Umbria patrí k najkrajším regiónom Talianska: 7 miest, ktoré vás presvedčia

2021-04-29 08:01:00 |   |    | 

Umbria patrí k neprávom prehliadaným talianskym regiónom. Keďže sa nachádza vo vnútrozemí a cestovatelia si radšej doprajú dovolenku pri mori, mnohí z nich ju obchádzajú. Jej bohatá história, nádherná architektúra a príroda pritom stoja za povšimnutie a istotne aj za dlhší výlet do týchto končín. Pripravte si teda poznámkový blok a začnite písať, kam by ste sa chceli pozrieť už pri vašej najbližšej ceste do Talianska.



 

 

Perudža

Hlavným mestom tohto regiónu je Perudža (Perugia), ktorej história siaha do 4. storočia. Má typický stredoveký charakter, keď sa pri potulkách jej centrom dostanete do starých uličiek s historicky zaujímavými stavbami a chodníkmi s kamennou dlažbou. Atmosféru mesta výrazne ovplyvňuje univerzita, ktorú tam založili v 14. storočí. Vďaka nej je Perudža plná mladých ľudí, ktorí milujú umenie a modernú kultúru. Tí sa stretávajú najmä pri fontáne Maggiore, ktorá patrí medzi najcennejšie pamiatky. Pri nej študenti často posedávajú na schodisku, rozprávajú sa, zoznamujú sa s turistami a užívajú si život. Z historického hľadiska je vzácna tunajšia bazilika, v ktorej sa nachádzajú sochy a maľby od tunajších umelcov.

 

Assisi

Najmä medzi veriacimi sa teší veľkej popularite mestečko Assisi. To preslávil známy svätec František z Assisi, ktorý založil františkánsku reholu a bol známy vďaka legende o tom, že sa počas jednej z modlitieb rozprával so sochou Ježiša Krista. V centre sa nachádza bazilika, ktorá nesie jeho meno. František nakoniec vo svojom rodnom meste zomrel a jeho pozostatky pochovali v krypte, ktorá sa nachádza v staršej časti tohto kostola. Pre Talianov je to jedno z dôležitých pútnických miest, kde sa chodia modliť pravidelne aspoň raz do roka. V meste sa nachádza aj známa pevnosť Rocca Maggiore, z ktorej máte najkrajší výhľad na centrum a okolie. Assisi je známe aj vďaka viacerým výborným reštauráciám. Mnohé z nich sa dedia v jednej rodine z generácie na generáciu a prinášajú autentickú kuchyňu ich rodu a tohto nádherného regiónu.

 

Vodopády Marmore

Marmore patria k najkrajším vodopádom v Taliansku. Bude pre vás iste veľkým prekvapením, že nevznikli prirodzeným spôsobom, ale boli umelo vybudované. V 3. storočí potrebovali Rimania dostať časť vody z jednej rieky do druhej, aby tak zabránili zaplaveniu oblasti, v ktorej vtedy žili. Preto postupne na skale vybudovali vodný systém, ktorý dnes patrí k najväčším vodopádom, postavených ľudskou rukou. I keď domáci obyvatelia vždy vedeli, že zásluhu na vzniku tejto atrakcie majú Rimania, napriek tomu im to nebránilo v tom, aby vymysleli nejaké zaujímavé legendy. Podľa nich na tomto mieste kedysi žila nádherná nymfa, ktorá sa zamilovala do obyčajného pastiera. Keď to zistil jej milenec, premenil ju na rieku a seba na bralo, po ktorom stekala voda a vytvárala vodopád. Takto si zabezpečil, aby už boli navždy spolu prepojení.  V súčasnosti sa na tomto mieste nachádza malá vodná elektráreň. Okolo tejto prírodnej atrakcie je päť turistických chodníkov, ktoré vás zavedú na ďalšie nádherné miesta.

 

Jazero Trasimeno

Hlavným bodom Umbrie je jazero Trasimeno, okolo ktorého sa rozprestiera viacero významných mestečiek. Ide o populárnu dovolenkovú oblasť a mnohí ho porovnávajú s jazerom Como. V minulosti bolo na tomto mieste more, ktoré postupne vyschlo. Dnes je dno bahnité, čo prospieva chovu rýb. Vďaka tomu je vyhľadávané medzi fanúšikmi rybolovu, ktorí tam chodia na dovolenky, z ktorých odchádzajú so skvelými úlovkami. Na jazere sa nachádzajú tri menšie ostrovy, na ktorých boli kedysi rybárske dedinky. Jeden z nich bol známy vďaka kláštoru, o ktorý sa staralo zopár mníchov. Pri pobreží Taliani postavili niekoľko hotelov, z ktorých môžete vyrážať na túry alebo výlety v okolí.

 

Duomo di Orvieto

Región Umbrie je známy aj vďaka množstvu historicky vzácnych kostolov, ktoré sa tam nachádzajú. Najkrajší z nich je Duomo di Orvieto v stredovekom mestečku Orvieto. Katedrála je postavená v gotickom štýle a hlavné práce na nej robili v 13. storočí. Plánovanie celej výstavby trvalo tridsať rokov a ďalších tristo, kým dokončili úplne všetky úpravy. Počas prehliadky si najprv pozrite exteriér kostola. Najmä jeho predná strana je zdobená množstvom sôch a drobných ozdôb. Všetky nadväzujú na nejaký iný motív z biblie a predstavujú rôzne fragmenty najmä zo životov talianskych svätcov. Interiér kostola sa vyníma vďaka nádhernej freskovej výzdobe.

 

Trevi

Zatiaľ čo Toskánsko je známe ako vinársky región, Umbriu preslávilo pestovanie olivových stromov, z ktorých vyrábajú kvalitné oleje. Ich symbolom sa stalo aj mesto Trevi, v ktorého okolí sa nachádza množstvo sadov. Stačí zájsť na jeho hradby a obdivovať tento nádherný kraj. V centre môžete navštíviť aj regionálne múzeum olivového oleja, kde sa dozviete viac o tom, ako sa vyrábal kedysi a ako ho pripravujú dnes. Potom sa už vyberte na potulky historickými uličkami s krásnymi starobylými budovami a navštívte aj miestnu katedrálu a dva sprístupnené domy, v ktorých v minulosti žili šľachtici.

 

Gubbio

Jedným z najstarších miest v tomto regióne je Gubbio. V jeho okolí sa nachádzajú sady, v ktorých pestujú avokáda. Turistov najviac púta počas predvianočného obdobia. Vtedy totiž na blízkom kopci rozkladajú sieť veľkého osvetlenia, ktoré nad mestom vytvára nadrozmerný vianočný stromček. Jeho rozsvecovanie je v Gubbiu veľkou udalosťou, ktorá sa spája aj s otvorením adventných trhov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa