozsiahle záhrady s fontánami, vodopádom a vodnými priekopami.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V RÍME

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Rímsky vidiek s vinicami

Dĺžka tour: 3,5 hodiny

Cena: 59 eur vrátane ochutnávky vín

Čarovná nie je len samotná metropola Talianska, ale aj predmestia s vidieckym charakterom. Miestni tour operátori organizujú najmä výlety do mesta Frascati, ktoré je známe vinicami a množstvom historických luxusných víl, ktoré taktiež slúžili pre šľachticov. Počas týchto tour sa pozriete najmä na dejiny vinárstva v tomto regióne. Vezmú vás priamo do viníc, ponúknu tam niekoľko ochutnávok a zájdete aj do unikátnej vínnej pivnice, ktorá je situovaná v podzemí spoločne s pozostatkami dobového akvaduktu.

 

Pompeje a Vezuv

Dĺžka tour: 13 hodín

Cena: Okolo 100 eur

Z Ríma sa môžete vybrať na výlet aj do iných obľúbených talianskych oblastí. Jedna z tour vás zavedie do regiónu okolo Neapola. Prvá zastávka je pri sopke Vezuv, na ktorú vedie 20 minútová prechádzka. Z jej vrcholku budete mať nádhernú vyhliadku na okolie. Potom už pôjdete priamo do Neapolu, kde si počas obednej prestávky môžete pozrieť aj historické centrum a prístav. Posledná zastávka vedie už do hlavnej atrakcie v podobe ruín mesta Pompeje, ktoré pred stáročiami pochoval výbuch blízkej sopky. Spolu so sprievodcom sa dozviete viac o tejto hroznej udalosti, ale aj o spôsobe života vtedajších obyvateľov.

 

Florencia a Pisa

Dĺžka tour: 12 hodín

Cena: 103 eur

Podobne obľúbená je aj tour do Toskánska, kde navštívite hneď niekoľko zaujímavých miest. Počas jej prvej časti sa zameriate na vidiek a vinice. Jazda plná krásnych výhľadov a fotozastávok vyvrcholí návštevou mesta Florencia, ktoré budete spoznávať spolu so sprievodcom. Na tomto mieste strávite najviac času a môžete si pozrieť aj galériu Uffizi s dielami najväčších talianskych umelcov. Nakoniec zájdete ešte na krátku návštevu mesta Pisa, kde uvidíte legendárnu šikmú vežu.

 

Varenie na talianskom vidieku

Dĺžka tour: 7 hodín

Cena: 133 eur vrátane obeda

Takéto tour nemusia byť len o spoznávaní pamiatok, ale aj o kultúre danej krajiny. Taliansko je preslávené i vďaka znamenitej gastronómii. Jeden zo zájazdov vás zavezie aj na vidiek do krásneho mestečka Mazzano Romano, kde vás čakajú domáci obyvatelia, s ktorými najprv zájdete na trh nakúpiť si čerstvé suroviny. Potom sa už vyberiete priamo do kuchyne, kde si pripravíte štvorchodové menu, ktoré si na záver vychutnáte spárované s lokálnym vínom.

 

Ostrov Ponza

Dĺžka tour: 13 hodín

Cena: 119 vrátane obeda

Po únavnom spoznávaní krajiny vám padne vhod pohodlnejší program spojený s objavovaním ďalšej zaujímavej destinácie. Na Ponzu sa dostanete z rímskeho prístavu loďou a hneď sa presuniete na okružnú plavbu okolo ostrova. Keď vám kapitán predstaví túto krásnu lokalitu, zakotvíte v nádhernej zátoke. Zatiaľ čo vy budete plávať a spoznávať malé morské jaskyne, personál vám pripraví obed, po ktorom sa vydáte spoznávať samotných ostrovných dediniek.

 

Záhrada Ninfa a Sermoneta

Dĺžka tour: 10 hodín

Cena: 149 vrátane obeda

Taliansko je známe aj vďaka nádhernej prírode. V záhrade Ninfa uvidíte 1300 druhov rôznych rastlín a stromov. I preto bola často inšpiráciou pre mnohých umelcov a objavila sa na maľbách, ale aj v známych knihách. Odtiaľ sa presuniete do stredovekého mesta Sermoneta, ktoré má výborne zachované centrum s historickými budovami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa