Len pre odvážnych: V Portugalsku otvoria najdlhší visutý most pre chodcov na svete

2020-10-26 08:01:00 |   |    | 

Doteraz sa adrenalínové superlatívy spájali najmä s Čínou, teraz má však najväčší tromf v rukách Európa. V Portugalsku totiž postavili visutý most pre peších, ktorý je so svojimi 516 metrami najdlhším na svete. Otvoriť ho majú do konca mesiaca.



 

Most 516 Arouca je pomenovaný podľa svojej dĺžky a lokality, kde sa nachádza. Je súčasťou geoparku Arouca a spája vodopád Aguieiras s priepasťou Paiva, ktorou preteká rovnomenná rieka. Úchvatný výhľad na tieto prírodné atrakcie ponúka aj nový most, ľudia so strachom z výšok by si však radšej mali nechať zájsť chuť. Prechádzať sa totiž po mrežovanej konštrukcii 176 metrov nad zemou by nemusel byť dobrý nápad.

O bezpečnosť sa však v skutočnosti báť netreba. Most držia dve betónové veže v tvare písmená V, na ktorých sú zavesené oceľové laná. Projekt odštartoval v roku 2016 a samotná výstavba o rok neskôr, pretože museli vzhľadom ku geologickým podmienkam meniť presnú lokalitu umiestnenia.

516 Arouca prebehá štafetu po ďalšom európskom moste, ktorý bol držiteľom rekordu doteraz. Nazýva sa Charles Kuonen, meria 494 metrov a ponúka výhľad na ikonický Matterhorn, Weisshorn alebo vrcholky Bernských Álp. Známejší je ale najvyššie položený visutý most, ktorý sa nachádza v Číne. Nielenže sa tiahne 260 metrov nad zemou, ale navyše je celý presklený, takže zábery ľudí, ktorí jednoducho nezvládnu ísť ďalej, nie sú žiadnou raritou.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa