Grécko, ako ho nepoznáte: 7 tajných pokladov krajiny bájnych bohov

2020-05-26 12:00:00 |   |    | 

Láska ku Grécku nikdy nemôže omrzieť. Každý z ostrovov je trochu iný, a tak je stále mnoho dôvodov vracať sa sem. Medzi najnavštevovanejšie miesta patria najmä antické pamiatky, okrem nich ale ukrýva táto krajina sedem ďalších pokladov, ktorých krásu vám dnes odhalíme.



 

Epirus

Grécko nie je iba o nádherných plážach a populárnych ostrovoch. Epirus je historicky vzácne územie, o ktoré sa v súčasnosti delia s Albánskom. Táto časť krajiny je hornatejšia, takže ponúka viaceré možnosti na aktívnu turistiku. Preteká tam tiež rieka Voidomatis, ktorú využívajú na rôzne druhy splavov. Popri nej prechádza niekoľko turistických chodníčkov a veľmi obľúbeným miestom je kamenný most Klidhonias, ktorý je obkolesený panenskou prírodou. Počas dovolenky v tejto časti Grécka si prenajmite auto a prevezte sa popri pobreží s majestátnymi útesmi. Nájdete tam niekoľko opustených pláží s výbornými podmienkami na potápanie. Dobrou správou je, že tam nechodieva veľa turistov, takže sa im podarilo zachovať veľmi príjemnú domácku atmosféru.

 

Kythera

V minulosti bola Kythera baštou pirátov. Tí ju obsadili počas jednej zo svojich výprav a premenili na väzenie pre všetkých zajatcov, za ktorých chceli získať výkupné, alebo ich neskôr využívali ako otrokov. Už od týchto čias zostal ostrov trochu izolovaný, čo mu pomohlo vyhnúť sa veľkým davom turistov. I keď v okolí sa nachádzajú obľúbené grécke destinácie, túto perlu sa podarilo uchovať najmä pre domácich dovolenkárov. Hlavným tromfom Kythery sú pokojné pláže, ktoré sa nachádzajú ďaleko od dediniek alebo miest. Taktiež tam majú výborné podmienky na cyklistiku, pretože tam nejazdieva veľa áut a navyše budete mať po ceste nádherne vyhliadky.

 

Ithaca

Cestovatelia začínajú čoraz častejšie vyhľadávať aj menšie grécke ostrovy s pokojnejšou atmosférou. Jedným z nich je Ithaca, ktorý poznajú najmä milovníci jachtingu a námorníctva, pretože sa tam nachádza jeden z najkrajších gréckych prístavov, kde pravidelne kotví niekoľko menších lodí a jácht. Vyberte sa na výlet na jeden z blízkych vrchov, aby ste si mohli vychutnať jeho výnimočnú atmosféru. Ithaca je zároveň aj jeden z najzelenších gréckych ostrovov. Nachádza sa tam tiež niekoľko voľne prístupných jaskýň, niektoré z nich sú priamo pri pobreží.

 

Maják Tourlitis

Pohľad ako pre bohov, presne to si pomyslia dovolenkári, keď sa pozrú na osamelý maják Tourlitis, ktorý hrdo čnie nad morom. Postavili ho v roku 1897 v blízkosti ostrova Andros na jednej zo skál, ktoré vyčnievajú z mora. Tam hrdo stál a plnil svoju funkciu až do 2. svetovej vojny, kedy pri bombardovaní týchto miest prišlo Grécko aj o svoju zaujímavú dominantu. Maják opäť obnovili až v roku 1996, keď jeho renováciu zaplatil jeden z miestnych milionárov. Odvtedy plní skôr ozdobnú funkciu a je jednou z najkrajších atrakcií v regióne.

 

Údolie motýľov, Rhodos

Jedna zo skutočne výnimočných atrakcií sa nachádza aj na ostrove Rhodos, v blízkosti dediny Damatria. Päťkilometrový chodník s názvom Údolie motýľov prechádza naprieč chránenou prírodnou oblasťou s pestrým zastúpením zelene a kvetín. Dostanete sa aj k malému vodopádu a pekným čistinkám. Pre verejnosť je sprístupnený len jeden kilometer trasy, zvyšok slúži pre odborníkov, aby sa tam podarilo uchovať čo najprirodzenejšie podmienky pre živočíchy. Údolie je vyhľadávané najmä kvôli vysokému výskytu rôznych druhov motýľov. Ak budete mať šťastie, nájdete ich tam zoskupené v niekoľkých desiatkach. Vďaka tomu to tam niekedy vyzerá ako v raji. Najideálnejšie obdobie na ich pozorovanie je presne počas dovolenkovej sezóny, pretože sa tam objavujú najmä od júna do septembra.

 

Jazero Trichonida

Dovolenku v Grécku si zrejme nedokážete predstaviť bez pobytu pri mori. No jeden rok môžete urobiť zmenu a objaviť jazero Trichonida. To sa nachádza medzi dvoma pohoriami a je ideálne na pestovanie viacerých vodných športov. Jeho veľkou výhodou je, že tam nebýva až natoľko horúce počasie. Taktiež sa tam nachádzajú malé pláže a v okolí máte možnosť absolvovať niekoľko turistických trás. Jazero je vyhľadávané aj milovníkmi pozorovania vtákov, keďže v tomto kraji žije 140 rôznych druhov operencov. No a keď si na záver dňa sadnete k vode a pozriete si tam západ slnka, bude to láska na celý život.

 

Koufonissi

Malé súostrovie majú cestovatelia radi najmä kvôli takmer neobývaným ostrovčekom. Na tomto mieste sú vynikajúce podmienky pre potápanie a môžete sa tešiť aj na nádherné pláže s jemným pieskom. V niektorých lokalitách je skutočne iba pár domčekov, ktoré vyzerajú ako vystrihnuté z propagačných materiálov. Väčšie ostrovy vám zas ponúkajú skvelú gastronómiu, pamiatky a tie najlepšie výhľady.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa