UNESCO v Turecku: 5 najkrajších pamiatok, aké nenájdete nikde inde

2019-06-25 00:00:01 |   |    | 

Krajina mešít, chutného jedla, nádherných pláží, luxusných hotelov, pohostinných ľudí a veľkého množstva historických a kultúrnych pamiatok. Hovorí sa, že Turecko si každý turista na prvýkrát buď zamiluje, alebo ho znenávidí a nikdy sa tam viac nevráti. Po predstavení najkrajších UNESCO pamiatok budete určite patriť do prvej skupiny.



 

Bájna Trója

Určite si každý spomenie na to, ako sa na hodinách dejín učil o starovekej histórii a o slávnom meste Trója. Toto významné archeologické nálezisko tvorí deväť vrstiev nad sebou z období od roku 3000 pred Kr. až do čias Rímskej ríše, ktorú Homér spomína v epose Ilias a Odysea. Presne určiť polohu Tróje sa podarilo až v 19. storočí a jej pozostatky objavil Henrich Schlieman. Dnes je toto miesto veľkým turistickým lákadlom nielen kvôli vzácnym ruinám, ale aj vďaka drevenej replike trójskeho koňa, v ktorom vraj Gréci ľsťou dobyli toto mesto.

 

Chatušaš

Kedysi hlavné mesto Chetitskej ríše sa nachádza v blízkosti tureckého mesta Boğazkale na severovýchode strednej Anatólie. Chetiti tu vybudovali v 2. tisícročí pred Kr. mocnú ríšu, ktorá o vládu súperila so samotným Egyptom. Rozhodne pritom neťahali za kratší koniec. Chetiti vynikali vo vojenskom umení a stratégii a ich silnou zbraňou boli aj bojové vozy a fortifikácie. Ich dômyselnú konštrukciu môžu turisti obdivovať aj dnes.

 

Kapadokia

Kapadokia je jednou z najkrajších a najnavštevovanejších lokalít. Sopečná krajina láka na skalné útvary, zvané čarovné komíny a v nich vybudované skalné obydlia, podzemné mestá a viac ako tisíc kostolov a kaplniek s farebnými freskami. K najpopulárnejším a najvyhľadávanejším oblastiam patrí Göreme a Kaymakli. Turisti by nemali vynechať ani skalné mestečko Cavusin či lokalitu Zelve s atrakciami, ku ktorým patrí populárna skala v tvare ťavy a Múzeum pod otvoreným nebom. Populárnou aktivitou je let balónom, ktorý ponúka nezabudnuteľný pohľad na túto lokalitu z vtáčej perspektívy.

 

Hierapolis a Pamukkale

Pamukkale je malebná oblasť, kde na povrch vyvierajú termálne pramene s priaznivými účinkami na reumatické a nervové ochorenia. Vďaka po skalách stekajúcej vode vzniká travertín a mnohé kaskády, terasy a jazierka. Nad „bavlneným hradom“ stoja pozostatky antického mesta Hierapolis s ruinami divadla, agory, mestskej brány, ulice s chrámami aj rímskymi kúpeľmi.

 

Historické územie mesta Istanbul

Kto nebol v Istanbule, akoby Turecko  ani nenavštívil. V nádhernej križovatke orientu a európskej kultúry zdobí každý roh nejaká pamiatka, ktorá vás absolútne očarí. K pokladom mesta patrí najmä Sullejmanova mešita, Modrá mešita, chrám Hagia Sofia, hipodróm či palác Topkapi. Nezabudnite sa prejsť po klasickom Grand bazáre a navštíviť aj námestie Taksim. Turecký klenot môžete pokojne sledovať aj z vyhliadkovej lode, ktoré sa plavia cez Bospor.

 

Autor: © Zoznam/Natália Bosáková, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa