Lisabon je nádherný, naplánujte si však aj výlety z portugalskej metropoly

2020-09-03 12:00:00 |   |    | 

Lisabon musíte milovať. Jeho pestrá architektúra, jedinečná atmosféra a zaujímavé pamiatky vás opantajú natoľko, že sa vám odtiaľ nechce pohnúť nikde ďalej. No prekonajte tento pocit a poďte sa pozrieť aj do iných rovnako krásnych častí obľúbeného Portugalska.



 

Sintra

Dĺžka: 4 až 10 hodín

Cena: od 49 eur

Najviac turistov sa zaujíma o výlet do Sintry. Tá je vzdialená len 30 kilometrov od Lisabonu, takže na ceste nestrávite veľa času a môžete si vychutnať viac zaujímavostí v tomto úžasnom mestečku. Na výber máte niekoľko typov výletov. Základné poldenné vám predstavia centrum mesta a jednu alebo dve pamiatky. Podstatne zaujímavejšie sú celodenné tour, počas ktorých uvidíte viac atrakcií. V týchto programoch bývajú zahrnuté návštevy paláca Pena, komplexu Quinta de Regaleira a centra s pekným námestíčkom. Odtiaľ sa už vyberiete do Cabo da Roca, kde je najzápadnejší bod európskej pevniny. Väčšina výlet na záver vedie ešte do Cascais, ktoré je známe nádhernými plážami.

 

Poldenný výlet do Obidosu

Dĺžka trvania: 5 hodín

Cena: 39 eur

Mesto Obidos sa delí na novú a starú časť s dobovými stavbami. Hradby obopínajú malé centrum s úzkymi uličkami, ktoré pochádzajú z obdobia stredoveku. Dnes už v tejto štvrti žije len pár obyvateľov, ktorí majú domy blízko samotných obranných múrov. V ostatných menších stavbách s bielymi fasádami a červenými strechami sa už nachádzajú obchody, reštaurácie a kaviarne. Obidos má stále atmosféru starobylých oblastí, kde ste si na trhu kúpili tovar od majstrov a pobrali ste sa s priateľmi na dobré jedlo a pivo do najbližšieho hostinca. Hlavným suvenírom je višňový likér, ktorý podávajú v čokoládových kalíškoch, do ktorých je ponorené v alkohole naložené ovocie. Všetky pomôcky na prípravu zaujímavého nápoja si môžete zakúpiť v tunajších obchodoch.

 

Fatima

Dĺžka: 5 hodín

Cena: 40 eur

Portugalsko je stále silne veriacou krajinou. Na jeho území sa nachádza aj významné pútnické miesto. Vo Fatime sa trojici malých detí niekoľkokrát zjavila Panna Mária a oni potom prezradili ľuďom jej dôležité proroctvá. Na mieste zjavenia sa dnes nachádza hlavný kostol, kaplnka a veľké námestie, kam sa môžete vybrať na výlete priamo z Lisabonu. Počas celého dňa sa v jednotlivých kostolíkoch konajú sväté omše, na ktorých sa môžete zúčastniť. Na špeciálnom mieste môžete zapáliť sviečku a pridať sa môžete aj k najoddanejším pútnikom, ktorí prechádzajú cez celé námestie kolenačky až k miestu, kde sa zjavila božia matka. Z Lisabonu tam organizujú dve tour denne, takže si môžete vybrať ranný alebo poobedňajší výlet.

 

Porto

Dĺžka: 10 hodín

Cena: od 72 eur

Do charizmatického Porta sa dostanete s drahšími súkromnými mikrobusovými tour alebo prostredníctvom výletu vlakom, kde je preprava rýchlejšia a pohodlnejšia. I keď budete mať na toto úžasné miesto len pár hodín, stihnete toho vidieť naozaj veľa. Všetky pamiatky sú sústredené v centre, takže navštívite katedrálu, mestské vínne pivnice, prejdete sa po slávnom moste Luísa I. a uvidíte aj historické centrum so slávnym kníhkupectvom, ktoré inšpirovalo J. K. Rowlingovú. Nechýba ani prechádzka popri rieke Douro, odkiaľ sa dostanete do pestrej Ribeiry.

 

Obidos, Nazaré, Batalha, Fatima

Dĺžka: 11 hodín

Cena: 72 eur

Výhodou tejto tour je, že uvidíte všetky hlavné atrakcie v okolí Lisabonu. Dostanete sa do Obidosu, nevynecháte poobedňajšie modlitby vo Fatime, ale okrem toho vás zavezú aj na ďalšie dve zaujímavé miesta. Prvým je Nazaré, ktoré je známe ako skvelá oblasť pre surferov s nádherným pobrežím s divokými vlnami. Z vyhliadky na útesoch uvidíte hlavnú časť mesta a aj kostolík so zlatým zdobením. V Batalhe zas  navštívite starobylý zachovalý kláštor, kde pochovávali členov kráľovskej rodiny.

 

Évora

Dĺžka: 4 až 10 hodín

Cena: od 30 eur

Okolie Lisabonu je ovplyvnené rôznymi kultúrami sveta. Badáme tam orientálne vplyvy, ale významnú pečať vtlačili aj Rimania. Najzachovalejšie antické pamiatky sa nachádzajú v meste Évora. Kratšie poldenné výlety vám ukážu hlavné atrakcie ako kaplnku z kostí alebo rímsky chrám. Pokiaľ si vyberiete dlhšiu celodennú alternatívu, zavedú vás aj do blízkych viníc, kde vám ponúknu ochutnávky vína.

 

Pohorie Arrábida

Dĺžka: 6 hodín

Cena: 58 eur

Táto tour vás vezme do vidieckej časti, kde sa najprv pozriete na pobrežie okolo Setúbalu. Tam sa vám naskytnú tie najkrajšie vyhliadky na okolitú prírodu a krásne morské zákutia. Potom sa už vyberiete k pozostatkom hradu Sesimbra a najlepšia časť tour smeruje do viníc a vínnych pivníc, kde už na vás čakajú obľúbené ochutnávky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa