Plánujete cestu do Chorvátska? Toto kúzelné miesto by ste rozhodne nemali vynechať

2019-08-28 00:00:01 |   |    | 

Do Chorvátska každoročne mieria tisíce slovenských turistov. Väčšina sa ponáhľa k moru a zastávku si spravia maximálne na „odmorišti“. Je to však škoda, krajina ponúka mnoho nádherných miest, ktoré treba vidieť. K tým najzaujímavejším patrí rieka Cetina.



 

Najväčšou riekou v Dalmácii je Cetina. Pramení v Dinárskych horách v južnej časti Chorvátska a z miesta zvaného Milasevo neďaleko dedinky Cetina tečie 105 kilometrov. Do Jadranského mora sa vlieva v Omiši.

Cesta Cetiny začína vo výške 385 m n.n., kde sa spája osem vodných tokov. Najväčšími z nich sú Vukovića, Batića a 130 metrov hlboké jazero Glavaševo, nad ktorým sa týči kostol Sv. Spasiteľa. Ten bol postavený v predrománskom štýle v 9. storočí a jeho veža je najstaršou v celom Chorvátsku. Romantickú atmosféru dopĺňa aj cintorín, kde bolo objavených 1160 hrobov.

Asi 25 kilometrov ďalej upravuje prúd Cetiny prvá z piatich priehrad na rieke, ktorá tu vytvára nádherné jazero Peruća (príp. Perućko jezero), kam prichádza množstvo Chorvátov za oddychom pri plávaní, vodných športoch či rybolove.

Jazero má dĺžku 18 kilometrov, po ktorých Cetina tečie cez krasovú oblasť a údolie Sinjsko Polie pri meste Sinj, aby čoskoro vstúpila do svojej najdramatickejšej časti – 200 metrov hlbokého kaňonu, ktorý sama modelovala po tisícky rokov.

V ňom môžete okrem prírodných krás obdivovať aj dielo človeka – pevnosť Nutjak, ktorá na údolie dozerá už od konca 15. storočia, kedy bola vybudovaná ako súčasť obrany proti Turkom.

Prúd rieky tu mení svoju tvár – Cetina je užšia a hlbšia. Neďaleko dediny Zadvarje ešte padá do hĺbky 50 metrov a vytvára vodopády Velika a Mala Gubavica, za nimi už ale tečie pokojnejšie, aby sa napokon čoskoro vliala do Jadranského mora na mieste, kde vyrástlo mesto Omiš.

_______________________________________________________________________________________________

CHYSTÁTE SA DO CHORVÁTSKA? REZERVUJTE SI UBYTOVANIE ON-LINE.

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa