Tivoli - zábavný park, ktorý inšpiroval Andersena aj Disneyho

2020-05-10 12:00:00 |   |    | 

Zábavný park Tivoli v dánskom hlavnom meste Kodaň, ktorý svojho času inšpiroval na vytvorenie obdobných atrakcií aj Walta Disneyho, od 11. mája opäť otvorí svoje brány pre verejnosť. Park tak začne svoju letnú sezónu, ktorej začiatok pôvodne plánoval na 16. apríla, no pre opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu ho musel odložiť, informuje agentúra AP.



 

Kodanský zábavný park Tivoli založil v roku 1843 Georg Carstensen. Postavili ho na niekdajších mestských hradbách. Vlani park navštívilo 4,58 milióna ľudí, čo je zhruba o šesť percent menej než rok predtým. Zatvorený je momentálne od 24. februára, keď sa skončila jeho zimná sezóna.

Prevádzkovatelia parku zároveň oznámili, že obľúbené rockové koncerty, ktoré sa v ňom pod hlavičkou Friday Rock tradične konajú od mája každý piatok pod holým nebom za účasti miestnych i zahraničných hudobníkov a tisícok divákov, nebudú môcť až do septembra prebiehať "obvyklým spôsobom".

Park Tivoli, ktorý svojho času často navštevoval aj dánsky rozprávkar Hans Christian Andersen, je známy svojimi exotickými stavbami a množstvom atrakcií. Tivoli Gardens si dodnes zachováva svoj klasický charakter. Popri horských dráhach a kolotočoch tu stále narazíte napríklad na strelnice s ružami.

Najznámejšou atrakciou je drevená dráha Rutschebanen z roku 1914, ktorá funguje dodnes. Na päty jej v popularite šliape druhé najvyššie ruské kolo na svete, z ktorého sa vám z výšky 80 metrov naskytne nádherný výhľad na mesto. V Tivoli však nespoznáte len Dánsko, priamo v parku nájdete aj čínsku štvrť, orientálnu stavbu či repliku moskovského Červeného námestia. . V noci atrakcie zdobia farebné svetielka a vytvárajú tak magickú atmosféru.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP, SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa