Dovolenka na Cypre: 7 najzaujímavejších fakultatívnych výletov

2021-08-20 00:00:00 |   |    | 

Cyprus spája to najlepšie z tureckej a gréckej kultúry. Domáci obyvatelia sú pohostinní, majú vynikajúcu gastronómiu, ich pláže patria k najčistejším a ešte k tomu sú na ostrove viaceré zaujímavé pamiatky. Dovolenka v týchto končinách je vysnívanou métou mnohých cestovateľov. Preto ani na chvíľku neváhajte, zabookujte si pobyt a pozrite sa aj na zaujímavú ponuku fakultatívnych zájazdov.



 

Kyrenia

Turisti začínajú viac objavovať severnú časť ostrova, kde sa nachádza veľa zaujímavých pamiatok. Jedným z najväčších magnetov je mesto Kyrenia. Hlavnou zastávkou vášho výletu bude prechádzka v starom prístave, kde kotvia malé loďky a plachetnice, čo mu dodáva ešte krajšiu atmosféru. Práve tam sa nachádza aj stredoveký hrad, ktorý zohrával v dejinách mesta veľmi dôležitú funkciu. V súčasnosti je tam situované múzeum o námorníctve a z hradieb máte najkrajší výhľad na historické centrum. V závere sa prejdete starými uličkami Kyrenie, aby ste mohli pokračovať do ďalších zaujímavých zastávok v okolí. Po jazde Kyrenejským pohorím sa dostávate do opátstva Bellapais, ktorého súčasťou je kostol a malý park.

 

Nikózia

História hlavného mesta Cypru sa začala písať v 3. storočí pred Kristom. Počas tejto éry zažila Nikózia mnoho rušných chvíľ, ktoré natrvalo zmenili jej podobu. V súčasnosti je rozdelená na dve časti, severná je turecká a južná časť patrí samotnému Cypru a je viac poznačená touto kultúrou. Po potulkách uličkami mesta je zaujímavé sledovať, ako tieto vplyvy poznačili jednotlivé štvrte, ktoré vďaka tomu nadobudli úplne iný charakter.

Počas fakultatívneho výletu navštívite dve najväčšie mestské mešity a pozriete sa na múr svätého Jána, ktorý je známy vďaka bohatému freskovému zdobeniu. Nikózia má dobre zachované mestské hradby, ktoré sú ďalšou významnou atrakciou. Kúsok Turecka sa tam prepašoval aj prostredníctvom veľkého bazáru s každým tovarom, na aký pomyslíte.

 

Larnaka a Lefkara

Dovolenkári na južnej strane ostrova väčšinou smerujú do najznámejšej destinácie Larnaka. V tejto časti sa nachádzajú veľmi pekné pláže a navyše je tam aj niekoľko zaujímavých pamiatok. Pokiaľ bývate v Severnom Cypre, môžete sa tam vybrať aspoň na fakultatívny výlet. Prvá zastávka vedie k Soľnému jazeru, ktoré sa počas tejto letnej sezóny veľmi neodparilo, takže ho zažijete tak, aké býva počas jesene alebo zimy. Odtiaľ máte výhľad na prvú mešitu Hala Sultan Tekke. V Larnake nájdete niekoľko významných náboženských stavieb. Po návšteve mesta sa už vyberiete na vidiek, odkiaľ sa dostanete až do Lefkary. Tam na vlastné oči uvidíte, ako sa vyrábajú známe cyperské výšivky a zoznámite sa s pestrými dejinami tejto oblasti.

 

Karpaz

Tú najlepšiu reklamu na cyperskú prírodu nájdete v Karpaze. Táto chránená oblasť je známa plážami so zlatistým pieskom a krásnymi opustenými zákutiami. Môžete sa tam vykúpať bez toho, aby ste boli rušení ruchom okolitých rezortov. Vzácne podmienky umožňujú dobré miesto pre život mnohých vzácnych vtákov. V Karpaze žije až 22 druhov živočíchov, ktoré nenájdete inde vo svete. Keď sa pokocháte plážami, môžete sa vybrať na krátku túru, ktorá vás zavedie na jeden z vrcholkov okolitých kopcov. Tam sa nachádzajú aj ruiny hradu Kantara, ktorý postavili v stredoveku a bol domovom križiakov. Z vysokého brala budete mať fantastický výhľad na celé okolie.

 

Famagusta

Prvé veľké prístavné mesto na Cypre bolo Famagusta. Dnes už láka turistov iba na zaujímavé pamiatky v okolí. Počas výletu si pozriete najkrajší výhľad na centrum spolu s netradičným kostolom. Ten sa časom zmenil na mešitu, ale pôvodné rysy zostali zachované.

Príklad bývalej ochrany mesta si môžete pozrieť v Othellovej veži. Tá bola súčasťou obranného systému, keďže strážcovia tajnými chodbami z nej prešli priamo do hradieb a prekvapili tak nepriateľov. Na okraji mesta sa nachádza aj archeologické centrum Salamis, kde uvidíte zostatky bývalých stavieb.

 

Limassol

Na tomto výlete sa dostanete do ďalšieho významného prístavného mesta. Limassol má nádhernú promenádu, ktorá vás prevedie okolo celého prístavu. Potom sa už vyberte do starých uličiek, ktoré pripomínajú koloniálnu architektúru. Cez ne prejdete až k mestskému hradu, ku ktorému sa viaže zaujímavá tradícia. Podľa legiend sa mal práve na tomto mieste oženiť kráľ Richard Levie srdce so svojou manželkou a odtiaľ putoval na výpravu do Svätej zeme.

Keďže pôvodnú stavbu zničilo zemetrasenie, dnes tam už sídli budova súčasného hradu. Z Limassolu sa už potom vyberiete do hradu Kolossi, kde sa mali údajne kedysi stretávať templári a do Kostola svätého kríža, kde majú vzácnu relikviu v podobe lana, ktorým bol spútaný Ježiš pred ukrižovaním.

 

Kykkos

Veľmi obľúbený je aj výlet do kláštora Kykkos, ktorý sa nachádza v horskej časti ostrova. Postavili ho v 11. storočí a dodnes sa tam podarilo uchovať unikátnu nástennú výzdobu. Jeho súčasťou je tiež vzácna ikona Panny Márie, ktorú údajne namaľoval svätý Lukáš a v tom prípade by bola najvernejšou podobizňou svätej matky. V kláštore ešte aj v súčasnosti žijú mnísi jedného z tunajších rádov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa