Oddychové sídlo zla: 20 zaujímavostí o Hitlerovom Orlom hniezde

2021-02-15 12:00:00 |   |    | 

Berchtesgaden pokladajú za jednu z najkrajších oblastí v Nemecku. Niet sa preto čomu čudovať, že sa do týchto končín zamiloval aj Adolf Hitler. Jedno z jeho sídiel preto vybudovali na kopci s tou najkrajšou vyhliadkou na Königsee, odkiaľ mohol podnikať aj túry do okolia.



 

1. Orlie hniezdo postavili na vrchole kopca Kehlstein v priebehu rokov 1938 a 1939. Hlavným plánom bolo vytvoriť luxusnú dovolenkovú chatu, kde by sa vodca mohol stretávať s blízkymi spolupracovníkmi.

2. Autorom nápadu na výstavbu tohto sídla nebol samotný Hitler, ale jeho blízky spolupracovník Martin Bormann. Ten sa chcel svojmu veliteľovi zalíškať a na jeho 50. narodeniny pre neho pripravil takýto exkluzívny darček.

3. Na výstavbe chaty pracovalo 3000 mužov, ktorým trvalo trinásť mesiacov, kým dokončili toto veľké prekvapenie. Na prácu najali nemeckých, rakúskych a talianskych robotníkov bez zapojenia väzňov.

4. Nacisti a ani samotný vodca nenazývali túto chatu Orlím hniezdom. Takúto prezývku vymysleli spojenci a časom sa uchytila aj v Nemecku. Pôvodne sa táto stavba volala jednoducho „čajovňa na Kehlsteine“.

5. K chate vedie strmá a náročná cesta, kvôli tomu nie je na tomto úseku dovolená voľná doprava. Svoje auto musíte odparkovať pod vrchom, odkiaľ sa ďalej presuniete pomocou kyvadlovej dopravy. Náročný terén mal v minulosti odradiť neželaných návštevníkov, ktorí by mohli rušiť Hitlerov pokoj počas dovolenkovania.

6. Pôvodná cesta viedla cez päť tunelov, ktoré vyhĺbili do tohto kopca v rámci projektu a zabralo im to ďalšie mesiace tvrdej práce.

7. Adolf Hitler prichádzal do Orlieho hniezda iba pre zábavu. Neprespával tam, bral to iba ako miesto na rokovanie a uvoľnené stretnutia členov nacistickej strany. Často tam s ním chodievala aj jeho milenka Eva Braunová.

8. Vodca zavítal do tohto sídla len sedemnásťkrát. Práve na tomto mieste sa dohodli na začatí 2. svetovej vojny a spriadali plány na ovládnutie celej Európy.

9. Neďaleko Orlieho hniezda sa nachádza aj horský dom Berghof, ktorý taktiež patril nacistom. Dokonca v týchto miestach budovali podzemné bunkre, v ktorých sa údajne mali ukrývať vysokí funkcionári po páde režimu.

10. Jeden z tunelov vedie k dobovému výťahu, ktorý je dlhý 124 metrov a vybudovali ho priamo v kopci. Pomocou neho prichádzali do chaty všetky dôležité návštevy.

11. Napriek tomu, že bolo Orlie hniezdo dôležitým miestom stretávania sa nacistov, nepriateľské vojská naňho zaútočili len raz a ani vtedy ho priamo nezasiahli. Vďaka tomu sa ho podarilo uchovať úplne neporušené a je dôležitým odkazom na architektúru tejto éry.

12. V interiéri chaty sa nachádza jeden netradičný dar. V bývalej miestnosti pre návštevy je veľký kamenný krb, ktorý zaplatil Benito Mussolini. Hitlerovi ho venoval na znak priateľstva a spojenectva.

13. Počas výstavby Orlieho hniezda viedla na vrchol Kehlsteinu jednoduchá lanovka, ktorá slúžila na vynášanie tovaru. No tá nebola dostačujúca, preto museli zamestnať aj nosičov, ktorí na svojich chrbtoch nosili vyše 50 kilogramov stavebného materiálu.

14. Už pri vzniku Orlieho hniezda sa odborníci na túto chatu pozerali veľmi kriticky. Z ekologického hľadiska totiž predstavovala neprimeraný zásah do tohto nádherného národného parku a navyše veľmi prašné práce pri stavbe tunelov a výťahu výrazne znečistili tunajšiu prírodu.

15. V interiéri sa nachádza niekoľko súkromných izieb. Jedna z nich patrila Eve Braunovej a poskytovala jej jeden z najkrajších pohľadov na Königsee.

16. V súčasnosti sa tam okrem historickej budovy, ktorá bola v tých časoch postavená vo veľmi modernom štýle, nachádza aj múzeum a veľká reštaurácia s tradičnou gastronómiou. Tá sídli práve na mieste, kde bola kedysi miestnosť na stretávanie sa s hosťami.

17. Nielen samotné Orlie hniezdo, ale aj celý región Berchtesgaden bol známy svojim prepojením na nacistov. V okolí sa nachádza niekoľko domov významných hodnostárov a miestni operátori organizujú aj tour, ktoré vás prevedú po týchto temných miestach.

18. Od bývalej Hitlerovej chaty vedie jednoduchý turistický chodník, ktorým sa dostanete až k drevenému krížu. Odtiaľ budete mať nádherný výhľad na všetky končiare v okolí a aj na samotné jazero.

19. V Orlom hniezde sa v roku 1944 uskutočnila svadba sestry Evy Braunovej. Hitler sa jej nezúčastnil, prišiel až na slávnostnú hostinu, ktorá sa konala v Berghofe.

20. Po páde nacistického režimu chceli Nemci túto chatu zničiť, pretože im pripomínala temnú časť dejín. Lenže niekoľko predstaviteľov sa nakoniec zasadilo za to, aby ju uchovali ako dôležité upozornenie na túto ťažkú éru a aby aj vďaka nej nikto nikdy nezabudol na zverstvá, ktoré spáchali Hitlerovi prívrženci.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa