Dvojtýždňové pobaltské dobrodružstvo: 4. Estónsko - malý brat Škandinávie

2019-09-21 00:00:01 |   |    | 

Napriek tomu, že Estónsko oficiálne patrí medzi krajiny Pobaltia, Estónci sa radi vidia ako súčasť severskej rodiny. Či už sa s touto myšlienkou stotožňujete alebo nie, škandinávsky pocit a snahu zapadnúť im rozhodne nemožno uprieť. Estónsko je krajina s očarujúcou prírodou, prívetivými ľuďmi, zaujímavou históriou a čo je dôležité - nie je prepchatá turistami. A tu už sú naše odporúčania na miesta, ktoré sme navštívili počas 2-týždňového pobaltského autotripu.



 

Viljandi

Malebné mestečko Viljandi láka turistov najmä na ruiny svojho hradu na kopci, ktorý postavil Livónsky rád, autonómna vetva Rádu nemeckých rytierov. Hrad bol jedným z najmocnejších v Livónsku vôbec, pokým nebol v 17. storočí zničený v Poľsko-švédskej vojne.

Ďalším lákadlom je baroková radnica či františkánsky kostol svätého Jána. Viljandi je taktiež známy bohatým kultúrnym životom a vďaka mnohým festivalom a akciám tu stále udržiavajú mnoho tradícií. Pozrite sa, koľko zaplatíte za ubytovanie v Estónsku.

 

Rummu

Málokto vie, že na severozápade Estónska, iba 40 km od Tallinnu, sa nachádza nezvyčajné miesto s názvom Rummu.  Je to vápencový lom s jazerom, ktorého vody skrývajú bývalú väznicu z 30-tych rokov minulého storočia. Dnes je to vyhľadávaná destinácia pre potápačov a zvedavých turistov. Do areálu sa viete dostať buď v rámci zájazdu, cez spoločnosti ponúkajúce potápanie, kaňoning a iné vodné športy alebo za malý poplatok počas dňa v letných mesiacoch. Inak je areál v súkromnom vlastníctve a pre bežnú verejnosť zatvorený.

 

Tallinn

Aký by to bol výlet bez návštevy hlavného mesta? Tallinn okrem toho, že je najdôležitejším estónskym prístavom s výbornou polohou blízko k metropolám ako sú Helsinki či Petrohrad, patrí taktiež medzi najkrajšie mestá Európy. Mnohí vyzdvihujú jeho čarovné stredoveké centrum s hradným vrchom Toompea, kde viete bezpochyby stráviť celý deň.

Tallinn ponúka turistom rôzne bezplatné prehliadky mesta od tradičných až po rozprávkovo ladené. Týmto spôsobom sa dozviete naozaj veľa zaujímavých informácií z prvej ruky priamo od nadšencov estónskej histórie.

Tallin ako na dlani si môžete vychutnať z vyhliadkovej plošiny Kostola svätého Olafa, ktorého výška je 123,7 m.  Odtiaľ je to už len na skok na Radničné námestie či k pravoslávnemu Chrámu svätého Alexandra Nevského.

V mestskej štvrti Kadriorg sa nachádza letná rezidencia Petra Veľkého. Dnes sa palác využíva ako múzeum a je obklopený francúzskymi záhradami a parkom.

 

Vodopády Jägala

Jägalské vodopády sú jedny z najväčších vodopádov v Estónsku vôbec. Krásy vodopádov si viete užiť ako v lete, tak aj zime, nakoľko práve vtedy sa z nich stáva lesklá ľadová stena s cencúľmi. Vďaka svojim rekordným rozmerom a polohe blízko Tallinnu je vyhľadávaným turistickým cieľom.

 

Národný park Lahemaa

Pri návšteve Estónska by ste určite nemali vynechať túto unikátnu chránenú krajinnú oblasť, v ktorej sa rozprestiera 10 krátkych náučných trás a 5 dlhších vhodných aj pre cyklistov. A v čom je Národný park Lahemaa jedinečný? Okrem toho, že to bol prvý národný park Sovietskeho zväzu v roku 1971, po celom pobreží sa dajú nájsť obrie „bludné“ balvany zanesené zo Škandinávie pred 12 tisíc rokmi, vyše 70 percent areálu tvoria lesy, v ktorých žijú medvede, vlky, rysy, norky či losy a takisto je tu obrovské množstvo rašelinísk, vrátane 7000-ročnej rezervácie Laukasoo.

My sme sa vydali na 6-kilometrovú „prechádzku“ do Viru Raba, kde okrem samotných rašelinísk a močiarov je aj vyhliadková veža a nachádzajú sa tu aj mäsožravé rastliny - rosičky.

 

Narva

Ďalej sme sa vybrali na úplný východ krajiny do mestečka Narva, ktoré leží priamo na hraniciach s Ruskom. Cez mesto preteká rovnomenná rieka, ktorá ho oddeľuje od Ivangorodu na druhej strane.

Zaujímavosťou je, že tu žije takmer 90 percent etnických Rusov. V meste sa nachádza hrad Herman, z ktorého vidno na ruskú pevnosť a taktiež zachovaná baroková radnica hneď vedľa detašovaného pracoviska univerzity Tartu.

 

Čudské jazero

Po ceste do južnejších končín Estónska, sme sa vybrali k jazeru Peipus, inak nazývané Čudské jazero. S jazerom sa spája takzvaná „ľadová“ bitka z roku 1242, v ktorej novgorodské vojská pod vedením kniežaťa Alexandra Nevského porazili rád Livónskych rytierov. Jazero v súčasnosti poskytuje priestor na príjemný oddych, ponúka piesočnatú pláž, borovicové lesy, kúpele a veľa malých ostrovčekov.

 

Tartu

Druhé najväčšie mesto Estónska je známe vďaka univerzitám a považuje sa za intelektuálne centrum krajiny, nakoľko tu okrem svetoznámej Tartuskej univerzity sídli aj Ministerstvo školstva a výskumu, Najvyšší súd Estónska a veľkolepé Estónske národné múzeum. Nová budova múzea bola postavená v roku 2016 a teší sa návšteve 25 tisíc ľudí mesačne.

Múzeum ponúka návštevníkom podrobný náhľad do estónskej histórie, života, jazyka a kultúry. Nájdete tu ľudové kroje, zbierku predmetov a fotografií zo sovietskych čias, ale aj repliku tradičného estónskeho dedinského domčeka či sauny. Na návštevu múzea si odporúčame vyhradiť minimálne 3-4 hodiny, nakoľko expozície a koncept múzea vás natoľko vtrhnú do sveta zaujímavostí, že na čas úplne zabudnete.

V centre Tartu pochádza väčšina pamiatok z obdobia pred získaním nezávislosti. Najvýznamnejšími sú luteránsky kostol svätého Jána, radnica z 18. storočia či ruiny starej Tartuskej univerzity. Jedným zo symbolov mesta je známa fontána so sochami zaľúbených študentov pred budovou radnice. Dodnes je fontána súčasťou tradície novomanželov, ktorí si sem chodia „poistiť“ svoje budúce šťastie.

Známa socha írskeho spisovateľa Oscara Wilda, sediaceho na lavičke vedľa estónskeho spisovateľa Eduarda Vildeho, vzbudzuje zábavné špekulácie v okoloidúcich. Obaja totižto žili v rovnakom období, ale zrejme sa ani nestretli.

 

Drevené megafóny vedľa dedinky Pähni

Tento unikátny projekt má na starosti skupina estónskych študentov interiérového dizajnu. Obrie megafóny s priemerom 3 metre sú umiestnené tak, aby zosilňovali zvuky lesa a okolitej prírody. Turisti môžu drevené konštrukcie využiť aj na oddych či relaxáciu.

 

Autor: © Zoznam/Beáta Hajduová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa