Chorvátsko neponúka len nádherné pláže: Týchto 7 miest vás absolútne očarí

2021-07-30 08:01:00 |   |    | 

Chválite sa tým, že ste precestovali celé Chorvátsko a dokonale poznáte jeho zákutia? Možno vás aj tak prekvapíme, niektoré tajné perly totiž poznajú len skutoční fajnšmekri. Dajte si preto záväzok, že sa pri tohtoročnej dovolenke budete pozerať na obľúbenú slovenskú destináciu úplne inak a všimnete si aj tieto zaujímavosti.



 

Ostrov Galešnjak

S fotografiou tohto ostrova ste sa už istotne stretli aj v minulosti, len ste ani netušili o tom, že sa nachádza v Chorvátsku. Galešnjak má tvar srdca a vo svete sa spopularizoval vďaka záberom, ktoré sa podarilo nafotiť z vtáčej perspektívy. Vyhľadávaný je najmä medzi zamilovanými párikmi, ktoré tam chodia na piknik, zásnuby alebo malú svadbu na pláži. Ostrov je súkromný, ale zároveň prístupný pre verejnosť. Nikto tam nemá oficiálne bydlisko a nie je tam nič iné, len divoká príroda, takže sa môžete tešiť na dokonalú romantiku.

 

Omis

Mestečko Omis sa nachádza na krásnom mieste, kde sa rieka Cetina vlieva do mora a v jeho okolí sú majestátne hory. V minulosti bolo známe najmä medzi pirátmi. Tí si tam našli perfektný úkryt pred vojakmi, ktorí ich naháňali po mori. Časom do neho investovali veľkú časť svojho lupu a Omis začal prekvitať. Počas prechádzky si pozrite historické centrum, starý kostol a pekný prístav, kde nájdete viacero podnikov s príjemným posedením pri mori. Vyberte sa tiež na malú túru na bralo, ktoré sa nachádza priamo pri mori a doprajte si odtiaľ jeden z najkrajších výhľadov na mesto. Najviac turistov do mesta prichádza počas letnej sezóny. Tí sa však nenechali zlákať morom a plážami, ale raftovaním po Cetine. Koniec adrenalínového splavu je totiž práve v Omise.

 

Rastoke

Každý dovolenkár v Chorvátsku túži ísť na výlet ku Plitvickým jazerám. No väčšina z nich ani netuší, akú ďalšiu perlu prehliadajú pri ceste k slávnemu národnému parku. Dedinka Rastoke sídli na sútoku dvoch riek. Vďaka tomu sa priamo v jej centre vytvorilo niekoľko vodopádov. Tie sa nachádzajú priamo pri starých chalúpkach a vytvárajú tak dokonalú rozprávkovú ilúziu. Prejdite sa jej peknými uličkami a nechajte sa unášať nezabudnuteľnou atmosférou. Okrem iných zaujímavostí tam uvidíte aj dva vodné mlyny, ktoré zreštaurovali a uchovali tak pre ďalšie generácie.

 

Vrbnik

Mesto Vrbnik začali budovať na 50 metrov vysokom útese nad morom. Takýmto spôsobom sa chceli ochrániť pred pirátmi a nepriateľmi. Neskôr vyhľadávali tunajšie domy najmä dovolenkári, ktorí si cenili nádherný výhľad na pobrežie. Neďaleko sa nachádza známa pláž Potovosce. Malý prístav je centrom spoločenského života domácich - majú tam veľa podnikov alebo sa iba stretávajú počas posedenia na lavičke priamo pri promenáde. Vo Vrbniku uvidíte aj jednu unikátnosť. Ulica Klancic je totiž najužšou na svete. Prechádza medzi dvoma budovami a človek po nej musí ísť bokom.

 

Pláž Sakarun

Už prvý pohľad na pláž Sakarun vo vás vyvolá dojem, ako keby ste boli na dovolenke v Karibiku. Priezračne čistá voda, veľa zelene a pokojná atmosféra sú tou ideálnou kombináciou pre každého dovolenkára. Veľkou výhodou je tiež jemný piesok, keďže väčšina pláží v Chorvátsku je kamenistá. Vstup do vody je mierny, okolité stromy poskytujú príjemný tieň a voda je tam pokojná. Vďaka tomu je pláž perfektná aj pre rodiny s deťmi a tých, ktorí nevedia až tak dobre plávať. Dlhá je takmer jeden kilometer a zatiaľ nie je ešte až natoľko turisticky vyťažená, takže si tam užijete aj trochu súkromia.

 

Hrad Trakošćan

Pripravte sa na cestu do rozprávky. Hrad Trakošćan pochádza z 13. storočia. Pôvodne mal jednoduchšiu stredovekú architektúru, až potom mu dodali romantický vzhľad. Už cesta k nemu je veľmi zaujímavá. Prechádzať budete cez hustý les, potom sa zrazu pred vami objaví jazero a odtiaľ už uvidíte krásnu historickú stavbu. Pri jeho návšteve si vyhraďte čas nielen na jeho návštevu, ale aj na prechádzku po okolí a popri jazere. Najmä počas jesene to má vďaka farebným listom na stromoch osobitú atmosféru. Cez park prechádza päťkilometrový náučný chodník o prírode a histórii tohto regiónu.

 

Ostrov Pag

Mladí cestovatelia vyhľadávajú najmä ostrov Pag. Ten začali postupne objavovať najmä vďaka dobrým cenám v podnikoch. Lacné ubytovanie, malé rodinné reštaurácie a veľa možností na využitie voľného času sú hlavným lákadlom pre tých, ktorí radi cestujú len s batôžkom na chrbte. Tomu prispôsobili aj ďalšie služby. Z Pagu sa pomaly stal obľúbený party ostrov a dobrá hudba s ešte lepšou zábavou sa šírila z jednej pláže na druhú. Okrem diskoték ponúkajú pre dovolenkárov ďalšie možnosti na dovolenkové plány. Krásna príroda je ideálna na turistiku, bicyklovanie a taktiež sa môžete tešiť na vodné radovánky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa