Capri – malý ostrov dokonalý na krátku dovolenku

2019-09-03 00:00:01 |   |    | 

Na každý výlet si nemôžete vyhradiť tak veľa času ako na hlavnú dovolenku. Potom je vám ľúto, že nedokážete spoznať celú destináciu a jej krásy. V týchto prípadoch sú vhodné menšie ostrovy, ktoré pohodlne spoznáte aj na vlastnú päsť a ešte si popri tom aj oddýchnete. Presne tieto kritéria spĺňa Capri v Neapolskom zálive.



 

Marina Piccola

Hlavné čaro Capri spočíva v tom, že i keď tam z Neapola putuje mnoho turistov, stále si dokáže uchovať intímnu atmosféru a ukázať tú pravú tvár Talianska. Jednou z obľúbených turistických atrakcií je prístav Marina Piccola, v ktorom pravidelne kotví veľa plachetníc a člnov. Keď sa počas slnečných dní približujete k pobrežiu, už z diaľky vidíte more plné plaviacich sa lodiek. V blízkosti prístavu sa nachádzajú dve pláže, kde sa chodia turisti radi kúpať. V jeho okolí je niekoľko kaviarní a reštaurácií, ktoré sa špecializujú na miestnu gastronómiu. Pohľad na priezračne čistú vodu a okolité útesy je tým najlepším balzamom na dušu.

 

Modrá jaskyňa

Pri pobreží ostrova sa nachádza jedna z obľúbených prírodných krás. Ide o modrú jaskyňu, ktorá svoje sfarbenie získava vďaka lúčom slnka a odrazom z vody. V čase prílivu nie je táto atrakcia prístupná, pretože voda je veľmi vysoká a loďky nemôžu vojsť dnu. Počas odlivu sa tam zmestí menší čln a aj v tom prípade z neho rukou dosiahnete až na strop. Nádherné modré odrazy si najlepšie vychutnáte tak, že zatiaľ čo bude váš sprievodca pádlovať, vy si ľahnete a budete pozorovať farebný strop. Podľa legiend sa na tomto mieste schovávali nymfy, ktoré boli postrachom každého námorníka.

 

Monte Solaro

Na Capri dovolenkári milujú najmä nádhernú prírodu. Nech sa vyberiete do ktoréhokoľvek kúta, tak vás bude čakať nejaká iná zaujímavosť. Práve kvôli tomu by ste mali zájsť aj na vyhliadku na kopci Monte Solaro, odkiaľ uvidíte hlavné mestá na ostrove, celé pobrežie a počas dobrého počasia vidíte až do Neapolu. Dostať sa tam môžete dvoma spôsobmi. Z mestečka Anacapri vedie na jeho vrchol turistický chodník, ktorý zdoláte za približne hodinu a pol. Ak si chcete oddýchnuť, využite tunajšiu lanovku, ktorá vás dovedie až k vyhliadkovej terase. Cesta na kopec vedie pomedzi malé farmy a polia, kde sa môžete pozrieť na tradičný spôsob života tunajších obyvateľov.

 

Záhrady Augustus

Jednu nižšie položenú vyhliadku nájdete neďaleko prístavu Marina Piccola. Ide o botanickú záhradu Augustus, ktorá sa môže pochváliť pestrou zmesou kvetín a vzácnych stromov. Toto miesto je veľmi obľúbené medzi zaľúbenými párikmi a podľa tradície tam tunajší muži žiadajú svoje lásky o ruku pri západe slnka. Prechádzka pomedzi záhony plné pestrých rastlín vedie až k okraju útesu, odkiaľ už vidíte celé pobrežie.

Zo záhrady máte taktiež výhľad na legendárnu cestu Via Krupp. Serpentínovitý kamenný chodník vedie od pobrežia až k obytnej oblasti. Ide o ikonickú trasu s nádhernými výhľadmi na more. Z bezpečnostných dôvodov ju však pred niekoľkými rokmi uzavreli a momentálne čakajú na štátne financie, z ktorých by ju mohli kompletne zrenovovať. Niektoré úseky sú zničené a rozpadávajú sa, navyše hrozí aj padanie kameňov z blízkych útesov, čomu sa zatiaľ nepodarilo nijako zabrániť.

 

Ruiny z obdobia Rímskej ríše

Ostrov bol veľmi obľúbený už v časoch Rímskej ríše. Cisár Tiberius sa tam rozhodol postaviť novú vilu, v ktorej trávil veľa času. Pomenoval ju Villa Jovis, čo v preklade znamenalo Jupiterova vila. Na sklonku života opustil Rím a rozsiahlej ríši vládol iba cez korešpondenciu, ktorú posielal z jeho milovaného Capri. Odtiaľ dokonca poslal aj list, v ktorom označil Sejana za zradcu, ktorý chce škodiť krajine, preto ho mali jeho vojaci zatknúť. V súčasnosti zostali z rozsiahleho komplexu iba ruiny, ktoré však zachovali v takom stave, že ponúkajú presné svedectvo o rozložení miestností v tejto vile. Tá bola postavená na vrchu, z ktorého je úžasný výhľad na celé pobrežie.

 

Maják Punta Carena

Okrem toho, že Capri zvládnete pozrieť v priebehu niekoľkých dní, ostrov je zároveň vhodný aj na nízkonákladovú dovolenku. Väčšina atrakcií má iba symbolické vstupné, najdrahšia je lanovka na Monte Solaro a navyše množstvo turisticky obľúbených miest sa spája s krásnou prírodou, takže na výdavkoch poriadne ušetríte. Jedným z nich je maják Punta Carena, kde vedie turistický chodník ponad pobrežie. Odtiaľ môžete pozerať nádherný západ slnka nad morom a užiť si romantické chvíle v spojení s krásnou prírodou.

 

Kostol svätého Michala, Anacapri

Vzácny klenot ukrýva nenápadný kostolík svätého Michala, ktorý sa nachádza v Anacapri. Jeho exteriér je jednoduchý biely a vôbec nenaznačuje, aká nádhera vás čaká v jeho vnútri. Tam je už svätostánok honosne zdobený v barokovom štýle, ktorému dominuje mozaiková podlaha. Drobné kachličky zobrazujú scénu vyhnania Adama a Evy z raja a boli namaľované ručne.

_______________________________________________________________________________________________

CHYSTÁTE SA DO CAPRI? REZERVUJTE SI UBYTOVANIE ON-LINE.

_______________________________________________________________________________________________

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa