Holandsko nie sú len mlyny: Týchto 7 menej známych atrakcií vás absolútne očarí

2021-03-23 12:00:00 |   |    | 

O najväčšej atrakcii Holandska niet žiadnych pochýb. Je ňou nepochybne Amsterdam, ktorý vás pritiahne svojou neopakovateľnou atmosférou. No keď si naplánujete dlhšiu dovolenku v tejto krajine, podarí sa vám odhaliť aj iné skryté poklady. My vám umožníme spoznať sedem z nich, kvôli ktorým dáte Holandsko na jednu z predných priečok vašich dovolenkových plánov.



 

Pampus

Umelo vybudovaný ostrov na jazere Ijmeer bol súčasťou dôležitého obranného systému Holandska. Ten pozostával zo 42 pevností, ktoré strážili hranice krajiny. Pampus patril medzi tie najdôležitejšie, pretože sa nachádzal priamo na vode a tam mal za úlohu chrániť obyvateľov pred prichádzajúcimi loďami. Každá z nich musela najprv zastaviť na tomto umelo vybudovanom ostrove a až keď prešla kontrolou, mohla ďalej pokračovať do prístavu v Amsterdame. I preto bola súčasťou pevnosti delostrelecká batéria, ktorá mohla zaútočiť na blížiacich sa nepriateľov. Teraz je už Pampus prístupný pre verejnosť. Dostanete sa tam po krátkej plavbe loďou a môžete si obzrieť celý tento výnimočný komplex.

 

Marken

Na jazere Markemeer sa nachádza dedinka Marken, ktorá už z diaľky privíta svojich návštevníkov pestrosťou fasád. Pôvodné drevené domčeky pri prístave hýria rôznymi farbami a rozveseľujú celý región. Dedinka preto pôsobí hravo a prívetivo a je veľkým magnetom pre turistov. Pôvodne bol Marken súčasťou pevniny. V 13. storočí však postihla toto územie veľmi silná niekoľkodňová búrka, ktorá túto časť oddelila a vytvorila okolo nej súčasné jazero. To malo za následok, že domáci boli zrazu odkázaní len na seba a obmedzené zdroje z rybolovu. Práve to ich ešte viac zocelilo, vďaka čomu majú aj súčasní obyvatelia podľa mnohých veľmi silný a čestný charakter. Na ostrove sa nachádza aj predajňa s drevákmi, ktoré stále vyrábajú pôvodnou metódou.

 

Jazero Hofvijver

Okolo jazera Hofvijver sa nachádza prvá pôvodná časť Haagu. Kedysi bolo na tomto mieste dunové jazero, ale to nevyhovovalo potrebám postupne sa rozrastajúceho mesta. Preto sa ho rozhodli upraviť ho do pravidelného a menšieho tvaru tak, aby mohli priamo pri ňom vzniknúť nádherné historické budovy. Pred tristo rokmi navyše do jeho stredu pridali umelo vytvorený ostrov, ktorý má len ozdobnú funkciu. V súčasnosti je táto štvrť veľmi obľúbená, pretože sa tam nachádza niekoľko známych podnikov. Navyše počas prechádzky uvidíte množstvo nádherných dobových budov, ktoré pripomínajú anglickú architektúru.

 

Park Clingendael

Centrum Haagu ukrýva aj ďalšiu zaujímavosť. Tou je park Clingendael, ktorý má jednu časť upravenú do štýlu japonskej záhrady. Nachádzajú sa tam vzácne rastliny a dreviny, ktoré doviezli z Ázie. Viaceré z nich sú chránené a neuvidíte ich nikde inde v Holandsku. Obľúbeným miestom je typický červený most, ktorý často využívajú aj pri svadobnom fotografovaní. V záhrade nechýbajú ani typické čerešňové stromy, ktoré počas jari nádherne rozkvitnú a vytvárajú malú japonskú aleju uprostred Haagu.

 

Bourtange

Túto nádhernú atrakciu si najlepšie vychutnáte z vtáčej perspektívy. Bourtange sa totiž rozprestiera na umelo vybudovanom ostrove, ktorý má tvar hviezdy. Toto opevnené mesto založili v roku 1580. K prvým domom postupne pribudli ďalšie obydlia a následne upravili aj celé okolie tak, aby perfektne ladilo s centrom tohto malého mestečka. Vďaka tomu má dnes tvar hviezdy aj vonkajšia časť vodnej priekopy, ktorú lemujú vysoké stromy. Do Bourtange sa dostanete po dvoch mostoch. Potom sa už môžete prechádzať stredovekými uličkami, kam dlhé stáročia nepribudol žiaden nový dom. Vďaka tomu si celá táto oblasť uchovala pôvodný charakter a je historicky veľmi cenená. V meste sa v súčasnosti nachádzajú štyri múzeá, obchody štylizované v dobovom dizajne a zaujímavý hotel, ktorý sídli v bývalej pevnosti.

 

Groningen

Domov známej holandskej univerzity je zároveň aj obľúbeným turistickým cieľom. V historickom centre môžete navštíviť gotický kostol so vzácnym organom. Taktiež tam uvidíte pôvodnú radnicu a pozrieť sa môžete aj do niektorých budov univerzity. Groningen má tiež známe technologické múzeum s viacerými interaktívnymi prvkami. Mesto je vyhľadávané aj kvôli chránenému parku v jeho blízkosti. Tam sa nachádzajú viaceré pôvodné veterné mlyny, ktoré sú obľúbenou atrakciou.

 

Palác Het Loo

Het Loo postavili v 17. storočí ako letné sídlo kráľovskej rodiny. Odvtedy tam chodila monarchia dovolenkovať až do roku 1984, keď palác prešiel oficiálne pod správu štátu. Následne ho sprístupnili pre verejnosť a otvorili tam múzeum s viacerými zaujímavými exponátmi. Okrem atraktívnych komnát holandskej monarchie s prepychovým zariadením je najobľúbenejšou časťou prehliadky park. Ten je ozdobený množstvom kvetinových záhonov a pripomína záhrady francúzskeho Versailles.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa