Nemecké národné parky – skvelá voľba na jesennú dovolenku

2019-09-22 00:00:00 |   |    | 

Jeseň je ideálnym obdobím na horské dovolenky. Počasie už nie je nepríjemne horúce, nehrozia nečakané letné búrky a počas pekných dní je príroda najkrajšia. Nemecko je z tohto hľadiska veľmi zaujímavou alternatívou. Domáci obyvatelia preferujú aktívny turizmus, vďaka čomu majú vo svojich národných parkoch vynikajúce podmienky na tento typ dovoleniek.



 

Bavorský les

Filozofiou správcov Bavorského lesa je ponechať ho čo najviac v pôvodnom stave. Preto je takmer celá plocha neupravovaná a ponúka pohľad na originálne lesy, ktoré tam boli aj pred stovkami rokov. V národnom park sa nachádza 300 kilometrov turistických chodníkov, ktoré vás prevedú najkrajšími oblasťami tejto časti Nemecka. Na svoje si prídu aj cyklisti, ktorí môžu spoznať región na dvoch kolesách. Viaceré strediská ponúkajú ich prenájom, takže si môžete pokojne skombinovať dovolenku podľa svojich predstáv. Veľmi obľúbenou atrakciou je ľadovcové jazero Rachelsee, ku ktorému sa dostanete prostredníctvom stredne náročnej túry. Dovolenku v týchto končinách si naplánujte na obdobie Oktober festu, keď môžete zájsť do blízkeho Mníchova a nasať atmosféru obľúbeného pivného festivalu.

 

Čierny les

V tejto časti Nemecka sa v minulosti vo veľkej miere ťažilo drevo. Našťastie sa už v súčasnosti podarilo uchovať viacero lokalít Čierneho lesa a vyše sto rokov tam nezasiahla ľudská ruka. Hory v týchto končinách nie sú vysoké, práve preto sú vhodné aj pre dovolenky s deťmi alebo pre menej zdatných turistov. Obľúbená turistická trasa vedie k vodopádu Allerheiligen. V tomto národnom parku máte hneď pár možností na rôzne pohybové aktivity. Okrem turistiky je to niekoľko cyklotrás, z ktorých najzaujímavejšia sa nazýva Panoramatická cesta a vedie cez najkrajšie časti Čierneho lesa. Vodákov potešia zaujímavé možnosti na raftovanie a splavy po rieke Murg.

 

Berchtesgaden

Najstarší národný park v Nemecku sídli priamo pri hraniciach s Rakúskom. Berchtesgaden turistom ponúka 260 kilometrov turistických chodníkov, ktoré predstavujú len zlomok aktivít v tomto krásnom regióne. Top atrakciou je jazero Königsee, po ktorom sa môžete plaviť loďami za sprievodu melódie trubkárov. Potom máte možnosť vystúpiť na jednej z dvoch zastávok, odkiaľ vedie niekoľko turistických trás. Nad jazerom tróni jedna z dôležitých nemeckých pamiatok. Orlie hniezdo bolo luxusnou Hitlerovou horskou chatou, v ktorej sa chcel ukryť pred svetom a spriadať plány na obsadenie celej Európy. Berchtesgaden má tiež výborné podmienky pre adrenalínové športy. Z viacerých lokalít podnikajú paraglidingové lety, ktoré vám najlepšie predstavia krásu tohto regiónu.

 

Saské Švajčiarsko

Na hraniciach s Českom sa nachádza Národný park Saské Švajčiarsko, ktorý spája obe krajiny. Je známy ako raj pre horolezcov. Na jeho ploche sa nachádza niekoľko tisíc trás, ktoré môžu zdolať amatérski vyznávači tohto športu, ale aj skaly, ktoré dajú zabrať skúseným borcom. K tomu pripočítajte desiatky kilometrov turistických a cyklistických chodníkov a máte pred sebou dovolenku snov. Jednou z najobľúbenejších atrakcií je kamenný most Bastei, ktorý je najfotografovanejším miestom tohto parku. Saské Švajčiarsko je veľmi obľúbené aj medzi filmármi. Vďaka kombinácii peknej a divokej prírody tam nakrúcali niekoľko obľúbených nemeckých filmov a pomaly ho spoznávajú aj zahraničné filmové štáby.

 

Jasmund

Najmenší, ale veľmi obľúbený národný park Jasmund zasahuje až ku brehom Baltického mora. Najviac návštevníkov putuje priamo k pobrežiu, kde sa kochajú vyše sto metrov vysokými bielymi útesmi, ktoré lemujú nádherné zmiešané lesy. Väčšina turistických chodníkov prechádza priamo popri mori, takže sa môžete tešiť na nádherné výhľady na okolie. Celý región je známy vynikajúcimi podmienkami pre cyklistov. Ak si na to trúfate, vydajte sa na takmer 300 kilometrov dlhý cyklistický chodník, ktorý vedie od Hamburgu až po Rujanu. Popri aktívnom oddychu vyskúšajte aj relax pri plavbách loďoua alebo počas jazdy originálnym retro parným vlakom.

 

Hainich

V minulosti bol národný park Hainich neprístupnou zónou, ktorú vlastnila nemecká armáda. Vďaka tomu sa tam podarilo uchovať takmer neporušenú prírodu, ktorá patrí k najkrajším oblastiam v tejto krajine. Najobľúbenejšou atrakciou je chodník v korunách stromov, ktorý je umiestnený vo výške 44 metrov nad zemou a ukáže vám krásu tohto regiónu. V lesoch môžete stretnúť množstvo divokých mačiek, ktoré sú charakteristické pre celý región. Naprázdno nevyjdú ani milovníci historických pamiatok. Hrad Wartburg je známy ako jedno z miest, kde sa kedysi ukrýval Martin Luther.

 

Harz

Podľa legiend sa v tejto časti Nemecka kedysi stretávali čarodejnice. Traduje sa, že ich počas potuliek národným parkom Harz môžete stretnúť ešte aj dnes. Pokiaľ patríte k odvážnym turistom, môžete sa vybrať po ich stopách a absolvovať turistickú trasu pomenovanú Čarodejnícky chodník. Dovolenkári tiež obľubujú jazdu parnou železnicou, ktorá prechádza krásnymi lokalitami národného parku. Harz je známy aj ako domov vzácnych druhov zvierat, ktoré žijú len v tejto časti krajiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa