Živé ohne a rozprávkový vodopád: Spoznajte menej známe atrakcie v Rumunsku

2021-10-28 12:00:00 |   |    | 

Rumunsko je známe najmä vďaka Transylvánii a Bukurešti, turistom však toho ponúka omnoho viac. O niektorých atrakciách ale nevedia ani domáci...



 

Vodopád Bigar

Na západe Rumunska nájdete jeden z najkrajších vodopádov na svete. Nie je síce najmohutnejší a ani najvyšší, napriek tomu vás upúta hneď na prvý pohľad. Pohorím Anina preteká rieka Mini, ktorá pripravila milý príjemný úkaz. Tým je 8-metrová oblá skala, celá obrastená machom. Po jej stenách steká niekoľko prúdov vody, ktoré vytvárajú dojem, ako keby to bola veľká prírodná fontána. Na prvý pohľad pôsobí rozprávkovo, preto patrí medzi najfotografovanejšie miesta v krajine. K vodopádu sa viaže zaujímavá legenda, podľa ktorej vznikol z nešťastnej lásky. Neďaleko prameňa žili manželia, ktorí nemohli mať deti. Jedna čarodejnica im poradila, že žena má každé ráno piť vodu, ktorá odtiaľ vyteká. Keď sa jej však narodí dcéra, nemôže sa nikdy zaľúbiť, pretože by zomrela. Manželia sa čoskoro skutočne tešili z dievčatka, ktoré skrývali pred mužmi. No ona sa napriek tomu zamilovala do chlapca menom Bigar. Nešťastní rodičia ju skryli do jaskyne, aby ju tak ochránili. Tam ju našla čarodejnica, ktorá sa jej rozhodla pomôcť. Premenila ju na skalu a z jej vlasov sa stal vodopád, ktorý predstavoval vyronené slzy. Nešťastný Bigar sa tam preto utopil a takto zostal naveky prepojený so svojou vyvolenou.

 

Delta Dunaja

Rumunsko sa spolu s Ukrajinou delí o jednu z najkrajších prírodných oblastí. Ešte predtým, ako sa Dunaj vleje do Čierneho mora, vytvára niekoľko desiatok kilometrov dlhú deltu, ktorá je malým prírodným zázrakom. Vyhľadávaná je najmä medzi ornitológmi, pretože tam má dobré podmienky pre život až 360 druhov vtákov, medzi ktorými nájdete viaceré unikáty. Ideálna je tiež na plavby, počas ktorých môžete aj loviť ryby. Opäť vás prekvapí ich pestrosť, keďže ich tam je až 45 druhov. V okolí riečneho toku sa nachádzajú pokojné pláže, na ktorých môžete oddychovať a zaplávať si. Bonusom navyše sú divoké kone, ktoré žijú v tejto oblasti odnepamäti. Keď ich uzriete na vlastné oči, bude to nezabudnuteľný zážitok.

 

Živé ohne, Terca

V Rumunsku môžete navštíviť aj dva mimoriadne vzácne prírodné úkazy súvisiace s plynom. Prvý z nich sa nachádza pri obci Terca. Na niektorých miestach tam priamo zo zeme tlejú plamene, ktoré nazývajú živé ohne. Niekedy je ich aj niekoľko blízko seba. Vznikajú zo zemného plynu, ktorý tam samovoľne uniká. Ako dlho budú horieť, to nie je nikdy nikomu jasné. Časom jednoducho zhasnú a potom sa opäť ukážu v inej lokalite. Niekedy majú podobu len jemných plamienkov, inokedy oheň šľahá až do výšky jedného metra. Nádherný zážitok je to najmä počas noci.

 

Bahenné vulkány Berca

Po príchode k bahenným vulkánom Berca budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli niekde na Marse či Mesiaci. Z pustej krajiny bez zelene umocňujú zážitok práve malé bublajúce krátery. Z nich nestrieka vodný gejzír ako na Islande a ani horúca láva ako zo sopky. Namiesto toho spod zeme vyviera bahno, ktoré vyzerá ako tajomný čarodejnícky elixír. Za vznikom vulkánov sa taktiež skrývajú unikajúce plyny, ktoré však tentoraz na povrch vytláčajú slanú vodu a zem, ktorú po ceste zmenia na husté bahno.

 

Sibiu

Nádhernou perlou Rumunska je Sibiu, ktoré vzniklo v 12. storočí. V roku 2007 sa hrdilo titulom hlavného mesta kultúry v Európe. Má nádherné historické námestie, na ktorom sa podarilo uchovať viacero pôvodných stavieb. V súčasnosti sa v nich nachádzajú najmä obchody a reštaurácie, vrchné poschodia stále slúžia najmä ako byty. Pozrite si tiež pôvodné hradby, ale aj nádhernú ortodoxnú katedrálu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa