Málo známe, ale o to krajšie: Spoznajte netypické turistické atrakcie Belgicka

2021-05-09 00:00:00 |   |    | 

Príroda, história, zaujímavá architektúra, ale aj moderné múzeá. Belgicko nám z hľadiska turizmu dokáže ponúknuť široké spektrum zaujímavých atrakcií. Popri známych hviezdach ako napríklad Brusel s jeho nádherným centrom alebo Bruggy s neopakovateľnou atmosférou sú tu aj ďalšie menej známe zaujímavosti, ktoré istotne stoja za vašu pozornosť.



 

 

Kaplnka Doorkijkkerk, Borgloon

Chrámy či kaplnky patrili vždy k tým najcennejším atrakciám. Za všetko môže fakt, že sa do nich veriaci snažili investovať čo najviac peňazí, aby tak vzdali úctu všetkým svätým. Kaplnka Doorkijkkkerk síce nemá honosný interiér, ale napriek tomu je hotovým majstrovským dielom. Jej autormi sú architekti Pieterjan Gijs a Arnout Van Vaerenbergh. Tí nechceli narušiť kolorit nádhernej prírody, preto prišli na skvelý nápad, ako prepojiť svätostánok s celým okolím. Kaplnka je postavená z 2000 kusov ocele, ktoré sú na seba naukladané tak, aby medzi nimi vždy vznikal voľný priestor. Takže z diaľky i z blízka vždy uvidíte aj krásu tunajšej prírody. Toto dielo symbolicky nazvali Čítanie medzi riadkami.

 

Opátstvo Villers

I keď už z opátstva Villers zostali len ruiny, napriek tomu má nádhernú atmosféru. Jeho výstavba začala v 12. storočí, keď bolo zasvätené svätému Bernardovi. Mnísi sa o neho nielen vzorne starali, ale vytvorili tam aj známe pútnické miesto. Napriek tomu sa ho nepodarilo uchovať v dobrom stave. Po opustení začal chátrať a zostali z neho už len ruiny, ktoré sú však veľmi obľúbené aj pri pozorovaní hviezd. Keďže v jeho okolí je veľká tma bez umelého osvetlenia a na opátstve už nie je strecha, tak tam vznikajú skutočne jedinečné fotky nočnej oblohy. Pri ruinách sa podarilo uchovať všetkých päť záhrad, ktoré boli pýchou pôvodných obyvateľov. Každá z nich má iné zameranie a využitie. Uvidíte tam jednu, ktorá je zameraná na liečivé bylinky, ktoré pestovali mnísi počas stredoveku, druhá je modernou medicínskou. Nechýba ani tradičná francúzska záhrada, ornamentálna, ktorá je situovaná na kopci a jedna z nich je zameraná na silne aromatické rastliny. Tá vedie už priamo k opátstvu.

 

Bývalá vlaková stanica d`Ardenne

Nádhernú opustenú pamiatku nájdete v regióne Houyet. V roku 1874 tam slávnostne otvorili hrad Ardenne, ktorý už od začiatku slúžil ako luxusný hotel. No keďže bol situovaný v ťažko dostupnom teréne, museli prísť aj s nápadom, ako doviezť hostí priamo pred jeho brány. Preto v spodnej časti v lese postavili pri železničnej trati novú stanicu. Už od prvého momentu chceli klientom ponúknuť pompézny zážitok. Preto stanica nemala klasickú podobu, ale pripomínala mini hradnú vežu. Po vystúpení nasadli ľudia do koča a tak ich odviezli až k hotelu. Žiaľ, ten úplne zničili počas bombardovania v priebehu 1. svetovej vojny a od roku 1919 je preto opustená aj táto nádherná zastávka, z ktorej sa ale stala obľúbená turistická atrakcia.

Houyet - Petite halte pour le train de Léopold II

 

Modrý les

Niektoré atrakcie sú unikátne kvôli tomu, že si ich nemôžete pozrieť hocikedy. Takýmto výnimočným miestom je les Hallerbos, ktorý prezývajú tiež modrý les. Ak ste niekedy videli obrázky štíhlych vysokých stromov, pomedzi ktoré rastú ako hustý modro-fialový koberec jarné kvietky, šlo práve o zábery z tejto lokality. Za tento úkaz môžeme vďačiť hyacintom, ktoré na niekoľko dní premenia Hallerbos na rozprávkové miesto. Tieto kvety tam začínajú kvitnúť približne v polovici apríla a v tomto období tam panujú prísne pravidlá. Les je síce voľne prístupný, ale návštevníci nemôžu zachádzať mimo vyznačenú trasu. Keby totiž postúpali hyacinty, už by na tých miestach nevyrástli a kvôli tomu by sme prišli o túto jedinečnú atrakciu. Turisti upozorňujú na to, že Modrý les nie je iba krásnym zážitkom pre vaše oči, ale aj pre váš nos, pretože v tomto čase tam vďaka rozkvitnutým kvetom nádherne vonia.

 

Vlaeykensgang

Niekedy je prekvapujúce, ako aj pri tých najrušnejších častiach miest dokážeme nájsť skryté perly, ktoré zostávajú trochu v úzadí a tak uchovávajú svoje čaro pre pár šťastlivcov, ktorým sa ich podarí odhaliť. Jednou z nich je štvrť Vlaeykensgang v meste Antverpy. Tá sa nachádza priamo pri rušnej hlavnej ulici a keď do nej odbočíte, zrazu sa ocitnete na úplne inom pokojnom mieste. Krátka ulička vyzerá ako vystrihnutá zo stredovekej éry. Staré domčeky dnes slúžia ako malé galérie, antikvariát a reštaurácia. V minulosti tam bývali obuvníci, ktorí tu mali aj remeselnícke dielne.

 

Hrad Walzin

V provincii Namur sa nachádza jeden z najkrajších belgických hradov. Walzin postavili na brale nad riekou, vďaka čomu sa vám naskytne najkrajší pohľad na neho z jej opačného brehu. Postavili ho v 13. storočí a patrí k najrozsiahlejším hradným komplexom v krajine. V súčasnosti je súkromným majetkom a stará sa o neho významná belgická rodina. V minulosti sa do Walzinu zamiloval aj známy spisovateľ Victor Hugo, ktorý na tomto mieste nakreslil jeho nádhernú kresbu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa