Malé škótske mestečká - tie najkrajšie zákutia krajiny

2019-12-01 00:00:01 |   |    | 

Edinburgh, Glasgow alebo Aberdeen síce patria medzi hlavné atrakcie krajiny, ale v Škótsku im konkurujú aj nenápadnejšie, ale oveľa krajšie malé mestečká. Tie často ležia v okolí Škótskej vysočiny alebo na ostrovoch, takže ich čaro podčiarkuje ešte aj úžasná príroda tejto lokality.



 

Killin

Mestečko Killin obklopuje typická nádherná škótska príroda. Predstavuje to najkrajšie spojenie starobylej anglickej architektúry s divokými lúkami a lesmi. Nachádza sa v blízkosti jazera Tay, čo mu prináša ďalšiu výhodu. V tomto regióne sa veľmi dobre darí i turizmu, pretože ľudia tam môžu pestovať rôzne vodné športy alebo sa len tak plaviť na člne či loďke popri pobreží a kochať sa týmto úžasným krajom. Aktívna dovolenka môže pokračovať spoznávaním celého regiónu. Nachádzajú sa tam viaceré turistické trasy a tunajšie cesty sú ideálne tiež pre cykloturistiku. Pri potulkách okolo Killinu nezabudnite ani na slávny vodopád Dochart, ktorý patrí k najkrajším v Škótsku.

 

Tobermory

Štvrtý najväčší ostrov v krajine je známy vďaka rybárskej histórii. Najpopulárnejšia časť na Mulle sa nachádza pri mestečku Tobermory. To je známe vďaka promenáde pri prístave, ktorú lemujú domčeky s pestrofarebnými fasádami. Ak sa na ostrov vyberiete loďou, uvidíte ich už z diaľky a pripravia vás na príjemnú provinčnú atmosféru tejto oblasti. Tobermory má podobu typického malého mesta na škótskom vidieku. Vďaka tomu sa tam môžete spoľahlivo orientovať podľa hlavnej ulice, kde sa združujú všetky dôležité atrakcie a služby. V tomto prípade medzi ne patria obchody s umeleckými výtvormi miestnych obyvateľov a malé mestské múzeum, ktoré mapuje históriu Mulle.

 

Portree

Veľmi podobnú atmosféru má aj mesto Portree na ostrove Skye. I keď fasády budov v tomto prístave nie sú až natoľko pestré, napriek tomu je výhľad na túto časť veľmi pekný. Na kopčeku nad nimi sa totiž nachádza aj kostol, ktorý patrí k dôležitým dominantám. Hlavnou atrakciou v Portree je rybolov. Miestni rybári ponúkajú turistom aj možnosť autentickej plavby na ich lodiach, kde sa môžu zúčastniť lovu rýb alebo iných morských živočíchov. Odtiaľto tiež môžete podnikať výlety po celom ostrove, ktorý je známy vďaka výborným podmienkam pre vysokohorskú turistiku. Nečakajte veľké fyzické výzvy, ale môžete sa tešiť na nádherné vyhliadky.

 

Plockton

Naoko nenápadné mestečko je najmä v anglicky hovoriacich krajinách známe vďaka natáčaniu obľúbeného seriálu. Predstavuje charizmatický vidiek so všetkým jeho čarom. Práve kvôli tomu tam v lete smerujú tisíce turistov, ktorí tam majú svoje letné domy alebo využívajú služby malých rodinných hotelov. Plockton nemá žiadnu historickú atrakciu, pretože on sám je dominantou tohto kraja. Naplánujte si tam dlhé prechádzky nádhernou prírodou, výlety na bicykloch, plávanie, lovenie rýb a aktivity spojené so spoznávaním regionálneho života v Škótsku.

 

Pittenweem

Slávna rybárska tradícia je úzko spätá aj s mestom Pittenweem. Skúsení cestovatelia preto odporúčajú, aby ste si ráno privstali, zašli do prístavu a na vlastnej koži zažili ruch, ktorý tam vládne. Rybári práve prichádzajú z lovu a kuchári z tunajších reštaurácií chodia s nimi vyjednávať a preberať svoje objednávky. Pitenweem je zaujímavý tiež z historického hľadiska. Najstaršia budova pochádza už z 15. storočia. Veľmi obľúbenou atrakciou sú ruiny bývalého kláštora. Naplánujte si tiež návštevu jaskyne svätého Fillana, ktorý je ochrancom celého mesta.

 

Peebles

Keby ste si naplánovali len krátku návštevu v Edinburghu, istotne sa vyberte aspoň na krátky poldenný výlet na vidiek. Na to je ako stvorené mesto Peebles, ktoré sa nachádza neďaleko škótskej metropoly. Už pri príchode vás privíta starobylým kamenným mostom, ktorý vás privedie až ku vzácnej katedrále s vežou s vrcholom v podobe korunky. Neďaleko centra sa v obklopení krásnej prírody nachádza hrad Neidpath, ktorý pochádza zo 14. storočia a patrí k najstarším stavbám v regióne.

 

Portnahaven

Niekoľko domčekov, prístav, reštaurácia a tá najkrajšia príroda na ostrove Islay. To je hlavná ponuka mesta Portnahaven, ktoré opäť láka najmä na aktívnu turistiku. Do týchto končín často prichádzajú aj pozorovatelia divokej prírody. Na svojich prechádzkach uvidia vzácne druhy vtákov a veľmi obľúbené tulene, ktoré sa často ukazujú priamo pri brehoch.´

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa