Víno, Bordeaux a krásna príroda: Akvitánsko má v rukáve silné tromfy

2021-07-18 00:00:00 |   |    | 

Na juhozápade Francúzska sa rozprestiera región Nové Akvitánsko, ktoré je najväčším administratívnym krajom v krajine. Jeho hlavným centrom je Bordeaux, vďaka ktorému ho označujú za raj pre milovníkov vína. Vašu dovolenku strávite na pláži, pri vínnych ochutnávkach, počas spoznávania historických miest, ale aj túlaním sa v krásnej prírode. Potrebujete ešte nejaké argumenty k tomu, aby ste si váš najbližší výlet naplánovali do týchto končín?



 

Bordeaux

Väčšina turistov začína výlet v Akvitánsku v Bordeaux. Na spoznávanie mesta si pokojne vyhraďte aj pár dní. Jeho vznik sa datuje do 6. storočia, ale väčšina zachovaných budov pochádza zo 16. storočia. Tieto krásne stredoveké stavby tvoria súčasné historické centrum, ktoré vás zavedie na romantickú prechádzku jeho dejinami. Bordeaux si so sebou nesie niekoľko zaujímavých rekordov. Námestie Place de Quinconces sa rozprestiera na neuveriteľne veľkej ploche 12 hektárov. Je najväčšie v Európe a hneď tam uvidíte niekoľko vzácnych historických budov a múzeí. Jednou z dominánt je Katedrála svätého Ondreja so zvonicou, z ktorej sa vám naskytne najkrajší pohľad na mesto. Prejdite sa tiež po moste Garonne, z ktorého máte opäť perfektný výhľad na historické centrum. Večer si už rezervujte miesto v niektorej z nádherných reštaurácií a pochutnajte si na tom najlepšom francúzskom jedle a víne.

 

La Grande Plage

V Biarritzi sa nachádza jedna z najkrajších mestských štvrtí vo Francúzsku. La Grande Plage prechádza popri promenáde a pobreží s úžasnou plážou, na ktorej už v dávnej minulosti oddychovali prominenti a členovia šľachty. Momentálne toto miesto vyhľadávajú aj surferi, pretože tam majú ideálne podmienky na športovanie. Keď sa vrátite späť do historických uličiek, zatúlajte sa až k prvému butiku, ktorý si tam otvorila Coco Chanel. Práve Biarritz a La Grande Plage boli pre ňu veľkou inšpiráciou, preto svoj premiérový obchod nemohla založiť na žiadnom inom mieste. Známa návrhárka vtedy urobila šikovný ťah. Svoje štýlové modely ponúkala priamo vedľa budovy kasína, aby tak úspešní hráči mohli potešiť svoje polovičky. Prezrite si tiež majestátny hotel Palais, ktorý postavili pre cárovnú Eugéniu.

 

Dordogne

Pri pohľade na región Dordogne pociťujeme príjemnú nostalgiu za starými časmi. Romantické mestečká sú ako vystrihnuté zo starých filmov o Francúzsku. Pravdou však je, že viacero tých krásne vyzerajúcich hradov vzniklo počas storočnej vojny, keď vojaci tvrdo bojovali o tento región a potrebovali dobrú pozíciu pre sledovanie nepriateľov. Preto väčšinu miest a starobylých stavieb postavili na kopcoch, aby tak získali výhodu pri prípadných útokoch. Najkrajšou pevnosťou je Beynac, z ktorej budete mať zároveň najlepší výhľad na tento nezabudnuteľný kraj. Ak si chcete dopriať niečo špeciálne, zaplaťte si plavbu loďou, aby ste si obzreli všetky dominanty v Dordogne.

 

Dune du Pilat

Neďaleko mesta La Teste-de-Buch sa rozprestierajú najvyššie duny v Európe. Tie v niektorých miestach dosahujú výšku až 100 metrov. Môžete sa prechádzať po ich vrchole, alebo si tam len sadnite a kochajte sa krásnym výhľadom na oceán. Z jednej strany budete mať ako na dlani celé pobrežie, z druhej zase uvidíte nádherné borovicové lesy. Počas pekného počasia dostanete bonus navyše – dovidíte totiž dokonca až na Pyreneje.

 

Potulky po viniciach

Dáme vám jednu radu, za ktorú nám budete počas dovolenky v Akvitánsku ďakovať. Ak máte vodičský preukaz a jazdíte autom, tak si istotne prenajmite v Bordeaux auto. Potom sa pustite do spoznávania tohto regiónu na vlastnú päsť. Nič neplánujte, nechajte sa viesť len svojimi inštinktami. Takto sa zatúlate do malebných vinárskych dediniek, ktoré sa nachádzajú najmä v okolí Bordeaux, ale aj do nádherných viníc. Niektoré vinárstva ponúkajú ubytovanie v starobylých farmách, aby ste si večer mohli okrem dobrého jedla pochutnať na klenotoch ich vínnych pivníc. Spoznáte sa tak s domácimi obyvateľmi, uvidíte niekedy až nečakane nádherné miesta a zamilujete si to tam viac, ako keby ste chodili len na organizované výlety.

 

Rocher de la Vierge

Pri meste Biarritz sa nachádza jeden zaujímavý prírodný útvar. V oceáne neďaleko útesov stojí skala, ktorá vyzerá ako koráb lode, prevrátený hore dnom. Na jej vrcholku postavili sochu Panny Márie, ktorá mala chrániť námorníkov. V minulosti tam tiež panovníci vybudovali tunel, ktorým prechádzali až priamo ku skale. Teraz už vedie nad oceánom most, ktorý vyhľadávajú aj kvôli pozorovaniu delfínov a veľrýb.

 

Kostol v Saint-Émilion

V 8. storočí vyhodili jedného mnícha z benediktínskeho rádu. Ten sa rozhodol napraviť svoje hriechy tým, že začal v jednej skale vyhlbovať kaplnku spolu s malým kláštorom. Postupne na tomto mieste vznikol úžasný chrám Saint-Émilion, ktorý sídli v rovnomennom meste. Väčšinu jeho budov vysekali priamo do vápencového brala. Dokopy odtiaľ museli odstrániť až 15 000 metrov kubických kameňov, aby odhalili krásu tohto veľkolepého diela. Počas prehliadky sa dostanete do podzemia, kde mali v minulosti pivnice, ale aj na vežu s nádherným výhľadom na okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa