Tajuplný podzemný svet: 7 najkrajších jaskýň v strednej Európe

2020-04-29 00:00:00 |   |    | 

Pre strednú časť Európy je charakteristický väčší počet jaskýň. Tie sú príznačné aj pre Slovensko, keďže sa v každom kraji nachádza hneď niekoľko takýchto prírodných zaujímavostí. Viaceré z nich sú prístupné pre turistov, niektoré sú kratšie, ale s väčšími vstupnými miestnosťami, takže sa tam môžete vybrať aj na vlastnú päsť. Vždy je to nádherný zážitok, ktorý vám dovolí nazrieť do úplne iného sveta plného tajomstiev.



 

Postojna Jama, Slovinsko

Jedna z najzaujímavejších jaskýň sa nachádza v Slovinsku. Predstavuje známy podzemný komplex, ktorý patrí k top atrakciám v krajine. Jaskyňa má unikátne priestory s výbornou akustikou, ktoré sa využívajú aj pri niektorých podujatiach. Objavili a preskúmali v nej až 21 kilometrov chodníkov, z ktorých je pre verejnosť prístupných niečo vyše päť kilometrov. Väčšiu časť trasy prejdete na podzemnom vláčiku, ktorý patrí k obľúbeným atrakciám. I preto tam veľmi radi chodia na prehliadky rodiny s deťmi. Toto nádherné podzemie po prvýkrát objavili v 17. storočí, no pre verejnosť sprístupnili až takmer o 200 rokov neskôr. Turisti milujú obrovskú koncertnú sieň, v podzemí sa nachádza aj jazierko a medzi unikátnosti patria drobné živočíchy jaskyniare. Tieto obojživelníky nežijú nikde inde vo svete.

 

Dobšinská ľadová jaskyňa, Slovensko

Na Slovensku máme toľko nádherných jaskýň, že je len ťažké vybrať z nich iba jedinú. Stačí si spomenúť na Domicu s možnosťou plavby alebo Ochtinskú aragonitovú jaskyňu s nádhernou výzdobou, ktorá patrí medzi európske unikáty. Medzi turistami je však najobľúbenejšia Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá sa nachádza v Slovenskom raji. U nás patrí medzi najstaršie sprístupnené podzemné atrakcie a navyše tam v ako prvej jaskyni v Európe zaviedli elektrinu. Ľadom pokrytá je len časť týchto priestorov, no práve tie sú najatraktívnejšie pre turistov. Nachádzajú sa hneď pri vstupe a vyzerajú ako zo zimnej rozprávky. V ďalšej časti sa už dostanete do úseku s klasickou kvapľovou výzdobou, cez ktorý sa prejdete až k záveru prehliadky.

 

Eisriesenwelt, Rakúsko

Po návšteve tejto rakúskej jaskyne si poviete, že máte za sebou jeden z ďalších nezabudnuteľných zážitkov. Eisriesenwelt sa nachádza pri Werfene, odkiaľ vedie k tejto atrakcii krátky turistický chodník. Ak si chcete ušetriť sily na náročnejší vyše hodinový okruh priamo v jaskyni, tak sa tam môžete vyviesť lanovkou. Výnimočnosť tejto prírodnej lokality spočíva v tom, že aj počas leta je takmer celá pokrytá ľadom. Výzdoba týchto miest je nádherná a pravidelne sa mierne mení po každej zimnej sezóne. Pre verejnosť je prístupná od jari až po neskorú jeseň. Jaskyňa je navyše situovaná v nádhernom horskom teréne, čo pridáva na výnimočnosti tohto miesta.

 

Jaskyňa pri hrade Predjama, Slovinsko

V tejto jaskyni sa môžete premeniť na dobrodruhov. Hlavnou atrakciou je samotný hrad Predjama, ktorý postavili na vysokom brale a budova vyzerá, ako keby vyrastala priamo zo skaly. Rovno pod ňou sa nachádza pôvodná jaskyňa, z ktorej v súčasnosti objavili 13 kilometrov chodníkov. Vo veľkej miere tieto podzemné priestory vznikli vďaka pretekaniu rieky Lokva. Hradné podzemie je prístupné od mája do septembra a zaujímavosťou je, že tam dodnes nezaviedli elektrinu. Takýmto spôsobom chceli zabezpečiť, aby ste sa cítili ako pôvodní bádatelia. Na prehliadku môžete ísť iba s baterkou alebo s helmou so svetlom.

 

Jaskyňa Punkevní, Česko

Pri túre k priepasti Macocha sa vyberte aj na návštevu jaskyne Punkevní. Tá vám tiež prináša unikátny zážitok, pretože sa môžete zúčastniť prehliadky na malých loďkách. Pokiaľ by bola v týchto priestoroch veľmi vysoká voda, tak návštevníci môžu prejsť iba „suchý okruh“, ktorý vedie popri vnútornom toku rieky Punkva. Jednotlivé priestory majú bohatú výzdobu a vďaka atraktívnej ponuke plavieb patrí táto jaskyňa k najnavštevovanejším v Čechách.

 

Jaskynný systém Baradla, Maďarsko

Krasová oblasť Baradla je prepojená so známou slovenskou jaskyňou Domica. Z maďarskej strany sa nachádzajú tri vstupy do nádherných podzemných priestorov, ktoré odhaľujú časť z 25 kilometrov dlhých chodníkov. Jedna z chodieb je prístupná iba v sprievode so skúsenými jaskyniarmi. Tieto úseky musíte prejsť s plným výstrojom, pretože budete chodiť neosvetlenými chodbami a v niektorých miestach dokonca prechádzať štvornožky. Jaskyňa je otvorená celoročne a ponúka pohľad na nádhernú podzemnú výzdobu.

 

Wieliczka, Poľsko

I keď Wieliczka nie je v pravom zmysle jaskyňou, patrí k najnavštevovanejším podzemným priestorom v tejto časti Európy. Bývalá soľná baňa sprístupňuje svoje zákutia pre turistov v niekoľkých okruhoch. Môžete sa pozrieť na tradičnú prehliadkovú trasu, v ktorej uvidíte pracovné priestory, miesta, ktoré používali počas oddychu, ale aj kaplnku s veľkou sálou. Pri dlhšej prehliadke prejdete do ťažšie prístupných častí a môžete si vyskúšať praktické ukážky niektorých baníckych prác. V jaskyni sa nachádzajú aj kúpele na zlepšenie problémov s dýchacími cestami a môžete tam tiež zájsť do reštaurácie s tradičnými pochúťkami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa