Turisti rozhodovali o top atrakciách Nemecka: O víťazovi ste možno nikdy nepočuli

2021-12-02 06:30:00 |   |    | 

Nemecko ponúka obrovské množstvo turistických atrakcií, za ktorými jazdia ľudia z celého sveta. Vybrať tú najzaujímavejšiu je takmer nemožné, Nemecký národný turistický úrad preto zorganizoval anketu, do ktorej sa zapojilo vyše 14 tisíc cudzincov. Tí hlasovali o tom, ktorá sa im páči najviac a výsledkom je stovka top atrakcií v krajine. My vám predstavujeme najlepšiu desiatku.



 

1. Miniatur Wunderland Hamburg

Najobľúbenejšou turistickou atrakciou v Nemecku sa stal Miniatur Wunderland v Hamburgu, najväčší model železnice na svete. Na ploche 1490 metrov štvorcových je umiestnená trať s celkovou dĺžkou 15.400 metrov, rozdelená do deviatich častí (fiktívne mesto Knuffingen, Alpy, Rakúsko, Hamburg, Amerika, Škandinávia, Švajčiarsko, Taliansko a replika letiska v Hamburgu). Jazdí po nej 1040 digitálne ovládaných vláčikov a scenériu dotvára pol milióna svetiel, vyše 4000 budov, 130 tisíc stromov a 260 tisíc ľudských postáv.

 

2. Europa Park, Rust

Spoznajte Európu na jednom mieste - to je hlavné heslo Europa Parku v Ruste. Celý komplex pozostáva okrem atrakcií aj z ubytovacích komplexov, reštaurácií, kina a divadla. Môžete sa tešiť dokonca aj na kulinárske šou. Základná časť je rozdelená do 18 areálov. Väčšina z nich zodpovedá niektorým krajinám Európskej únie, pár z nich je zameraných na populárne rozprávky. Vďaka tomu sa dostanete napríklad do Írska, Rakúska, Grécka, Portugalska, Španielska a mnohých iných štátov. Každá z týchto častí ponúka špeciálny program zameraný na danú kultúru a zaujímavosti.

 

3. Neuschwanstein

K najrozprávkovejším miestam na svete patrí zámok Neuschwanstein, ktorý postavil v 19. storočí kráľ Ludwig II. Jeho plánom bolo vytvoriť si luxusný domov, z ktorého by nikdy nemusel vychádzať. Jeho dokončenia sa však nedožil a nikdy svoje veľdielo nevidel kompletne upravené. Hrad vznikol v 19. storočí a návštevníkov prekvapí mnohými modernými prvkami, ktoré sa nachádzajú v interiéri. Jeho komnaty sú honosne zariadené a premyslené do posledných detailov. Zaujímavosťou je, že zámok poslúžil ako inšpirácia pre Walta Disneyho.

 

4. Phantasialand

Až dva milióny návštevníkov ročne láka zábavný park Phantasia v Brühle, ktorý bol otvorený v roku 1967. Hoci sa spočiatku zameriaval predovšetkým na rodiny, dnes tam mieria aj milovníci adrenalínu. Medzi celkovo 32 atrakciami nájdu napríklad horskú dráhu Taron, ktorá bola v dobe spustenia najrýchlejšou na svete, ale aj banícky vláčik v štýle divokého západu, ktorý otváral v roku 1996 spevák Michael Jackson. K ďalším tematickým častiam patrí tiež historický Berlín, Mexiko či China Town.

 

5. Rothenburg ob der Tauber

V Nemecku nájdete mnoho malých romanticky pôsobiacich mestečiek. Najobľúbenejším je podľa ankety Rothenburg ob der Tauber, ktoré si zachováva pôvodné centrum s domami z 15. storočia. Najviac turistov láka najmä počas Vianoc. Pravidelne tam organizujú adventné trhy, kde si pochutnáte aj na ich tradičnej špecialite – pečive v tvare snehových gulí. V centre Rothenburgu sídli aj obchodík, v ktorom počas celého roka predávajú ručne robené retro vianočné ozdoby.

 

6. Romantická cesta

Najstaršia a najobľúbenejšia turistická trasa v Nemecku meria približne 500 kilometrov a spája stredoveké mestečká medzi Würzburgom a Füssenom. K jej vrcholom patrí opäť Neuschwanstein a Rothenburg, no romantická cesta neponúka len historické pamiatky, ale aj rôznorodú prírodnú scenériu – od údolia riek, cez polia, lesy a lúky až k vysokým horám. Vodiči môžu jednoducho sledovať hnedé značky, pre cyklistov sú zas určené tie zelené.

 

7. Historické centrum Drážďan

V minulosti sa na mieste súčasného mesta nachádzala rybárska dedinka, ktorá využívala skvelú polohu pri rieke Labe. V 10. storočí tam založili slovanské sídlo, neskôr sa už začalo budovať samotné mesto. Ani Drážďany sa počas 2. svetovej vojny nevyhli silnému bombardovaniu, kvôli ktorému boli takmer celé zničené. Napriek tomu sa podarilo zachovať viacero zaujímavých pamiatok, ktoré patria medzi hlavné zaujímavosti v tomto regióne. K symbolom mesta patrí predovšetkým kostol Frauenkirche a palác Zwinger zo 17. storočia.

 

8. Berlín

Metropola Nemecka bola kedysi symbolom rozdeleného sveta, dnes však patrí k multikultúrnym mestám, ktoré spája ľudí bez ohľadu na pohlavie, vek, rasu či vierovyznanie. Hlavným symbolom mesta je Brandenburská brána, ktorú postavili v roku 1734 a budova Ríšskeho parlamentu z roku 1894, ktorá bola počas Hitlerovej vlády úplne zdevastovaná. Parlament sa do nej opäť vrátil až v roku 1995, odkedy slúži na tieto účely až dodnes. Charakteristickým znamením Berlína je aj televízna veža, ktorá meria 368 metrov.

 

9. Národný park Čierny les

V tejto časti Nemecka sa v minulosti vo veľkej miere ťažilo drevo, už vyše sto rokov tam však ľudská ruka nezasiahla. Hory v týchto končinách nie sú vysoké, práve preto sú vhodné aj pre dovolenky s deťmi alebo pre menej zdatných turistov. Obľúbená turistická trasa vedie k vodopádu Allerheiligen. V tomto národnom parku máte hneď niekoľko možností na rôzne pohybové aktivity. Okrem turistiky je to niekoľko cyklotrás, z ktorých najzaujímavejšia sa nazýva Panoramatická cesta. Vodákov zas potešia zaujímavé možnosti na raftovanie a splavy po rieke Murg.

 

10. Múzeum stredovekého zločinu

Mestečko Rothenburg ob der Tauber má medzi najzaujímavejšími atrakciami aj tretie zastúpenie. Top desiatku uzatvára netypické Múzeum stredovekého zločinu, ktoré mapuje tisíc rokov súdnictva a kriminality v tomto kraji. Nájdete tam informácie o známych prípadoch, ale tiež si môžete pozrieť priamo nástroje určené na mučenie, ktoré sa v minulosti používali na potrestanie kriminálnikov. K zaujímavým témam patrí aj hon na čarodejnice či trestanie zvierat.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: German National Tourist Board

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa