Na návšteve Južného Cypru: Toto sú tie najzaujímavejšie miesta rozdeleného ostrova

2019-06-21 00:00:00 |   |    | 

Križovatka kultúr, dejín a miesto, kde si každý príde na svoje. Aj tak by sme mohli opísať Cyprus, kde sa vystriedali Rimania, Gréci, Briti ale aj Turci a iní. Okrem krásneho mora a pláží ponúka aj niekoľko nádherných pamiatok, ktoré rozhodne stoja za pozornosť. My sme pre vás vybrali tie, ktoré sa nachádzajú na Južnom Cypre a ktoré by ste v prípade vašej dovolenky rozhodne nemali minúť.



 

 

Larnaka

Dalo by sa povedať, že ide o mesto kameňa. Nečudo, je to najstaršie mesto na ostrove s históriou staršou ako 6-tisíc rokov. Domy, ktoré sa nachádzajú v centre tohto meste, sú akoby na vlas rovnaké. Postavené z bledého kameňa, dvoj-, nanajvýš trojposchodové a takmer každý skrýva na prízemí obchodík, reštauráciu či kaviareň. Okrem toho je v Larnake prístav, ale aj pláž, nad ktorou prelietavajú lietadlá. Tá sa nám ale, žiaľ, príliš nepáčila, a tak odporúčame Larnaku iba ako 1-dňové spestrenie dovolenky.

 

Kostol sv. Lazara

Kostol svätého Lazara patrí bezpochyby k jednej z najnavštevovanejších pamiatok mesta Larnaka. Pochádza z 10. storočia a priam dýcha históriou. Bohaté zdobenie dokáže vyraziť dych každému človeku bez ohľadu na vieru. Aj vďaka sprievodkyni, ktorú nám zabezpečila pre tento výlet cestovná kancelária TUI Reisecenter, sa dozvedáme, že v útrobách kostola sú pozostatky patriace Lazarovi.

 

Mešita – Hala Sultan Tekke

Už pred vstupom čakajú na turistov dlhé hnedé plášte, ktoré zahalia nahé časti tela. V prvý moment vás uchvátia kvety, ktoré sa ťahajú po celom mieste. Samotná mešita s výrazným minaretom pochádza z roku 1816 a treba uznať, že ide naozaj o krásnu islamskú stavbu. Zaujímavá je najmä tým, že ukrýva hrobkovú kaplnku Umy Haramy. Ani vám toto meno nič nehovorí? Potom vedzte, že išlo o známu (niektorí tvrdia, že tetu) proroka Mohameda.

 

Soľné jazero

Nachádza sa približne pol metra pod hladinou mora a v lete úplne vysychá. Vďaka ružovým plameniakom, ktoré sa tu vyskytujú v hojnom počte v zimných mesiacoch, sa vám naskytne vskutku nádherný pohľad. Soľné jazero Akrotiri sa nachádza pri mešite Hala Sultan Tekke.

 

Troodos

Na juhu tejto slnkom zaliatej krajiny sa lyžuje. Znie to vtipne, že? Hora, ktorá je vysoká približne 1900 m.n.m. ponúka naozaj všetko na dokonalú lyžovačku. V letných mesiacoch je však toto miesto ako stvorené na parádne výhľady. Nie je žiadnym prekvapením vidieť tu muflóna či divú kozu. Rovnaký názov má aj najvyššie položená dedina, z ktorej je to iba kúsok k jediným vodopádom v krajine Caledonia Waterfall. Ak sa pýtate, ako sa sem dostať na vlastnú päsť, tak buď prenajatým autom, alebo autobusom z Limassolu. Najjednoduchšie to však bude ako možnosť fakultatívneho výletu.

 

Kourion

Autobus vás vyvezie až na samý vrchol jedného z najdôležitejších archeologických lokalít na ostrove. Nachádza sa zhruba 25 kilometrov od Limassolu a už na prvý pohľad je jasné, že ide o miesto plné histórie. Obrovský areál ukrýva pozostatky mesta Kourion, vrátane kúpeľov, divadla či gladiátorského štadiónu. Ak sa vyberiete na miesto divadla, postavte sa do jeho stredu a zaspievajte si či zvýšte hlas. Budete tak svedkami dokonalých akustických zákonov.

 

Autor: © Zoznam/Marcela

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa