Kúsok európskeho Karibiku a ďalšie skvosty: Spoznajte 7 skrytých tromfov Škótska

2021-07-19 12:00:00 |   |    | 

Niet cestovateľa, ktorý by sa nezamiloval do Škótska. I keď zbožňujete južanský temperament a pestrú architektúru, aj tak si v tejto krajine nájdete pár miest, ktoré vás chytia za srdce. Popri známych lokalitách sú tam ešte stále aj niektoré dobre ukryté poklady, ktoré sa až prekvapivo rýchlo stanú vašimi novými obľúbencami.



 

Hrad Dunrobin

Stačí jeden pohľad na hrad Dunrobin, aby ste odhalili inšpiráciu pri jeho navrhovaní. Aj on bol postavený v štýle francúzskych zámočkov, ktoré sa páčili jeho prvým majiteľom. Vybudovali ho v 13. storočí a dodnes si drží niekoľko škótskych rekordov. V štýle týchto luxusných sídiel chceli mať aj títo šľachtici vo svojom príbytku čo najviac komnát. Preto Dunrobin navrhli tak, aby mal až 189 miestností. Tie sa v súčasnosti využívajú už len čiastočne. Hrad je zároveň najstarším kontinuálne obývaným šľachtickým sídlom v krajine. Navrhol ho Sir Charles Barry, ktorý je aj autorom budovy škótskeho parlamentu. Súčasťou komplexu sú veľké záhrady s množstvom nádherných kvetín.

 

Ruiny seminára svätého Petra

V meste Cardross otvorili v roku 1966 Seminár svätého Petra. Vybudovali ho uprostred nádhernej prírody, kde mali žiaci lepšie možnosti na vzdelávanie sa, pretože by ich nič nerozptyľovalo. Kedysi bolo v Škótsku ešte viac veriacich ako v súčasnosti. Preto potrebovali do každej dedinky kňaza, ktorý by tam spravoval farnosť. Záujem o štúdium bol obrovský a Seminár svätého Petra sa stal hlavným centrom vzdelávania budúcich kňazov. No neskôr ošiaľ opadol a od sedemdesiatych rokov začali školu opúšťať prví pracovníci. Netrvalo ani desať rokov a budovy zostali úplne prázdne. Odvtedy toto úžasné miesto chátra, ale stále je v centre pozornosti architektov. Podľa odborníkov je totiž výborným príkladom novodobej architektúry a kvôli tomu by sa mali zvyšné ruiny čo najskôr zakonzervovať. V súčasnosti láka najmä milovníkov adrenalínových zábaviek, ktorí aj počas dovoleniek radi spoznávajú opustené miesta.

 

Jazero Glencoul

Zatiaľ čo ostatní cestovatelia hľadajú najmä jazero Ness s jeho legendárnym strašidelným tvorom, iní sa už radšej vyberajú ku Glencoul. Táto vodná plocha je vzdialená od ostatných atrakcií a vládne tam pokojná atmosféra. Preto ponúka aj výborné miesto pre športové aktivity. Prvou z nich je turistika, pretože sa môžete vybrať na spoznávanie okolitých trás. No potom už prejdite priamo k jazeru, kde si môžete zaplávať. Domáci obyvatelia upozorňujú aj na to, že by ste si so sebou mali vziať kajak alebo pevný nafukovací čln a člnkovať aspoň popri pobreží. Počas plavenia sa vám totiž naskytnú tie najkrajšie a najromantickejšie pohľady na široké okolie.

 

Tombolo svätého Niniana

Pojmom tombolo sa označuje pevninový útvar, ktorý spája ostrov s pevninou. Jeden z nich nájdete aj v Škótsku pri Ostrove svätého Niniana. V tomto prípade má podobu dlhej pláže. Na kúsku pevniny sa nachádza jemný piesok a kvôli tomu popisujú toto pobrežie ako európsky Karibik. Vďaka tomu ho každoročne vyhľadáva množstvo turistov, ktorí majú skvelé podmienky pre plávanie, paddleboarding alebo kajakovanie. Priezračná voda navyše umožňuje aj potápanie, a tak tak perfektne spoznáte podmorský svet. Horúcich a slnečných dní nie je v Škótsku veľa, ale napriek tomu by ste mali práve v tomto období naplánovať aj výlet do týchto končín. Pozrite sa zároveň aj na samotný ostrov, ktorý je známy vďaka krásnej a divokej prírode.

 

Kopec Cairnpapple

Pre turistov sú najväčším lákadlom tie miesta, ktoré sú opradené množstvom tajomstiev. Jedným z nich je aj kopec Cairnpapple, ktorý pred viac ako päťtisíc rokmi využívali ako pohrebisko. V minulosti sa tam nachádzala obradná budova, ktorá slúžila na praktizovanie rituálov a pochovávanie. Z vrcholu kopca máte nádherný výhľad na celé pobrežie a dokonca aj na susedný ostrov. Vo vnútri tejto stavby uvidíte pozostatky pôvodného obradného miesta. Z historického hľadiska ide o jeden z najcennejších klenotov v Škótsku. Podobné stavby môžete navštíviť aj v Írsku, kde sa popri dobre známom Newgrange nachádzajú aj ďalšie malé obradné pohrebiská.

 

Jaskyňa Smoo

Škótsko je známe najmä vďaka mnohým prírodným atrakciám. Popri horách, jazerách a nádherných údoliach môžete navštíviť aj ďalšiu zaujímavosť. V blízkosti pobrežia sa v útesoch nachádza niekoľko morských jaskýň. Najväčšia a najľahšie dostupná z nich sa volá Smoo a dostanete sa k nej z mesta Durness. Tam sa informujte o lodiach, ktoré vás prevezú až priamo do jej rozsiahlej vstupnej miestnosti. Druhou alternatívou je odparkovať na blízkom parkovisku, odkiaľ vedie až dole k vchodu drevený chodník. Tento vstup je úplne iný a môžete sa tam poprechádzať po suchých priestoroch. Najkrajším miestom v jaskyni Smoo je otvor vo vrchnej časti, cez ktorý preteká dnu voda a vytvára krásny vodopád.

 

Ostrov Handa

Toto miesto je ideálne pre dobrodruhov, ktorí majú radi divokú prírodu a nechcú sa nechať rušiť ostatnými turistami. Ostrov Handa je takmer kompletne opustený. Keď naň prídete, môžete sa tešiť na nádherné ticho, ktoré sa bude rozprestierať okolo vás. Rešpektujte tieto pravidlá a doprajte si tam taktiež pokojný oddych v obklopení krásnych miest. Handa je totiž známa ako najlepšie miesto na pozorovanie vtákov v Škótsku. Žijú tu aj rôzne raritné druhy, takže ostrov je vhodný tiež pre ornitológov. Keďže nie je rozlohou veľký, môžete ho prejsť pešo už za jeden deň a obdivovať jeho krásy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa